Οι εκλογές της 3ης Οκτώβρη στη Βραζιλία μοιάζουν τελειωμένη υπόθεση με τη διάδοχο του Λούλα, Ντίλμα Ρούσεφ του Εργατικού Κόμματος να κερδίζει συντριπτικά στις δημοσκοπήσεις. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελέσει μια μεγάλη έκπληξη.

Αν και οι δύο τετραετίες Λούλα διέψευσαν όσους είχαν πιστέψει στη ρητορική κοινωνικής δικαιοσύνης του απερχόμενου προέδρου, μια νίκη του κύριου αντίπαλου της Ρούσεφ, του Σέρα από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, θα σημάνει μια πιο δεξιά στροφή από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Λούλα. Δεν είναι τυχαίο ότι χώροι όπως το κίνημα MST των ακτημόνων έχουν τη θέση «όχι στον Σέρα», αποφεύγοντας να επιβραβεύσουν τις πολιτικές Λούλα αλλά και παίρνοντας θέση στο δίλημμα Ρούσεφ ή Σέρα.
Εκεί που θα υπήρχε η πιο δραματική αλλαγή από μια απίθανη ήττα του Εργατικού Κόμματος θα ήταν η εξωτερική πολιτική. Η Βραζιλία μαζί με την Τουρκία είχε εναντιωθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις νέες κυρώσεις ενάντια στο Ιράν. Ακολουθεί μια πολιτική καλών σχέσεων με αριστερές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και στηρίζει τις προοπτικές περιφερειακής ενοποίησης στη περιοχής πέρα από τον αμερικανικό παράγοντα και τις δικές του επιθυμίες. Μένει να δούμε αν η πρώην αντάρτισσα Ρούσεφ θα συνεχίσει αυτές τις πολιτικές.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!