Το «πάρτι» του 2004 αφήνει πίσω του ανέργους

Όταν τον Νοέμβριο του 2000 ο τότε υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Χριστοδουλάκης, υπέγραφε απόφαση για την άρση του καθεστώτος «κορεσμού» ξενοδοχείων στην Αττική που ίσχυε επί 16 χρόνια, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής είχε τις αντιρρήσεις της. Με πληρότητα μόλις 50% στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αττικής, η οποιαδήποτε αύξηση των ξενοδοχειακών κλινών δημιουργούσε περιβάλλον κατάρρευσης. Κι όμως, στο κλίμα ευφορίας και «εθνικής ανάτασης» που δημιουργούσε η ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, οι ξενοδόχοι όχι μόνο δέχτηκαν λίγους μήνες μετά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα φιλοξενίας, αλλά υπέγραψαν και Μνημόνιο Συνεργασίας με το υπουργείο Ανάπτυξης και τον οργανισμό «Αθήνα 2004», όπου δεσμεύτηκαν για τη διάθεση του 90% των κλινών στους επισκέπτες των Ολυμπιακών Αγώνων. Κατά την υπογραφή αυτού του Μνημονίου, τον Ιούνιο του 2001, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωνε ότι η άρση του καθεστώτος «κορεσμού» οδήγησε σε δρομολόγηση κατασκευής 4.000 νέων κλινών στην Αττική, αφού πλέον δεν χρειάζονταν ειδικές ρυθμίσεις δόμησης για ξενοδοχεία.
Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία της ανέγερσης νέων μονάδων, αλλά και η ανακαίνιση παλαιών με συνοπτικές διαδικασίες αδειοδοτήσεων (…και κάποιων επιδοτήσεων). Ο ίδιος ο τότε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και σημερινός πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, Γ. Τσακίρης, δήλωνε στις 21/4/2007 ότι «τα τελευταία τρία χρόνια το ξενοδοχειακό δυναμικό της Αθήνας αυξήθηκε κατά 12% και εμπλουτίστηκε με 6.500 νέες κλίνες». Σήμερα η ΕΞΑ ανακοινώνει ότι το ξενοδοχείο Athens Imperial είναι το 20ο ξενοδοχείο της Αθήνας που κλείνει τα τελευταία δυο χρόνια και οι κλίνες που έχουν χαθεί φθάνουν τις 3.000. Θα μπορούσαμε, λοιπόν, να συμπεράνουμε απλά ότι τα ξενοδοχεία στην Αθήνα κλείνουν γιατί είναι πολλά.
Το λέμε αυτό γιατί το κλείσιμο ενός ακόμα πολυτελούς ξενοδοχείου στην Αθήνα πέρασε στα ΜΜΕ ως είδηση συνοδευμένη με τα συνήθη στερεότυπα περί εγκληματικότητας, μείωσης του τουρισμού κ.λπ. Μάλιστα, η σύμπτωση της ανακοίνωσης με τις κινητοποιήσεις που γίνονται για την υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον ξενοδοχειακό κλάδο, οδήγησε και στην εύκολη δαιμονοποίηση των κινητοποιήσεων και των «υπερβολικών» απαιτήσεων των συνδικάτων.

Ιστορίες τουριστικής ανάπτυξης
Το ξενοδοχείο Athens Imperial, ανήκει σε ένα από τους μεγαλύτερους ξενοδοχειακούς ομίλους της χώρας, τoν Όμιλο Grecotel. Ο ίδιος όμιλος έχει κλείσει άλλα τρία ξενοδοχεία στην Αθήνα, τα τελευταία δυο χρόνια, δείχνοντας μάλλον ότι αποσύρεται από τα ξενοδοχεία πόλης σε όφελος των ξενοδοχείων τουρισμού (resort).
Η ανάπτυξη του ομίλου, ο οποίος ανήκει στον Ν. Δασκαλαντωνάκη, ήταν ραγδαία τα προηγούμενα χρόνια: εξάπλωση σε όλες τις αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές με πολυτελή ξενοδοχεία, αλλά και διείσδυση σε άλλες δραστηριότητες, όπως η εκμετάλλευση πλαζ. Η συνεργασία του με τον γερμανικό τουριστικό κολοσσό TUI, ο οποίος κατέχει το 50% της Grecotel, απογείωσε την ανάπτυξη του Ομίλου. Κάποιες ενδο-ομιλικές (και ενδοοικογενειακές) τριβές που έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα δεν γνωρίζουμε αν επηρέασαν την πορεία του, αλλά το σίγουρο είναι ότι δεν παρουσιάζει και την καλύτερη εικόνα, ως προς τις υποχρεώσεις του.
Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο όμιλο βρίσκεται αλλού. «Οι στενές διασυνδέσεις της οικογένειας με το ΠΑΣΟΚ και τις κυβερνήσεις του, επέτρεψε από τη μια να αναπτυχθεί αξιοποιώντας δάνεια, επιδοτήσεις και δημόσιες εκτάσεις, χάρισμα οφειλών στο ΙΚΑ, «τζάμπα» ξενοδοχεία που ανήκουν στο Δημόσιο  και από την άλλη να μένει για καιρό στο απυρόβλητο παρ’ όλες τις οφειλές δεδουλευμένων σε εργαζόμενους, την χρησιμοποίηση εκατοντάδων ανασφάλιστων συναδέλφων από παράνομα δουλεμπορικά συνεργεία για ένα κομμάτι ψωμί, την εισφοροδιαφυγή, και άλλα», διαβάζουμε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού -Τουρισμού Αττικής στις 11/4/2012 με αφορμή απολύσεις στα δυο ξενοδοχεία που είχε τότε στην Αθήνα. Στις 31/5 ο όμιλος ανακοίνωσε το οριστικό κλείσιμο του ενός από αυτά.
Το ξενοδοχείο Athens Imperial είναι ένα από τα ξενοδοχεία που άνοιξε ο όμιλος το 2004. Το κτίριο ανήκει σε έναν άλλο μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο της χώρας, τον Όμιλο Βιοχάλκο και ήταν στην ουσία εγκαταλειμμένο για χρόνια, παρ’ ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Ομόνοια και επάνω σε μεγάλο κόμβο εισόδου στην πόλη από τα δυο εθνικά οδικά δίκτυα. Η επένδυση στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο είχε τύχει της ιδιαίτερης προσοχής του Άκη Τσοχατζόπουλου, που από τη θέση του υπουργού Ανάπτυξης είχε προκαλέσει ειδική σύσκεψη στον ΕΟΤ στις 20/2/2002 για την επίσπευση μερικών επενδυτικών σχεδίων όπως της Grecotel, αλλά και του εφοπλιστικού ομίλου Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία, της επένδυσης στη Μονή Τοπλού κ.ά. Η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη βρέθηκε μέσα στον πυρετό της προετοιμασίας υποδοχής των Ολυμπιακών Αγώνων να «ανοίγει» με το ίδιο τρόπο (της μίσθωσης) σειρά πολυτελών ξενοδοχείων: το Athens Acropol και το Fresh στην Ομόνοια και το King George στην Πλατεία Συντάγματος που είχε περιέλθει στην Eurobank και παρέμενε κλειστό επί χρόνια. Από αυτά σήμερα λειτουργεί μόνο το τελευταίο.

Οσμή διαπλοκής
Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για μεγάλες οφειλές από μισθώσεις που δεν έχουν καταβληθεί. Μόνο για το Fresh, το κτίριο του οποίου ανήκει στο Γηροκομείο Αθηνών, έχει γραφτεί ότι έχουν συσσωρευτεί χρέη εκατομμυρίων. Οι στενές συγγενικές σχέσεις του Ομίλου με κρατικούς παράγοντες (η Μάρι Δασκαλαντωνάκη, εντεταλμένη σύμβουλος του Ομίλου, είναι σύζυγος του μέχρι πρόσφατα υπουργού Ν. Σηφουνάκη) δεν πρέπει να είναι άσχετες από το σκοτάδι που επικρατεί γύρω από τη δραστηριότητα του. Όπως και η φιλοξενία στην προεδρική σουίτα του King George την Πρωτοχρονιά του 2011 της οικογένειας του τότε αντιπροέδρου Θ. Πάγκαλου. Ο όμιλος πάντα φροντίζει για την εικόνα του, όπως έκανε με την παράθεση «γεύματος εργασίας» στους δημοσιογράφους στις 20 Ιανουαρίου 2011 η Μ. Δασκαλαντωνάκη, αφού ήδη είχε δρομολογήσει το κλείσιμο των δυο ξενοδοχείων της Ομόνοιας.
Οι καταγγελίες του Συνδικάτου Επισιτισμού που αναφέρουμε πιο πάνω είναι πολύ ενδεικτικές. Όπως και η σκανδαλώδης συμφωνία με το ΙΚΑ για τη συνέχιση της μίσθωσης έναντι μηνιαίου ενοικίου μόνο 5.000 ευρώ (!), του επίσης πολυτελούς και ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης Μακεδονία Παλάς (ανήκει στο ΙΚΑ) που «πέτυχε» η οικογένεια Δασκαλαντωνάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, αφού έκλεισε το ξενοδοχείο και απειλήθηκαν με ανεργία 120 εργαζόμενοι.

Γιώργος Κατερίνης

 

ΚΡΗΤΗ: Εκβιάζουν τους ξενοδοχοϋπαλλήλους
Απειλές για μισθούς πείνας ή απολύσεις…

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί εις βάρος των ξενοδοϋπαλλήλων αποκαλύπτονται κάτω από το χαλί του τουρισμού, κάθε φορά που αυτό σηκώνεται έστω και λίγο με τα φιλόδοξα σχέδια αναστροφής της κρίσης κ.λπ., κ.λπ.
Το θέμα ασφαλώς είναι εντονότερο σε τουριστικούς προορισμούς και όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου τα μέλη του δέχονται συνεχείς εκβιασμούς από τους ξενοδόχους για μεγάλες μειώσεις μισθών και υπογραφή ατομικών συμφωνιών.
Για μεροκάματα των 20 ευρώ στα οποία θέλουν να καταδικάσουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους, μιλά ο γραμματέας του Συνδέσμου Νίκος Κοκολάκης, καλώντας όλους τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν άμεσα φαινόμενα εκβιασμών και απειλών εις βάρος τους προκειμένου να υπογράψουν τις νέες ατομικές συμβάσεις.
Στην ανακοίνωση του Σωματείου, επισημαίνεται:
«Εκβιασμούς διαρκείας δέχονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι από τους εργοδότες ώστε να υποκύψουν και να δέχονται ατομικές συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, απειλώντας τους ωμά για την εργασιακή τους σχέση.
Εκμεταλλευόμενοι το γενικό οικονομικό κλίμα που επικρατεί και το γεγονός ότι δεν έχει τελειώσει ακόμη με ευθύνη των ξενοδόχων η υπογραφή της Τοπικής Σύμβασης ζητάνε παράλογα πράγματα από τους εργαζόμενους που σε άλλες εποχές δεν θα τολμούσαν ούτε καν να το σκεφτούν».
Εν τω μεταξύ, εδώ και περίπου ένα μήνα εκκρεμεί η υπογραφή της νέας Τοπικής Σύμβασης ώστε να κοπάσουν αυτά τα φαινόμενα. Ωστόσο, η υπογραφή της εξαρτάται από την υπογραφή πανελλαδικής σύμβαση η οποία θα γίνει μετά από διαβουλεύσεις κ.λπ. Ωστόσο, η τουριστική περίοδος ήδη τρέχει και κάποιοι θεωρούν πως είναι η καλύτερη ευκαιρία να πιέσουν για την αποκόμιση μεγαλύτερων κερδών εις βάρος των εργαζομένων…

Μ.Δ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!