Αρχική διεθνή Για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Για τους Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους

Δημοσιεύουμε αποσπάσματα από την ανακοίνωση της οργάνωσης Addameer, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπεράσπιση των Παλαιστίνιων πολιτικών κρατούμενων

Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές ξεκίνησαν μαζική απεργία πείνας στις 17 Απριλίου, την ημέρα των Παλαιστίνιων Φυλακισμένων.
Υπολογίζεται ότι 1.200 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι ανακοίνωσαν το ξεκίνημα μιας ανοιχτής απεργίας πείνας, μαζί με περίπου 2.300 που αρνούνται γεύματα και προετοιμάζονται για μια ευρύτερη καμπάνια ανυπακοής. Οι φυλακισμένοι απεργοί πείνας απαιτούν: σταμάτημα της καταχρηστικής εφαρμογής της απομόνωσης για λόγους «ασφαλείας», στην οποία βρίσκονται 19 κρατούμενοι, μερικοί από τους οποίους έχουν περάσει 10 χρόνια σε απομόνωση, σταμάτημα της πρακτικής του Ισραήλ να φυλακίζει Παλαιστίνιους με διοικητική κράτηση χωρίς κατηγορίες ή δίκη, μέθοδο με την οποία κρατούνται τώρα 322 Παλαιστίνιοι, άρση μέτρων κατά των Παλαιστίνιων φυλακισμένων που πάρθηκαν μετά την αιχμαλωσία του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ. Ανάμεσα σε αυτά τα μέτρα είναι η άρνηση επισκέψεων από την οικογένεια για όλους τους κρατούμενους από τη Γάζα από το 2007 και άρνηση πρόσβασης στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τον Ιούνιο του 2011.
Αυτή η συλλογική απεργία πείνας είναι η συνέχεια της 22 ημερών καμπάνιας ανυπακοής που περιλάμβανε μαζική απεργία πείνας, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011, σε διαμαρτυρία για μια κλιμακούμενη σειρά μέτρων κατά των Παλαιστίνιων φυλακισμένων τους προηγούμενους μήνες. Στις 18 Οκτωβρίου, οι κρατούμενοι σταμάτησαν προσωρινά την απεργία πείνας ενόψει της συμφωνίας ανταλλαγής κρατουμένων που συνάφθηκε ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. Καθώς οι περισσότερες κυρώσεις είχαν επιβληθεί ως πολιτική συλλογική τιμωρία για τη συνεχιζόμενη κράτηση του Γκιλάντ Σαλίτ, υπήρχαν προσδοκίες ότι θα αρθούν με την απελευθέρωσή του. Κατά την πρώτη φάση της ανταλλαγής, ο εκπρόσωπος του κινήματος κρατουμένων έκανε συμφωνία με την Υπηρεσία Φυλακών, σύμφωνα με την οποία η πολιτική απομόνωσης και άλλα μέτρα «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν» θα σταματούσαν σε τρεις μήνες, αν οι κρατούμενοι σταματούσαν την απεργία πείνας. Σήμερα, έξι μήνες μετά τη συμφωνία, καμία αλλαγή πολιτικής δεν έχει συμβεί. Οι κρατούμενοι ξεκίνησαν την απεργία για να απαιτήσουν τα πιο στοιχειώδη δικαιώματά τους.
Η ισραηλινή υπηρεσία φυλακών έχει ήδη αρχίσει να παίρνει μέτρα κατά των απεργών πείνας. Σε μια προσπάθεια να τους απομονώσει από τους υπόλοιπους κρατουμένους, οι κρατούμενοι σε απεργία πείνας από τη φυλακή Ριμόν έχουν μεταφερθεί στη μονάδα απομόνωσης της φυλακής και όσοι βρίσκονται στη φυλακή Εσέλ έχουν μεταφερθεί στην Οχαλέι Κεϊντάρ όπου δεν υπάρχουν άλλοι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Το Addameer καταδικάζει ειδικότερα τις προσπάθειες της Ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών να απαγορεύσει στο δικηγόρο του Addameer Σάμερ Σαμάν κάθε επίσκεψη στις φυλακές, τη στιγμή που ο αριθμός των φυλακισμένων σε απεργία πείνας αυξάνεται. Η απαγόρευση για τον κ. Σαμάμ παραβιάζει τους κανονισμούς της ίδιας της ισραηλινής Υπηρεσίας Φυλακών και ουσιαστικά του απαγορεύει να επισκεφτεί όλους τους κρατούμενους.
Το Addameer καλεί τη διπλωματική κοινότητα να πιέσει το Ισραήλ να επιτρέψει, άμεσα, στους φυλακισμένους απεργούς πείνας πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες υγείας και νομικής υποστήριξης. Επίσης, ζητάει από όλα τα πολιτικά κόμματα, οργανισμούς, οργανώσεις και ομάδες αλληλεγγύης που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και στο εξωτερικό να υποστηρίξουν τους κρατούμενους και την απεργία πείνας.
Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Exit mobile version