Αρχική κοινωνία Γερμανία: Εγκληματικές οι ευθύνες για το τούνελ θανάτου

Γερμανία: Εγκληματικές οι ευθύνες για το τούνελ θανάτου

Μια εβδομάδα μετά το θάνατο 20 ατόμων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων κατά τη διάρκεια της «ειρηνικότερης» ηλεκτρονικής γιορτής, του love parade στο Ντούιζμπουργκ της Γερμανίας, οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των «υπευθύνων». Η δημοτική Αρχή, οι διοργανωτές και η αστυνομία μεταθέτουν τις ευθύνες ο ένας στον άλλο, ενώ η έκφραση που πιπιλίζουν είναι «ατύχημα», λες και επρόκειτο για κάποια φυσική καταστροφή.

Το love parade ξεκίνησε το 1989 από τον dr Motte και την παρέα του που αποφάσισαν να βγάλουν την ηλεκτρονική μουσική στο δρόμο. Από το 1997 ο αριθμός των επισκεπτών ξεπερνούσε το 1.000.000. Έφταναν από όλο τον κόσμο, κατέκλυζαν το Βερολίνο γύρω από το άγαλμα της Νίκης και εκστασιασμέ νοι συμμετείχαν στο μεγαλύτερο ρέιβ πάρτι. Από το 2007 και μετά σταμάτησε να γίνεται στο Βερολίνο, λόγω των οικονομικών κυρίως προβλημάτων, μιας τέτοιας ογκώδους διοργάνωσης.
Αυτό δεν πτόησε όμως μικρότερες πόλεις, όπως του Ντούιζμπουργκ, που μπροστά στο κέρδος ενός τέτοιου φεστιβάλ αψήφησε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Διότι, είναι εύλογο το ερώτημα αν το Ντούιζμπουργκ των 500.000 κατοίκων ( 1/3 δηλαδή των επισκεπτών) αντέχει τέτοιον αριθμό επισκεπτών.
Εκτός αυτού, το φεστιβάλ οργανώθηκε σε ένα περιχαρακωμένο σημείο ενός παλιού σιδηροδρομικού σταθμού, όπου οι 1.400.000 επισκέπτες έπρεπε να περάσουν από το μοναδικό σημείο εισόδου και εξόδου της συναυλίας, που ήταν μια σήραγγα πλάτους 30 μέτρων. Μέσα σε αυτή και στον πανικό που επικράτησε πέθαναν 20 άτομα από ασφυξία αλλά και επειδή ποδοπατήθηκαν στην προσπάθειά τους να πηδήξουν τα συρματοπλέγματα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία περιμετρικά. Όταν ο χώρος της συναυλίας είναι 120.000 τ.μ., δηλαδή δέκα άνθρωποι ανά τετραγωνικό μέτρο, τότε τα αίτια δεν είναι φυσικά. Διοικητικό έγγραφο προς τη διοργανώτρια εταιρία, που δημοσιεύεται στο γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει πως είχε δοθεί άδεια για είσοδο 250.000 ατόμων ενώ την ημέρα του φεστιβάλ οι διοργανωτές έκαναν λόγο για 1.400.000 επισκέπτες. Η αστυνομία και ο δήμος δεν επιβεβαιώνουν τον αριθμό.
Μέχρι στιγμής οι έρευνες για το χρονικό αυτό των προαναγγελθέντων θανάτων όμως -όπως σιγά σιγά αποδεικνύεται- συνεχίζονται εν μέσω συλλυπητήριων τηλεγραφημάτων και γερών δόσεων υποκρισίας.
Ξένια Πηρούνια
www.endoxwra.blogspot.com

 

Σχόλια

Exit mobile version