Μια νέα έκθεση κυκλοφόρησε τον Ιούνιο που τεκμηριώνει ότι προϊόντα της ισραηλινής εταιρίας καλλυντικών Ahava παρασκευάζονται στον εποικισμό Mitzpe Shalem στην Κοιλάδα του Ιορδάνη, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, και ότι η εταιρία εκμεταλλεύεται παλαιστινιακούς φυσικούς πόρους.

Παρά της συνεχείς διαψεύσεις από την Ahava Dead Sea Laboratories, οι ερευνητές του πρότζεκτ www.whoprofits.org τεκμηρίωσαν τον παράνομο χαρακτήρα, κατά το διεθνές δίκαιο, των δραστηριοτήτων της στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Επίσημη επιστολή από την Πολιτική Διοίκηση του Ισραηλινού Στρατού που έλαβε το Who Profits σε απάντηση αιτήματος σύμφωνα με το Διάταγμα για την Ελευθερία της Πληροφόρησης, αναφέρει καθαρά πως η Ahava λειτουργεί τοποθεσία εκσκαφής λάσπης για εμπορική χρήση, στην κατεχόμενη περιοχή της Νεκράς Θάλασσας.
Παρά το γεγονός αυτό, η διοίκηση της Ahava συνέχισε να αρνείται ότι η εταιρία χρησιμοποιεί φυσικούς πόρους από την κατεχόμενη περιοχή. Σε επιστολή που είχε σταλεί στους εμπόρους λιανικής πώλησης καλλυντικών το 2010, ο Ya’akov Ellis, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ahava έγραφε: «Η λάσπη και τα ορυκτά άλατα που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα καλλυντικών της Ahava δεν εξορύσσονται σε κατεχόμενη περιοχή». Ενώ είναι αλήθεια πως η Ahava αγοράζει πολλά από τα ορυκτά άλατά της από τις τοποθεσίες εκσκαφής της Dead Sea Works, μέσα από την Πράσινη Γραμμή, η εταιρία κάνει εκσκαφή λάσπης από τις κατεχόμενες ακτές για χρήση στα προϊόντα της. Το Who Profits επικοινώνησε με την Ahava ζητώντας την απάντηση της εταιρίας στα ευρήματά του, αλλά δεν έλαβε καμία απάντηση.
Η εκσκαφή λάσπης στα Κατεχόμενα Εδάφη χωρίς άδεια των νόμιμων ιδιοκτητών–του παλαιστινιακού λαού–και προς όφελος του Ισραήλ και των εποίκων του, την κάνει συνένοχη στις ισραηλινές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, μεταξύ άλλων:
« λεηλασία, μόνιμη μεταβολή των κατεχομένων εδαφών, καταστροφή περιουσίας χωρίς στρατιωτική ανάγκη και μεταφορά πολιτών του κατακτητή στα εδάφη που κατέχει».
Η εταιρία που εξάγει τα προϊόντα της σε πάνω από 25 χώρες, τους βάζει σήμανση «Made in Israel» παρ’ όλο που παρασκευάζονται στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η εξαπάτηση σε ό,τι αφορά την προέλευση, εκ μέρους της Ahava, έχει διερευνηθεί στη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία. Η Νότια Αφρική και η Δανία έχουν προτείνει αυστηρότερες προδιαγραφές σήμανσης για τα προϊόντα των ισραηλινών εποικισμών, συμπεριλαμβανομένων αυτών της Ahava, οπότε οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους σε ό,τι αφορά τη στήριξη μιας επιχείρησης της ισραηλινής κατοχής.
Από την κατάληψη της Δυτικής Όχθης το 1967, το Ισραήλ έχει συστηματικά εκμεταλλευθεί τους πόρους της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της περιοχής της Νεκράς Θάλασσας, σε μεγαλύτερο βαθμό και πιο εντατικά από οπουδήποτε αλλού στη Δυτική Όχθη. Η πρόσβαση των Παλαιστινίων στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας είναι σοβαρά περιορισμένη εξαιτίας του εκτεταμένου δικτύου σημείων ελέγχου (checkpoints) στα Κατεχόμενα Εδάφη.
Ας σημειωθεί ότι προϊόντα της Ahava εισάγονται και στην Ελλάδα. Πρόσφατα τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταθέσει ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα προϊόντα των ισραηλινών εποικισμών που βαφτίζονται «Made in Israel» για να έχουν μικρότερη δασμολόγηση. Είναι καιρός να ελεγχθεί επιτέλους και η εταιρία Ahava.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!