Ενοχλήθηκε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών από δημοσίευμα του Δρόμου

Ένα μικρό ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο Δρόμος στο φύλλο της 15ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις μετακινήσεις εργαζομένων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, προκάλεσε την απάντηση του δημάρχου, ο οποίος και μας έστειλε, μέσω του γραφείου Τύπου του δήμου, μια μακροσκελή απάντηση. Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφερόμασταν σε 17 μετακινήσεις εργαζομένων σε παιδικούς σταθμούς του Δήμου, τις οποίες ο σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Θεσσαλονίκης κατήγγειλε ως εκδικητικές και τρομοκρατικές, λόγω προηγούμενων καταγγελιών που είχαν κάνει οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι για παρατυπίες στους παιδικούς σταθμούς.

Η δήλωση του δημάρχου
Γράφει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης, ότι: «’τρομοκράτηση εργαζόμενων’ και ‘βλαπτική μετακίνηση εκδικητικού-τιμωρητικού χαρακτήρα’ υπάρχουν αποκλειστικά και μόνο στη φαντασία κάποιων που επιμένουν στη στρέβλωση των γεγονότων για τη συντήρηση καθεστώτων και την προστασία κακώς εννοούμενων ‘κεκτημένων’, τέτοιων που έφερε την κοινή γνώμη στο σημείο να αμφισβητεί ευθέως το ρόλο των ‘συνδικαλιστικών κύκλων’ μέσα στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Ναι, μετακινήσεις εργαζόμενων στους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς έγιναν και θα συνεχίσουν να γίνονται με αποκλειστικό κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών σε όλες τις δημοτικές δομές, στο πλαίσιο του ενιαίου νομικού προσώπου και του ενιαίου δημοτικού οργανισμού, όπως επιβάλλεται από τις ανάγκες, τις αρχές δεοντολογίας και το νόμο. Κι αυτές ουδεμία σχέση έχουν με ‘στοχοποιημένα’ πρόσωπα, όπως θέλουν κάποιοι να ψευδολογούν, αλλά γίνονται από όλες τις δομές προς όλες και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων. Στόχευση κι επιδίωξή μας είναι η βελτίωση του επιπέδου σε κάθε μονάδα, ώστε να υπάρχει ενιαία εικόνα και όχι βρεφικοί-παιδικοί σταθμοί δύο ταχυτήτων. Κι ο στόχος αυτός υπηρετείται με το μπόλιασμα των παλαιότερων και έμπειρων εργαζόμενων με τους νεότερους, δημιουργώντας ένα κλίμα άξιο των προσδοκιών του συνόλου των γονέων που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στις δημοτικές δομές». Όσο αφορά τις καταγγελίες που έχουν κάνει οι εργαζόμενοι και το σωματείο τους σχετικά με τη λειτουργία των παιδικών σταθμών, ο κ. δήμαρχος τις αποδίδει σε ελάχιστους συνδικαλιστές και αφήνει αιχμές για «ειδικά συμφέροντα».

Μερικές επισημάνσεις ως απάντηση
Η τακτική του κ. Δανιηλίδη είναι γνωστή στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και σε όσους ασχολούνται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως διατυπώνεται και μέσα από την επιστολή του κάνει μια έντονη προσπάθεια αντιπαράθεσης των δημοτών με τους εργαζόμενους του δήμου, εμφανίζοντας τη δημοτική αρχή να λειτουργεί «συνειδητά στην υπηρεσία της κοινωνίας». Στο όνομα αυτής της λειτουργίας, η Δημοτική Αρχή κλείνει τα μάτια και κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να σβήσει και να εμποδίσει πολύ σοβαρές καταγγελίες τις οποίες κάνουν οι εργαζόμενοι εδώ και καιρό και τις οποίες επιβεβαιώνει στην εφημερίδα μας η εκλεγμένη εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου των παιδικών σταθμών Νεάπολης-Συκεών Δήμητρα Αποστολίδου.
Τις παραθέτουμε θέτοντας παράλληλα και τα ανάλογα ερωτήματα για τον ιδιότυπο τρόπο που ασκεί τη διοίκηση του δήμου ο «ευαίσθητος» δήμαρχος:
• Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει συστηματική παραβίαση του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας των παιδικών σταθμών. Οι σταθμοί στο δήμο αυτό λειτουργούν κατά τη διάρκεια των διακοπών Χριστουγέννων και Πάσχα και μάλιστα με χρήση άλλων εργαζομένων, συμβασιούχων, αφού οι τακτικοί εργαζόμενοι των σταθμών δεν εργάζονται. Η απάντηση του δημάρχου είναι η τρομοκρατία. Μάλιστα, το περασμένο Πάσχα έφτασε να καλέσει την αστυνομία για να ανοίξει παιδικό σταθμό τις ημέρες των διακοπών.
• Σε παιδικό σταθμό όπου διεξήχθησαν τεχνικές εργασίες τα συνεργεία προκάλεσαν δομικές καταστροφές στο κτίριο. Οι εργαζόμενοι κάλεσαν την τεχνική υπηρεσία, η οποία διαπίστωσε σοβαρούς κινδύνους για τη στατικότητα του κτιρίου σε περίπτωση σεισμού. Για το ζήτημα έχει πραγματοποιηθεί καταγγελία στην Πολεοδομία. Η απάντηση του δημάρχου είναι οι απειλές για μετακίνηση.
• Σε άλλο παιδικό σταθμό βρέθηκαν σκουλήκια σε φασολάκια που σερβίρονταν ως γεύμα στα παιδιά. Το γεγονός και πάλι κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, μάλιστα έγινε επέμβαση του ΕΦΕΤ. Ο δήμαρχος έσπευσε να οικειοποιηθεί την κλήση στον ΕΦΕΤ και να βγει και πάλι… λάδι.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις των 17 εργαζομένων, που όλως… τυχαίως είναι εργαζόμενοι που πρωτοστάτησαν στις παραπάνω καταγγελίες, η κ. Αποστολίδου, που είναι μια από τις μετακινούμενες είναι σαφέστατη. Όχι μόνο έγιναν για εκδικητικούς λόγους, αλλά στοχεύουν και στην οικονομική εξουθένωση των συγκεκριμένων εργαζομένων, αφού τους δημιουργούν πρόσθετα έξοδα μετακίνησης στις νέες εργασίες τους.
Οι μετακινήσεις αυτές δεν εξυπηρετούν υπηρεσιακές ανάγκες, ενώ στους παιδικούς σταθμούς δεν υπάρχουν υπεράριθμοι υπάλληλοι.
Ο κ. δήμαρχος μάλλον θα πρέπει να στρέψει αλλού τα βέλη του για την κατάσταση που επικρατεί στα οικονομικά του δήμου  και όχι στους συνδικαλιστές. Η οικονομική ασφυξία που επιβάλλει στους δήμους η πιστή τήρηση του Μνημονίου δεν αντιμετωπίζεται με ψηφοθηρικές πολιτικές και αντεργατικές μεθοδεύσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να υπηρετεί τον πολίτη σεβόμενη πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους σε αυτήν.

Γ. Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!