Οι συμφωνίες της παράνομης κυβέρνησης δεν δεσμεύουν το λαό

Αίσθηση έχει προκαλέσει η «επιστολή προθέσεων» που απέστειλε τη Δευτέρα στους αρχηγούς κρατών της Ευρωζώνης, την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Α. Τσίπρας. Σε αυτήν καθίσταται σαφές στο αντίπαλο στρατόπεδο ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου δεν διαθέτει δημοκρατική νομιμοποίηση, και άρα οι συμφωνίες που συνάπτει δεν δεσμεύουν τον ελληνικό λαό. Πρόκειται για μια πολιτική πρωτοβουλία που ανταποκρίνεται στο λαϊκό αίσθημα, ξεκαθαρίζοντας δημόσια ότι αυτές οι συμφωνίες θεωρούνται έκνομες και σαν τέτοιες θα καταγγελθούν. Κλιμακώνεται έτσι η αντιπαράθεση με τους εκπροσώπους των δανειστών και τη δοτή κυβέρνηση, που τις τελευταίες μέρες έχουν αμολήσει τα ευρωπαϊκά και ελληνικά καθεστωτικά ΜΜΕ σε μια επίθεση συκοφάντησης όσων αρνούνται να «υποταχθούν στο μοιραίο».
Χαρακτηριστικά είναι τα δημοσιεύματα της γερμανικής κιτρινοφυλλάδας Bild, η οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ίδιο τον Α. Τσίπρα ότι «χρηματοδοτεί όλες τις ομάδες τυφλής βίας που καίνε την Αθήνα» (!), αλλά και του… σοβαρού Spiegel, που ειρωνεύεται «την πολεμική ρητορεία και την έλλειψη αυτοκριτικής διάθεσης» του Α. Τσίπρα, «ο οποίος πιστεύει ότι για την κατάντια της χώρας του φταίει το “διεθνές κεφάλαιο”». Το Spiegel μάλιστα καταλήγει ότι αυτά τα χαρακτηριστικά του Α. Τσίπρα τον κάνουν μη αποδεκτό ως σύμμαχο από τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος… «αποφεύγει να επιτίθεται στους Γερμανούς». Από κοντά κι ο κ. Καρακούσης, που στο ΒΗΜΑ ταυτίζει τον ΣΥΡΙΖΑ με τους νεοναζί! Με αφορμή τη δήλωση του Α. Τσίπρα «Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι και τόσο Έλληνες», γράφει ο κ. Καρακούσης: «Από πότε άραγε η Αριστερά χωρίζει τους Έλληνες σε μειοδότες και πατριώτες και δείχνει έτοιμη να μοιράσει πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης; Και αν επιμείνει, σε τι θα διαφέρει από τους χρυσαυγίτες;»…
Παρεμπιπτόντως, ο Φ. Κουβέλης σε μία ακόμη συνέντευξή του έσπευσε να επαναλάβει ότι εκπροσωπεί την «κυβερνώσα αριστερά», και άρα αναγνωρίζει «υπεύθυνα» ότι μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης από το ελληνικό κοινοβούλιο «αναμφισβήτητα υπάρχει ένα δεσμευτικό πλέον πλαίσιο που θα βαραίνει την όποια κυβέρνηση αναλάβει», διαχωρίζοντας τη θέση του από τις «μη ρεαλιστικές προτάσεις του ΣΥΝ».
Για τον Κουβέλη, δεν τίθεται κάποιο θέμα έλλειψης νομιμοποίησης αυτού του κοινοβουλίου και αυτής της «κυβέρνησης»… Και φυσικά δεν υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ, μόνο ΣΥΝ. Τουλάχιστον έκανε τη μεγαλόψυχη παραχώρηση να δηλώσει ότι εάν υπάρχει «προγραμματική συμφωνία και φερέγγυες πολιτικές πρακτικές» είναι ανοιχτός να συνεργαστεί και με το ΠΑΣΟΚ και με τη Ν.Δ., «ακόμη και με τον ΣΥΝ»!

Τ.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!