Αρχική κοινωνία Γεννηθήτω το θέλημα της Eldorado Gold!

Γεννηθήτω το θέλημα της Eldorado Gold!

Έντονες οι αντιδράσεις για τη «φωτογραφική» τροπολογία του ΥΠΕΚΑ στο ν/σ για τα δάση

 

Οι παρανομίες της Eldorado Gold (Ελληνικός Χρυσός) στη Χαλκιδική παράγουν νομολογία! Το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ, με τις ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας, που ψηφίζεται από το Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, με φωτογραφικές διατάξεις εξασφαλίζει αναδρομική νομιμοποίηση κάθε παρανομίας της Ελληνικός Χρυσός και άρση κάθε νομικού εμποδίου στο καταστροφικό της έργο. Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ψηφίζουν άκριτα κατά παραγγελία και ικανοποιούν όλα τα θελήματα των αδηφάγων «επενδυτών» αντί να προστατεύουν το περιβάλλον και το κοινωνικό συμφέρον, όπως το ίδιο το Σύνταγμα ορίζει.

Στο επίκεντρο εντονότατης αντιπαράθεσης βρέθηκε η τροπολογία που κατέθεσε στο παραπέντε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, σύμφωνα με την οποία απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης για τη δόμηση κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλευτικούς και λατομικούς χώρους «για τις οριζόμενες χρήσεις». Προβλέπεται, μάλιστα, ότι για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων σε αυτούς τους χώρους δεν απαιτείται καν έγκριση ή άδεια δόμησης, αλλά αρκεί μία υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού για τη στατική επάρκειά τους. Στις δε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για φωτογραφική ρύθμιση εξυπηρέτησης συγκεκριμένων συμφερόντων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι με αυτήν τη ρύθμιση «εκσυγχρονίζεται ο μεταλλευτικός κώδικας και προσαρμόζονται στις σημερινές απαιτήσεις οι διαδικασίες που ισχύουν πάνω από 40 χρόνια», διαβεβαιώνοντας τους πάντες σουρεαλιστικά ότι… «δεν θίγονται περιβαλλοντικά θέματα»!

 

Έβγαλαν έναν «νόμο» από το μανίκι

«Οι “θαυμάσιοι υποστηρικτές των επενδυτών” έβγαλαν ακόμα έναν νόμο από το μανίκι για να διευκολύνουν την παρανομία και την περιβαλλοντική καταστροφή», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.

Καταγγέλλει χαρακτηριστικά ότι μέχρι και σήμερα η καναδική Eldorado Gold παρανόμως εκτελεί εργασίες για την ανέγερση του Εργοστασίου Εμπλουτισμού χωρίς καμία απολύτως οικοδομική άδεια. Με βάση τον ισχύοντα οικοδομικό κανονισμό, λ.χ., η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξικού Σχεδιασμού της Κεντρικής Μακεδονίας επέστρεψε το φάκελο αιτήματος παρέκκλισης για την κατασκευή βιομηχανικών κτηρίων στην Ελληνικός Χρυσός Α.Ε., με το αιτιολογικό ότι απαιτείται «πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο είκοσι πέντε μέτρων», όπως ισχύει σ’ όλη την ελληνική επικράτεια. Και αυτό το νομικό… εμπόδιο αίρεται τώρα από το ΥΠΕΚΑ σε δυο γραμμές: «Για την έγκριση δόμησης και την άδεια δόμησης τυχόν κτιριακών εγκαταστάσεων που ανεγείρονται κατά τις κείμενες διατάξεις, δεν απαιτείται η ύπαρξη “προσώπου γηπέδου”, όπως αυτή ορίζεται κάθε φορά από τις ειδικές ή γενικές διατάξεις της πολεοδομικής νομοθεσίας»!

Οι κάτοικοι και οι φορείς της Χαλκιδικής καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση αυτή δεν νομοθετεί με βάση τις ανάγκες για ρύθμιση και προστασία, αλλά με βάση τις ανάγκες του «επενδυτή», απηύθυναν μάλιστα έκκληση στους βουλευτές του θερινού τμήματος την Βουλής «να μην ψηφίσουν αυτό το έκτρωμα που υποθηκεύει το περιβάλλον και το μέλλον των γενιών που έρχονται», και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια υποθήκευσης της ζωής και του μέλλοντός τους.

 

Θράσος και αλαζονεία

Η Λαϊκή Συνέλευση των πολιτών του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής εξέδωσε επίσης ψήφισμα-επιστολή προς τους βουλευτές, στην οποία παρουσιάζονται λεπτομερώς οι φωτογραφικές διατάξεις του «δασοκτόνου νομοσχεδίου», που παραβιάζει επιταγές του Συντάγματος, χαρίζει δημόσιες δασικές εκτάσεις σε ιδιωτικά συμφέροντα και υποβαθμίζει το καθεστώς προστασίας των δασών. Αναφέρουν μάλιστα ότι εδώ και μήνες και παρά τις καταγγελίες τους η Eldorado Gold αλαζονικά παραβίαζε το νόμο, ξέροντας ότι θα υπάρξει κυβερνητική στήριξη και νομοθετική διευθέτηση των παρανομιών της, η δε τοπική κοινωνία, αν και επικαλείται τη νομιμότητα και καταγγέλλει τις παρανομίες, οδηγείται στα δικαστήρια και στις φυλακές. Και το ψήφισμα-επιστολή των πολιτών καταλήγει: «Μια πολιτεία που δημιουργεί νομολογία με βάση τις ανάγκες και τις επιταγές συγκεκριμένων ιδιωτών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται ευνομούμενη, δίκαιη και πολιτισμένη. Σας ενημερώνουμε ότι βρίσκεστε στο ελληνικό κοινοβούλιο ως εντολοδόχοι των Ελλήνων πολιτών και όχι της τρόικας και των “επενδυτών”. Σας ενημερώνουμε τέλος ότι το Σύνταγμα προβλέπει το δικαίωμα και την υποχρέωση πολιτικής ανυπακοής. Σας καλούμε να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων και να καταψηφίσετε το νομοσχέδιο».

Σχόλια

Exit mobile version