Αρχική γνώμες Γιατί βιάζονται για λύση-εξπρές στο Κυπριακό

Γιατί βιάζονται για λύση-εξπρές στο Κυπριακό

Τούρκος αρθρογράφος αναδεικνύει ποιοι θα είναι οι πραγματικά κερδισμένοι. Του Θεόδωρου Μπατρακούλη*

Tο Κυπριακό επηρεάζεται από τις εξελίξεις στο ευρύτερο γεωπολιτικό σύστημα, καθώς και από το θέμα των υδρογονανθράκων. Οι διακοινοτικές συνομιλίες αποσκοπούν μέσα σε διάστημα τριών ώς έξι μηνών στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας που θα τεθεί για τελική κρίση σε χωριστά δημοψηφίσματα. Με ένα εμπεριστατωμένο άρθρο ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος (αρχισυντάκτης της τουρκικής εφημερίδας Milliyet) Σαμί Koέν, παραθέτει τα μεγάλα οφέλη που θα αποκομίσει αφενός το κατοχικό ψευδοκράτος και αφετέρου η ίδια την Τουρκία από την αναμενόμενη «επίλυση» του Κυπριακού.
Το άρθρο έχει τον ενδεικτικό τίτλο Bu fırsat kaçmamalı, δηλαδή «Aυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί». Σύμφωνα με το άρθρο, τα μεγάλα οφέλη της τουρκικής πλευράς θα είναι: 1) Αναγνώριση για πρώτη φορά διεθνώς του ψευδοκράτους ως ισότιμου συνεταίρου του νέου κρατικού μορφώματος και ισότιμη συμμετοχή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 2) Κατάργηση του εμπάργκο που ισχύει για τα κατεχόμενα, 3) Σταμάτημα του μπλοκαρίσματος της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της εμμονής της να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Η λεγόμενη «Ενωμένη Κύπρος» θα αντικαταστήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, 4) Εξάλειψη των χρόνιων προβλημάτων που δημιουργούσε το Κυπριακό στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας που αποδεσμευόμενη θα ενισχυθεί για νέες «εξορμήσεις», 5) Το πιο σημαντικό (για ορισμένους αποτελεί το σπουδαιότερο κίνητρο για την επίσπευση) είναι η ισότιμη συμμετοχή του ψευδοκράτους στα οφέλη από τα τεράστια ενεργειακά κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ομολόγησε ότι οι Έλληνες που θα εγκατασταθούν -υποτίθεται στο πλαίσιο της «Ομόσπονδης Κύπρου»- στα νυν Κατεχόμενα, δεν θα μπορούν ούτε να ψηφίζουν, ούτε να ψηφίζονται, θα στερούνται δηλαδή βασικών δημοκρατικών δικαιωμάτων και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Θα πρόκειται για ξεχωριστό κράτος, χαλαρά δεμένο με το νότιο τμήμα του νησιού, ακριβώς για να το κηδεμονεύει, αυτό και την πλούσια ΑΟΖ του! Οι Ελληνοκύπριοι, δηλαδή, πρόσφυγες που θα γυρίσουν στις εστίες και τις περιουσίες τους δεν θα μπορούν να έχουν λόγο για τον τόπο τους. Αυτός θα είναι και πάλι κατεχόμενος από αναγνωρισμένο και νόμιμο κράτος… εν κράτει, όπου δεν θα ισχύουν στοιχειώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα! Για το ζήτημα αυτό μομφή κατά του Αναστασιάδη εξαπέλυσαν τόσο ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ΡΙΚ και αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα της αποχώρησης του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση τις επόμενες μέρες.
Πάντως, ο ρωσικός παράγoντας αντιδρά στον παραμερισμό του στην «παγκόσμια σκακιέρα» από τις ΗΠΑ και τις άλλες δυτικές δυνάμεις. Στην περίπτωση της Συρίας, τον Σεπτέμβριο του 2013 η ιμπεριαλιστική στρατιωτική επέμβαση ματαιώθηκε την τελευταία στιγμή μετά από διπλωματική παρέμβαση της Μόσχας. Τώρα η Ρωσία φαίνεται να προβάλλει ως «από μηχανής θεός» για την Κύπρο. Με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, διά στόματος Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, γινόταν ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν θα ανεχθεί τελεσίγραφα ούτε χρονοδιαγράμματα ως εκβιασμό στην Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ διευκρινιζόταν ότι η μόνη λύση που θα στηρίξει είναι αυτή που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ (1977, 1979) και όχι στο Σχέδιο Ανάν.

* O Θόδωρος Μπατρακούλης
είναι Δρ Γεωπολιτικής
(theobatrak@gmail.com)

Σχόλια

Exit mobile version