Πώς θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις υψηλές προσδοκίες. Του Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου.

Μετά από αυτή την κρίσιμη, ιστορική εκλογική μάχη της 17ης Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν δύο δεδομένα αλλά και αναδείχθηκε ένα πολύ κομβικό ζητούμενο.
Κατά πρώτον πιστοποιείται η ύπαρξη στη χώρα ενός μεγάλου πλατιού μαζικού λαϊκού ριζοσπαστισμού, ο οποίος το τελευταίο χρονικό διάστημα αποκτά μέσα από τους αγώνες, τα κινήματα και τις συγκρούσεις των 2 τελευταίων χρόνων, ποιοτικότερα χαρακτηριστικά, μετατρεπόμενος σε πολιτικό ρεύμα αλλαγής. Αυτό το πολιτικό ρεύμα, βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την ενσάρκωση των επιδιώξεών του και συναντιέται μαζί του, στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ πριμοδοτείται λοιπόν με μαζικό τρόπο και μετατρέπεται από μια αριστερή δύναμη του 4,6% με μικρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, σε αξιωματική αντιπολίτευση με 27%, εμφανιζόμενος ως εκείνος ο φορέας όπου πάνω του συναντιούνται πλατιά, μαζικά, προοδευτικά, ριζοσπαστικά κοινωνικά στρώματα. Βασικοί αρμοί αυτής της ιστορικής συνάντησης, είναι το ξήλωμα του σάπιου πολιτικού συστήματος, ο αγώνας ενάντια στο μνημόνιο της φτώχειας και της εξαθλίωσης, η ανάγκη για βάθεμα της δημοκρατίας με το σχηματισμό δομών άμεσης συμμετοχής και η ανίχνευση ενός καινούριου παραγωγικού μοντέλου.
Το αντιμνημόνιο, η πραγματική δημοκρατία, το γκρέμισμα του σάπιου πολιτικού συστήματος και η παραγωγική ανασυγκρότηση, γίνονται πολιτικά προτάγματα και οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ να διεκδικεί την διακυβέρνηση της χώρας.
Από την άλλη αυτό το βαριά πληγωμένο πολιτικό σύστημα, που χάνει έναν από τους βασικότερους πυλώνες του, το δικομματισμό, φαίνεται να ανασυγκροτείται από τα δεξιά και να διαμορφώνει στη βάση της κατατρομοκράτησης της κοινωνίας ένα πλαίσιο ρευστής ισορροπίας. Δεν επικαλείται κάποια μεταρρύθμιση για να ανακουφίσει την κοινωνική αγωνία. Αντιθέτως ο στόχος είναι η άσκηση της ίδιας συνταγής και η εξόντωση αυτού του μεγάλου λαϊκού πολιτικού ρεύματος που ευθυγραμμίζεται στην δεδομένη περίοδο με το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Το ζητούμενο είναι πως θα ανταποκριθεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις υψηλές προσδοκίες και να γίνει πραγματικός εκφραστής μιας άλλης κατάστασης για τη χώρα και το λαό της.
Ένα από τα βασικότερα διακυβεύματα της περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η οικοδόμηση σταθερών σχέσεων με το πολιτικό ρεύμα που τον πριμοδότησε. Θα πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, στην εισβολή του λαϊκού στοιχείου στις τάξεις του, να απαντήσει με την ανασύσταση του και τη μετατροπή του σε έναν ενιαίο φορέα που θα έχει τα χαρακτηριστικά μιας μεγάλης λαϊκής δημοκρατικής παράταξης της Αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σπάει το φράγμα της ιστορικής αριστερής… γωνίας και συναντιέται με πυκνά λαϊκά στρώματα πλαταίνοντας με εκκωφαντικό τρόπο της κοινωνική του βάση. Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Στη Νέα Ιωνία της Μαγνησίας, από την οποία κατάγομαι, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κατέγραψε ιστορικό ποσοστό 41%. Αποκτήσαμε ισχυρότατα ερείσματα όχι μόνο στις μεσοαστικές συνοικίες, αλλά και σε πυκνοκατοικημένες λαϊκές γειτονιές που μέχρι πρότινος η παρουσία μας ήταν ισχνή έως ανύπαρκτη. Έτσι λοιπόν θεωρώ, ότι είναι κάτι παραπάνω από αναγκαίο, η αποκρυστάλλωση αυτής της πρόσφατης σχέσης με την ταχύτατη δρομολόγηση διαδικασιών που στο πέρας τους θα αναδείξουν της μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ από έναν πολιτικό σχηματισμό των συνιστωσών, σε έναν ενιαίο φορέα της Αριστεράς και κυρίως του λαού.
* Ο Αλ. Μεϊκόπουλος είναι βουλευτής
Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!