ΗΠΑ: Φίμωση του Τύπου για το σκάνδαλο BP

Κάτι περίεργο συμβαίνει στον Κόλπο του Μεξικού, εκεί που –υποτίθεται- ότι συντελείται το μεγάλο έργο καθαρισμού του περιβάλλοντος από την πετρελαιοκηλίδα που δημιούργησε η έκρηξη των υποθαλάσσιων πηγαδιών της εταιρίας British Petroleum (BP), στις 20 Απριλίου. Ενώ το πετρέλαιο εξακολουθεί να διαχέεται στη θάλασσα και τις ακτές τριών πολιτειών, 60.000 βαρέλια την ημέρα (180 εκατ. γαλόνια σε 80 ημέρες) και η ανησυχία των ντόπιων και γενικότερα της αμερικανικής κοινής γνώμης κορυφώνεται, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, σε συνεργασία με την εταιρία, θέσπισε περιορισμούς στην πρόσβαση των δημοσιογράφων, ορίζοντας ότι απαγορεύεται να πλησιάσουν το σημείο που βρίσκονται τα σκάφη, οι δοκοί, οι ακτές ή το νερό. Η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» καλύπτει 20 μέτρα. Επίσης, η Αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας απαγόρευσε τις πτήσεις αεροσκαφών κάτω από το ύψος 900 μέτρων στην ίδια περιοχή. Οι παραβάτες τιμωρούνται, σύμφωνα με διαταγή της εντελώς αναρμόδιας γι’ αυτό Ακτοφυλακής, με 40.000 δολάρια πρόστιμο και φυλάκιση από 1-5 έτη.
Μια εταιρία ασφάλειας μισθωμένη από την BP έχει αναλάβει το φέις κοντρόλ, ενώ άλλες ιδιωτικές εταιρίες που έχουν αναλάβει, με έξοδα της BP, τον καθαρισμό των πτηνών και άλλων πλασμάτων που έχουν πληγεί εμποδίζονται να έλθουν σ’ επαφή με δημοσιογράφους. Υπάρχει πλήθος στοιχείων που δείχνουν τη χειραγώγηση της δημοσιότητας γύρω από τις επιπτώσεις της πετρελαιοκηλίδας. Για παράδειγμα, παρεμποδίστηκε η επαφή ειδικού από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του πολιτειακού Πανεπιστήμιου της Λουιζιάνας κατ’ εντολή του πρύτανη, όπως διέρρευσε. Η BP έχει αναλάβει να παράσχει τα περισσότερα χρήματα για τη μελέτη και την έρευνα των καταστροφών. Τα πρώτα 25 από τα 500 εκατ. δολάρια της χρηματοδότησής της κατανεμήθηκαν στο πολιτειακό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας, στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας της Φλόριντας και στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι. Πολλοί ανεξάρτητοι επιστήμονες και δημοσιογράφοοι ανησυχούν για τα κριτήρια της διεξαγωγής της έρευνας και τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν. Φοβούνται, επίσης, ότι με τα χρήματα αυτά, σε μια περίοδο μάλιστα που τα πανεπιστήμια μαστίζονται από περικοπές των προϋπολογισμών τους, θα επιχειρηθεί επηρεασμός της έρευνας και των πανεπιστημιακών ώστε να μη μιλήσουν στον Τύπο για την έκταση της καταστροφής.
Το ότι στην όλη προσπάθεια χειραγώγησης της δημοσιότητας εμπλέκονται κρατικές υπηρεσίες, δείχνει το βάθος της υπόθεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι φωτογράφος ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού Μέσου (ProPublica) συνελήφθη, στις 2 Ιουλίου, γιατί φωτογράφιζε κοντά στο διυλιστήριο της BP στην πόλη του Τέξας και κλείστηκε στο κρατητήριο. Στη σύλληψη έλαβαν μέρος υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας, η τοπική αστυνομία και κάποιος από το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.
Οι ενδείξεις φανερώνουν πως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ θα καλυφθεί εν πολλοίς από μια «συνωμοσία σιωπής», όπως συνήθως.

(Πηγή: Inter Press Service)

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!