Η Ανθρώπινη Πόλη γεννήθηκε το 2006 από ενεργούς πολίτες με όραμα για μια τοπική αυτοδιοίκηση που θα βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη, θα είναι ισχυρή και αποτελεσματική, με θεσμικές δυνατότητες, πόρους και αρμοδιότητες, με καθημερινή και ποικιλόμορφη παρουσία της τοπικής κοινωνίας και του πολίτη, που να μπορεί να γίνει ισχυρός μοχλός για την βιώσιμη τοπική ανάπτυξη.

Στα 4 χρόνια συνεχούς δράσης, αναδείχθηκε ως η ουσιαστική αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή του Κουράκη και απέδειξε ότι δεν απέκλινε από τους αρχικούς στόχους της μέσα από τις συνεχείς παρεμβάσεις και προτάσεις στο Δήμο, σε μια σειρά από ζητήματα όπως η ύδρευση, το κυκλοφοριακό, το χωροταξικό, οι δημόσιοι χώροι. Προβλήματα που παραμένουν άλυτα γιατί δεν ήταν στις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Μιας δημοτικής αρχής που έκανε έργο, έργο όμως που υπηρετούσε μόνο τη φιλοσοφία της, που είναι «η δημιουργία υπεραξίας», κατά δήλωση του κ. Δημάρχου. Με τη φιλοσοφία αυτή καταλαβαίνουν όλοι γιατί οκτώ χρόνια δημαρχίας του κ. Κουράκη δεν ήταν αρκετά για να λυθούν προβλήματα σαν αυτά. Οι προτεραιότητες των αναγκών της πόλης περιμένουν τη λύση τους, γι’ αυτές, ως Ανθρώπινη Πόλη, θα συνεχίσουμε να δρούμε, μαζί με τους δημότες.

Ο νέος Δ. Ηρακλείου πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το αγροτικό πρόβλημα, που ήταν ξένο για τη Δημοτική Αρχή, ενώ πολλοί από τους κατοίκους είναι αγρότες. Τώρα όμως πρέπει να το κάνει θέλοντας και μη. Αλλοίμονο στο Δήμο που δεν νοιάζεται και για τα προβλήματα παραγωγής, απασχόλησης και εισοδήματος των δημοτών του.
Η νέα Δημοτική Αρχή πρέπει να δει τον αγροτικό χώρο ως ζώνη υψηλής παραγωγικότητας, συνδεδεμένης με τους καταναλωτές της πόλης, ως ζώνη εμπορίου των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων. Να αποτελέσει γέφυρα σύνδεσης αγροτών-καταναλωτών και όχι κανάλι αστικοποίησης, εμπορευματοποίησης, οικοπεδοποίησης και τελικά οικοδόμησης της αγροτικής γης. Να συμβάλλει στην ανάπτυξη καινοτόμων δραστηριοτήτων βελτίωσης των συνθηκών της αγροτικής παραγωγής και ολοκληρωμένης διαχείρισής της (οικολογικές καλλιέργειες, τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων, σύνδεση με το τουρισμό, αναβάθμιση της ποιότητας και του περιβάλλοντος).
Για τους παραπάνω λόγους θεωρούμε πως οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι κρίσιμες για το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, για το νέο Δήμο Ηρακλείου, για όλους τους δημότες. Θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον όλων. Πιστεύουμε πως η νέα δημοτική αρχή πρέπει: να αντισταθεί στα σχέδια υποβάθμισης και μετάλλαξης του θεσμού της Αυτοδιοίκησης που επιχειρείται μέσω του Καλλικράτη. Να αντισταθεί στην πολιτική που γεννά και θεριεύει την κοινωνική κρίση και τον οικονομικό μαρασμό. Να εφαρμόσει μια πολιτική διεξόδου από την κρίση με έκτακτο σχέδιο κοινωνικών μέτρων απασχόλησης και οικονομικής ανακούφισης. Να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές στήριξης της αγροτικής παραγωγής και του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος της ενδοχώρας. Να δράσει με γνώμονα το συμφέρον των πολλών και όχι τη δημιουργία υπεραξιών για τους λίγους. Να δράσει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της ποιότητας ζωής όλων των δημοτών.
Τα παραπάνω δεν μπορούν να γίνουν με τα ίδια πρόσωπα, τις ίδιες κατεστημένες νοοτροπίες, τις ίδιες πρακτικές. Τα παραπάνω μπορεί να τα επιτύχει μόνο μια νέα δημοτική αρχή που ούτε ευθύνεται, ούτε είχε συμμετοχή στο σημερινό χάλι της χώρας και της αυτοδιοίκησης. Μια δημοτική αρχή ικανή να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία και όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της ηρακλειώτικης κοινωνίας. Να γιατί η δημοτική κίνηση Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη ήταν, είναι και θα είναι παρούσα. Να γιατί η δημοτική κίνηση Ηράκλειο – Ανθρώπινη Πόλη προτείνει και παλεύει για την ανατροπή. Ανατροπή σε όλα: καταστάσεις, νοοτροπίες, πρακτικές, συντηρητικές πολιτικές αλλά και πρόσωπα. Όπως αποφασίσαμε στη Γενική μας Συνέλευση της 22/9 επικεφαλής της κίνησης στις εκλογές αυτές θα είναι ο Κώστας Καμπιτάκης, γνωστός σε όλους, γεωπόνος και Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, παραρτήματος Κρήτης.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!