Η ανάγνωση της βολιβιανής πραγματικότητας έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει τον Έλληνα πολίτη σε μια τάξη πραγμάτων που καθιστά περισσότερο καταθλιπτική τη μνημονιακή μας πραγματικότητα.

Σε εκείνη τη γωνιά του κόσμου, όχι μόνο το κράτος δεν ξεπουλιέται, αλλά διευρύνει τον τομέα της οικονομίας που περνά υπό δημόσιο έλεγχο. Τελευταίο παράδειγμα, η εθνικοποίηση των εταιριών Electropaz και Elfeo, στις 29 Δεκεμβρίου, έπειτα από δημόσια εμφάνιση και υπογραφή του ανάλογου διατάγματος από τον πρόεδρο Έβο Μοράλες. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «θεωρούμε αυτό το μέτρο απαραίτητο ώστε να εξασφαλίσουμε δίκαια τιμολόγια, αλλά και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ηλεκτροδότησης να είναι ενιαία μεταξύ αγροτικών και αστικών περιοχών».
Έπειτα από την εντυπωσιακή επιχείρηση εθνικοποίησης, με το στρατό να καταλαμβάνει τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της εταιρίας, και τις ταμπέλες πλέον να αναγράφουν «εθνικοποιημένη», το αρμόδιο υπουργείο του βολιβιανού κράτους εξέδωσε ανακοίνωση που ανέφερε πως η μητρική εταιρία, Iberdola, ισπανικών συμφερόντων, θα αποζημιωθεί, έπειτα από εκτίμηση των περιουσιακών της στοιχείων που θα αναλάβει ανεξάρτητη εταιρία. Η Electropaz παρείχε ρεύμα σε 470 χιλιάδες κατοίκους και η Elfeo προμήθευε περισσότερους από 80.000, στις περιοχές της πρωτεύουσας Λα Παζ και Ορούρο. Συνολικά, η Βολιβία έχει εθνικοποιήσει το σύνολο του τομέα υδρογονανθράκων, τις τηλεπικοινωνίες, ενώ τον Ιούνιο ανέστειλε την άδεια εξόρυξης στα ορυχεία Colquiri, ιδιοκτησίας της εταιρίας Sinchi Wayra που αποτελεί θυγατρική του παγκόσμιου γίγαντα στον τομέα της εμπορίας πρώτων υλών, Glencore.
Φυσικά, όποιος ακολουθεί μια τέτοια πολιτική δεν μπορεί παρά να έρθει σε σύγκρουση με το δόγμα της Ουάσιγκτον. Αναλυτικότερα, στις εξαιρετικά ταραχώδεις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βολιβίας, οι οποίες από το 2008 έχουν παγώσει τις διμερείς διπλωματικές σχέσεις τους και έχουν αποσύρει τους πρεσβευτές τους (παρά μια τυπική επανεκκίνηση των σχέσεων το 2011, οι πρεσβείες των 2 χωρών παραμένουν κενές), ήρθε να προστεθεί ένα ακόμη περιστατικό. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Προεδρίας Juan Ramon Quintana, «οι ΗΠΑ εργάζονταν για την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες», και συμπλήρωσε ότι υπάρχουν αποδείξεις για ανάρμοστες δραστηριότητες που αφορούν την αμερικανική πρεσβεία στη χώρα, που θα παραδοθούν στον πρόεδρο Ομπάμα. «Θέλουμε να του πούμε: σταματήστε τις εχθροπραξίες ενάντια στη βολιβιανή κυβέρνηση, σταματήστε την πολιτική ενέδρα ενάντια στην κυβέρνησή μας», συμπλήρωσε, ενώ έκανε λόγο επίσης για έναν «συνεχή πόλεμο» που οι ΗΠΑ έχουν κηρύξει στην κυβέρνησή του, αγνοώντας τα αξιοσημείωτα επιτεύγματά της στον τομέα της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το 2008, ο πρόεδρος Μοράλες κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τη διοργάνωση αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, οδηγώντας σε σύγκρουση που οδήγησε στην απέλαση του αμερικανού πρέσβη, Φίλιπ Γκόλντμπεργκ.                        

Η.Σ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!