Η εβδομάδα που πέρασε είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Βουλή. Ξεκίνησε με την επίκαιρη επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (Κ.Ο.) του ΣΥΡΙΖΑ για το Ασφαλιστικό. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και ο δημόσιος και αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ελληνικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης και έθεσαν τα ζητήματα της κρίσης του ασφαλιστικού ζητήματος και της σύνδεσής του με την ανεργία και την απορύθμιση της αγοράς εργασίας. Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση των συντάξεων, την αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και την αύξηση των ορίων ηλικίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Τη δεύτερη μέρα είχε προγραμματισθεί, εκτός Ημερησίας Διάταξης, συζήτηση, σε επίπεδο Αρχηγών των Κομμάτων, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ύστερα από εύστοχο αίτημα της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση αυτή, ήθελε να αναδείξει την απαράδεκτη τακτική της κυβέρνησης να υποβάλει στην Ε.Ε. προγράμματα κατεδάφισης λαϊκών κατακτήσεων και δικαιωμάτων, ερήμην της Βουλής και του ίδιου του λαού, μετατρέποντας σε κουρελόχαρτο τον Προϋπολογισμό του 2010, που ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Ωστόσο, η συζήτηση αναβλήθηκε με αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίχθηκε και από τη Ν.Δ., ενόψει των μέτρων που επρόκειτο να ανακοινώσει η κυβέρνηση μετά την επίσκεψη του Επιτρόπου Όλι Ρεν. Προτιμήθηκε, δηλαδή, η συζήτηση να γίνει εκ των υστέρων, παρά εκ των προτέρων, που θα ήταν μάλλον ορθότερο. Το τρίτο σημαντικό ζήτημα αυτής της εβδομάδας, αποτελεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την πολιτογράφηση μεταναστών. Η κυβέρνηση, κάτω από την πίεση Ν.Δ. και ΛΑΟΣ, έκανε αρνητικές αλλαγές στο νομοσχέδιο έναντι του αρχικού κειμένου και, μάλιστα, με το προφανές αντάλλαγμα «κάνω πίσω στο μεταναστευτικό για να εξασφαλίσω συμπόρευση στα ζητήματα της οικονομίας». Ο συντηρητικός πολιτικός άξονας ενόψει.

Τέλος, η εβδομάδα κλείνει με την κατάθεση και ψήφιση, με κατεπείγουσα διαδικασία, του νομοσχεδίου για τα οικονομικά μέτρα που απειλούν να μην αφήσουν τίποτα όρθιο από κατακτήσεις και δικαιώματα, φτάνοντας μέχρι την περικοπή μισθών και επιδομάτων κόντρα σε ΣΣΕ, την περικοπή κατά 30% του 13ου και του 14ου μισθού και τη ληστρική φορολογική επιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα.

Το κίνημα αντίστασης και πάλης που ήδη αναπτύσσεται, θα καταλογίσει, χωρίς αμφιβολία, τις ευθύνες, όπου ανήκουν, για τα μέτρα που ψηφίστηκαν και αυτά που έπονται.

Ο (εσω)κοινοβουλευτικός

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!