H κυβέρνηση πρόθυμος εταίρος στην πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ

Ύστερα από ένα εβδομαδιαίο ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας Άνιου Ανγκέλοφ, μιλώντας στο εθνικό ραδιόφωνο, επιβεβαίωσε ότι «σταθερή θέση» της Βουλγαρίας είναι να συμμετάσχει στην αμερικανική πυραυλική ασπίδα στην Ευρώπη και ότι η ασπίδα πρέπει να γίνει ζωτικό πρόγραμμα ολόκληρου του ΝΑΤΟ (novinite.com). Μετά από μήνες προετοιμασίας της κοινής γνώμης, εγχώριας και διεθνούς, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μπ. Μπορίσοφ δηλώνει άμεση συμμετοχή στην πυραυλική ασπίδα, οικονομική αφ’ ενός, που δεν τη θεωρεί σημαντική, όπως δήλωσε ο Ανγκέλοφ, αλλά και με την παραχώρηση εδάφους προς εγκατάστασή της. Πού; Στη Βουλγαρία του μέσου μηνιαίου μισθού των 340 ευρώ –χαμηλότερου σε όλη την Ε.Ε.- που πρόκειται να περικοπεί κατά 12% ακόμη, καθώς η Κομισιόν «κάνει έφοδο» και σκοπεύει να τη θέσει «υπό επιτήρηση», γιατί ξεπέρασε το όριο κρατικού ελλείμματος του 3% (Ελευθεροτυπία 7/7).
Το σχέδιο εγκατάστασης της αμερικανικής πυραυλικής ασπίδας στην Ευρώπη στην οποία, προφανώς, αναφέρεται ο Βούλγαρος υπουργός, περιλαμβάνει ένα πρώτο στάδιο, στο οποίο οι πύραυλοι θα είναι εγκατεστημένοι σε πλοία και θα ολοκληρωθεί το 2015, ένα δεύτερο -στο οποίο θα λάβουν μέρος η Βουλγαρία και η Ρουμανία- κατά το διάστημα 2015-2018 και ένα τρίτο, το 2020, που θα πραγματοποιηθεί η πλήρης ανάπτυξη των πυραύλων.
Ο Α. Ανγκέλοφ ανήγγειλε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν τα σχέδιά τους για αποστολή στρατευμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, της αποκαλούμενης Κοινής Αποστολής, της Ανατολής και έτσι «ησύχασε», μια και τον απασχολούσε πολύ το ότι, πρόσφατα, δεν γίνονταν συζητήσεις σχετικά με την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και ότι οι προετοιμασίες είχαν σταματήσει. Τώρα, όμως, είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν αλλάξει τα σχέδιά τους και έτσι θα στείλουν 2.500 Αμερικανούς στρατιώτες στη χώρα του.
Σύμφωνα με μια διακρατική συμφωνία, οι ΗΠΑ θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν μαζί με το βουλγαρικό στρατό τέσσερις στρατιωτικές βάσεις σε βουλγαρικό έδαφος.
Τα σχέδια στρατιωτικής ανάπτυξης των ΗΠΑ στα Βαλκάνια, όπως φαίνεται, συνεχίζονται, βρίσκοντας πρόθυμους συνεργάτες στις χώρες της «Νέας Ευρώπης», όπως και της παλιάς, εξάλλου. Η κυβέρνηση Μπορίσοφ σπεύδει να εξυπηρετήσει τον ισχυρό της ημέρας, με τη δικαιολογία ότι την τρομάζει η «ιρανική απειλή». Τα μειονεκτήματα για τους λαούς της περιοχής είναι πασιφανή, με πρώτο την κλιμάκωση των εξοπλισμών. Ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο ο Β. Πούτιν είχε δηλώσει (ρωσικό πρακτορείο Ίντερφαξ): «Για να διατηρήσουμε την ισορροπία, χωρίς να αναπτύξουμε ένα αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα, όπως κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να αναπτύξουμε επιθετικά συστήματα».

Αρ.Α.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!