Αρχική διεθνή Βρετανία: Φορολογική αμνηστία στους πλούσιους

Βρετανία: Φορολογική αμνηστία στους πλούσιους

Συμφωνία με την Ελβετία επιτρέπει στους πλούσιους Βρετανούς να γλιτώσουν 40 δισ. στερλίνες φόρων, γράφει η εφημερίδα Independent (27/10), την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση συνασπισμού Συντηρητικών-Φιλελευθέρων επιβάλλει περικοπές κρατικών δαπανών 80 δισ. στερλινών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάργηση 500.000 θέσεων εργασίας στον δημόσιο τομέα.

Τα μισά αυτής της περικοπής θα μπορούσε να τα καλύψει από διαφεύγοντες φόρους. Έτσι θα επιτραπεί σε χιλιάδες φορολογούμενους με τους υψηλότερους συντελεστές –50%- λόγω πολύ υψηλών εισοδημάτων να διατηρούν μυστικούς λογαριασμούς στη Ζυρίχη και στη Γενεύη και να πληρώνουν πολύ χαμηλότερους φόρους, συμφωνώντας με τις ελβετικές Αρχές να διατηρηθεί το παραδοσιακό τραπεζικό απόρρητο.

Η κυβέρνηση το παρουσίασε ως κυνήγι εσόδων, μιας και υποτίθεται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία της 1 δισ. στερλίνες. 1 έναντι 40! Οι επικριτές λένε ότι πρόκειται για πλήρη παράδοση της κυβέρνησης και ότι οι «πλούσιοι θα γλιτώσουν το αγκίστρι». Η βρετανική κυβέρνηση δίνει ουσιαστικά φορολογική αμνηστία στους πλούσιους, πετώντας στην ανεργία τους εργαζόμενους. Σήμερα υπολογίζεται ότι 100-120 δισ. στερλίνες των υπερπλούσιων Βρετανών είναι κατατεθειμένες στις ελβετικές τράπεζες. Με την ισχύουσα φορολογία δεν θα χρειαζόταν καμία περικοπή στις κρατικές δαπάνες. Αυτά για όσους αμφισβητούν την έννοια της «ταξικής πολιτικής».

Σχόλια

Exit mobile version