Σε πολυδιάστατο ζήτημα, παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πολλαπλών αναγνώσεων κατατάσσεται το θέμα της αύξησης στη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας, το οποίο προωθεί η σημερινή κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Μπεγλίτης.

Με μια σειρά αντιφάσεων για την αναγκαιότητα αυτής της απόφασης, ειδικότερα σε μια περίοδο οικονομικής εξάντλησης των νοικοκυριών και των οικογενειών των στρατιωτών, η κυβέρνηση δείχνει να θέλει να παίξει ένα διπλό πολιτικό παιχνίδι το οποίο ακουμπά οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα.
Αρχικά υπάρχει ο φόβος για κοινωνική έκρηξη, γεγονός που καθιστά αναγκαία την «κράτηση» για περισσότερο διάστημα της νεολαίας στα ελληνικά στρατόπεδα. Παράλληλα, -ενδιάμεσο- αλλά εξίσου σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η ανάγκη ξεπουλήματος μιας σειράς στρατοπέδων – φιλέτων για το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο. Επιπροσθέτως, η αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες δίνει μία μικρή αλλά σημαντική διέξοδο στη μείωση των «στατιστικά» ανέργων.
Η προπαγάνδα -εν συνεχεία- μέσω των αστικών ΜΜΕ καθιστούν το όπλο του σημερινού υπουργού, ο οποίος μπορεί επίσημα να διαψεύδει τα ρεπορτάζ για αύξηση της θητείας, ωστόσο είναι ο ίδιος και οι σύμβουλοί του αυτοί που τα διαρρέουν. Τα δημοσιεύματα άλλωστε για θητεία 15(!) μηνών είναι φανερό πως αποσκοπούν στη προσπάθεια δημιουργίας κλίματος έτσι ώστε οι 12 μήνες να φανούν ως μία συναινετική λύση.
Πλέον στο τραπέζι του φακέλου «Εθνική Άμυνα» έχουν ανοίξει όλα τα ζητήματα: εκμετάλλευση ΑΟΖ και σχέσεις με Τουρκία, σχέσεις Κύπρου- Τουρκίας, ξεπούλημα στρατοπέδων, εξοπλιστικά προγράμματα και σχέσεις με τους εμπόρους όπλων, μη πρόσληψη νέων ΕΠ.ΟΠ. και για κερασάκι στη μιλιταριστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ η αύξηση της θητείας. Όλα αυτά τα ταυτόχρονα ανοιχτά ζητήματα -αν μη τι άλλο- προκαλούν σύγχυση, παρουσιάζοντας την αύξηση της θητείας ως ένα απλό ζήτημα.
«Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κινηθεί στην κατεύθυνση του πολεμικού παροξυσμού και της εθνοκαπηλείας προκειμένου να αποπροσανατολίσει από τα καυτά κοινωνικά προβλήματα. ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σε πλήρη συνεννόηση θα απαιτήσουν «εθνική ενότητα», θα απαγορέψουν την κοινωνική αμφισβήτηση του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα, που από κοινού με την Ε.Ε.-ΔΝΤ επιβάλλουν», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του το Δίκτυο Αλληλεγγύης Στρατευμένων Σπάρτακος.

Λ.Σ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!