«Η κυβέρνηση έχει τα πάντα εκτός από μια νίκη». Όταν το διεθνές γαλλικό πρακτορείο αρχίζει το ρεπορτάζ του με αυτή τη φράση, την επομένη της έβδομης πανεργατικής απεργίας στη Γαλλία, στις 28/10, όλοι καταλαβαίνουν ότι η υπόθεση δεν έληξε με την τελική ψήφιση του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό.

«Ένας νόμος δεν σταματάει τους αγώνες», δηλώνουν οι εργαζόμενοι. Δύο εκατομμύρια κατέβηκαν την Πέμπτη στις διαδηλώσεις σε 100 πόλεις της Γαλλίας. Ο αριθμός ήταν μικρότερος από τις προηγούμενες πανεργατικές απεργίες, αλλά η επιμονή και η οργή μεγαλύτερη. Πολύ υψηλή παραμένει και η αποδοχή των απεργιών από την κοινή γνώμη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εφημερίδας Le Parisien, το 65% των Γάλλων βρίσκεται στο πλευρό των απεργών, ενώ μόνο το 29% υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαρκοζί.

Οι ελλείψεις καυσίμων εξακολουθούν να είναι μεγάλες λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας σε διυλιστήρια και λιμάνια. Η αποφασιστικότητα και η επιμονή φαίνεται πιο χαρακτηριστικά στους εργαζόμενους στην ενέργεια. Στο διυλιστήριο του Γρανπουί, κοντά στο Παρίσι, οι εργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν την απεργία «μέχρι τα Χριστούγεννα, αν χρειαστεί».Το συνδικάτο ενέργειας της CGT δήλωσε ότι οι απεργίες θα συνεχιστούν ανεξάρτητα από τη μορφή που θα λάβουν. Σε 4 από τα 12 διυλιστήρια συνεχίζεται το μπλοκάρισμα αποστολών καυσίμων. Σε 5 από τα 6 διυλιστήρια της Total συνεχίζονται οι απεργίες. Σε διυλιστήρια που οι εργάτες αποφάσισαν να διακόψουν την απεργία η παραγωγή δεν μπορεί να συνεχιστεί λόγω απεργιών στο λιμάνι Φο-Λαβερά κοντά στη Μασσαλία, όπου 70 πλοία -58 τάνκερ- είναι αγκυροβολημένα στα ανοιχτά. Οι εργάτες της καθαριότητας συνεχίζουν την απεργία στο Παρίσι και την Τουλούζη. Απεργεί το 15% των 7.000 εργαζόμενων στο δημόσιο, την απεργία τους συνεχίζουν και οι εργαζόμενοι σε ιδιωτικές εταιρίες καθαριότητας. Σε πολλές πόλεις οργανώνονται ήδη νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν μια μεγάλη διαδήλωση την Τρίτη 26/10. Ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή μαθητών και φοιτητών στην πανεργατική απεργία, παρά τις διακοπές της εορτής των Αγίων Πάντων.

Ο γαλλικός Τύπος αναφέρεται εκτεταμένα στους οργισμένους απεργούς. Η οργή δεν επικεντρώνεται απλώς στο θέμα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης. «Η περιφρόνηση των αισθημάτων του λαού είναι έξω από τη γαλλική κουλτούρα, εκείνο που διακυβεύεται είναι η δημοκρατία», αναφέρουν με θυμό οι διαδηλωτές σε πολλά ρεπορτάζ.

Οι αναλυτές επισημαίνουν την πολυμορφία των κινητοποιήσεων που είναι σε θέση να διατηρούν την ευρεία συμμετοχή πολλών στρωμάτων εργαζομένων και νεολαίας και την υποστήριξη της κοινής γνώμης. Τη συμμετοχή όλων των επαγγελμάτων, για πρώτη φορά. Την επιλογή των ημερών των πανεργατικών κινητοποιήσεων, έτσι ώστε να μπαίνουν διαδοχικά και αλλεπάλληλα στην απεργία διαφορετικές ομάδες εργαζομένων και να διατηρείται η κινητοποίηση σε μια συνεχή μορφή. «Κοινωνικό αντάρτικο, ανθεκτικό και ειρηνικό», αναφέρει ένας κοινωνιολόγος (Φ. Κορκίφ). «Νέοι δρόμοι εξέγερσης, νέα μορφές πάλης, αυθόρμητες και αλληλέγγυες», διαπιστώνουν οι εφημερίδες.

Τα συνδικάτα έχουν προκηρύξει νέα πανεργατική απεργία για τις 6 Νοεμβρίου και οι εργαζόμενοι κινούνται στο ρυθμό της προετοιμασίας. Είναι σίγουρο ότι δεν θα επέλθει γρήγορα η «έξοδος από την κρίση», όπως ευελπιστεί ο υπουργός Εργασίας και εισηγητής του νομοσχεδίου Ε. Βερθ. Εξάλλου οι Γάλλοι έχουν ανατρέψει ψηφισμένους νόμους δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

 

Διαβάστε ακόμα: Olivie Galland: Η ορμητική συμμετοχή της νεολαίας στους αγώνες φοβίζει όσους έχουν λόγους να φοβούνται.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!