Το παρακάτω κείμενο διαβάστηκε σε συνέντευξη Τύπου μετά την καταδίκη του BradleyManningσε 35 χρόνια φυλάκιση.

21 Αυγούστου 2013

Οι αποφάσεις που πήρα το 2010 οφείλονταν στη βαθιά μου ανησυχία σχετικά με την πατρίδα μου και τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Από τα γεγονότα της 11/9 και μετά η χώρα μου βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου. Πολεμάμε έναν εχθρό που επιλέγει να μην μας αντιμετωπίζει στο παραδοσιακό πεδίο της μάχης και εξαιτίας αυτού του γεγονότος υποχρεωθήκαμε να αλλάξουμε τη στρατιωτική μας τακτική, τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε και γενικά τον τρόπο ζωής μας.
Αρχικά συμφώνησα με αυτές τις μεθόδους και επέλεξα να είμαι εθελοντής στην προσπάθεια υπεράσπισης της πατρίδας μου. Μόνο όταν τοποθετήθηκα στο Ιράκ και άρχισα να διαβάζω απόρρητες στρατιωτικές αναφορές σε καθημερινή βάση, άρχισα να αμφισβητώ την ηθική των πράξεών μας. Τότε συνειδητοποίησα ότι στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την εχθρική απειλή απέναντί μας, ξεχάσαμε την ανθρωπιά μας. Αποφασίσαμε, έχοντας πλήρη συνείδηση του τι κάναμε, να υποτιμήσουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής τόσο στο Ιράκ όσο και στο Αφγανιστάν. Πολεμώντας αυτούς που θεωρούσαμε εχθρούς, αρκετές φορές σκοτώσαμε αθώους πολίτες. Όποτε σκοτώναμε αθώους, αντί να αναλάβουμε την ευθύνη των επιλογών μας επιλέγαμε να κρυφτούμε πίσω από το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας και των απόρρητων πληροφοριών για να αποφύγουμε το δημόσιο έλεγχο και τις ευθύνες μας. Στη ζέση μας να καταστρέψουμε τον εχθρό δώσαμε νέο νόημα στην έννοια των βασανιστηρίων. Κρατήσαμε φυλακισμένους ανθρώπους για χρόνια στο Guantanamo, παράνομα. Κάναμε τα στραβά μάτια μπροστά στα βασανιστήρια και τις εκτελέσεις που οργάνωσε η Ιρακινή κυβέρνηση και ανεχτήκαμε αμέτρητες ακόμα παράνομες πράξεις στο όνομα του Πολέμου Ενάντια στην Τρομοκρατία.
Ο πατριωτισμός είναι συχνά το πρόσχημα όσων βρίσκονται στην εξουσία όταν προβαίνουν σε ανήθικες πράξεις. Αυτές οι κραυγές περί πατριωτισμού καταπνίγουν τη λογική μας.
Το έθνος μας έχει ξαναζήσει παρόμοιες σκοτεινές εποχές στο όνομα της υπεράσπισης της δημοκρατίας – η υποχρεωτική εκτόπιση των Ινδιάνων από τα εδάφη τους, η υπόθεση Dred Scott, ο Μακαρθισμός, τα στρατόπεδα εγκλεισμού των Αμερικάνων ιαπωνικής καταγωγής στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο είναι κάποιες από αυτές. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι κάποια μέρα, πολλές από τις πράξεις μας μετά την 11/9, θα αναφέρονται στην ιστορία με παρόμοιο τρόπο.
Όπως είπε κάποτε ο Howard Zinn: «Καμιά σημαία δεν είναι αρκετά μεγάλη για να καλύψει το αίσχος της δολοφονίας αθώων».
Κατανοώ ότι με τις πράξεις μου παραβίασα το νόμο και λυπάμαι αν αυτό που έκανα έβλαψε κάποιον άνθρωπο ή τις ΗΠΑ. Δεν είχα ποτέ τέτοια πρόθεση. Το μόνο που θέλησα ήταν να βοηθήσω τους ανθρώπους. Η επιλογή μου να δώσω στη δημοσιότητα απόρρητα έγγραφα, οφείλεται στην αγάπη μου προς την πατρίδα και το καθήκον απέναντι στους συνανθρώπους μου.
Εάν απορρίψετε την αίτηση μου για χάρη θα εκτίσω την ποινή μου γνωρίζοντας ότι κάποιες φορές πρέπει να πληρώσεις βαρύ τίμημα για να ζήσεις σε μια ελεύθερη κοινωνία. Θα πληρώσω ευχαριστώντας αυτό το τίμημα, εάν αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε μια χώρα που θα βασίζεται στην ελευθερία και στην αρχή ότι όλοι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίσοι.

Μετάφραση: Νίκος Μαγνήσαλης

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!