Η Αριστερά δεν θα είναι ποτέ αριστερή εάν δεν έχει δικές της θεωρήσεις, πεποιθήσεις, στόχους και αξίες. Και είναι πολύ απογοητευτικό, να βλέπει κανείς ότι στην Αριστερά αναπτύσσεται ένας κανιβαλισμός του τύπου όλοι εναντίον όλων. Και όταν λέω Αριστερά εννοώ ένα πολύ μεγάλο φάσμα.

Από τα παραδοσιακά μεγάλα μορφώματα μέχρι τα αυτοαποκαλούμενα εναλλακτικά σχήματα και μέσα επικοινωνίας. Δεν είναι μόνο οι ομαδοποιήσεις που διαμορφώνονται γύρω από πρόσωπα και παρέες. Ούτε μόνο τα αλληλομαχαιρώματα μέσα στα ίδια τα κόμματα και τις οργανώσεις. Είναι και οι αγριότητες μεταξύ αυτών, ατόμων ή ομάδων, που εμφανίζονται κριτικά απέναντι στα κόμματα και τις συμμαχίες προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν από τα παγιωμένα σχήματα, τις τάσεις και τις συνιστώσες ως φορείς νέων αντιλήψεων και ηθών. Είναι και οι αγέλες των περιφερόμενων στο διαδίκτυο μικροβρυκολάκων που ψάχνουν να βρουν κάποιον ευάλωτο, να τον ξεμοναχιάσουν, να τον ρημάξουν, να τον τσακίσουν, να τον αφαιμάξουν. Ακόμα και ομοϊδεάτη, φίλο ή σύντροφο.

Πριν από λίγες μέρες κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο ένα μακροσκελές κείμενο που αφορά το ραδιοσταθμό του ΣΥΝ «Στο Κόκκινο 105,5». Το θλιβερό δεν είναι μόνο ότι περιέχει συκοφαντίες και λάσπη ονομαστικά εναντίον πολλών εργαζομένων του σταθμού, που δουλεύουν με κατώτατες αμοιβές, και εναντίον ανθρώπων με ιστορία και παρουσία στην πολιτική ή τον πολιτισμό. Ούτε ότι το κείμενο είναι ανυπόγραφο. Το πιο θλιβερό είναι ότι αυτό το ανώνυμο και συκοφαντικό κείμενο αναδημοσιεύτηκε από πολλά σάιτ και μπλογκ, των Indymedia και ΕΟΣ (Ένωση Οπαδών ΣΥΡΙΖΑ) συμπεριλαμβανομένων. Εν γνώσει των διαχειριστών των διαδικτυακών μέσων ότι οι συκοφαντούμενοι δεν έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους και να αποκαταστήσουν την αλήθεια. Η λάσπη δεν ξεκολλάει εύκολα, ούτε με απαντήσεις ούτε με διαψεύσεις και μάλιστα σε αντιπαράθεση με αόρατους συκοφάντες και λασπολόγους.

Και αναρωτιέμαι. Μήπως γινόμαστε χειρότεροι από τους εχθρούς μας; Μήπως με αυτά τα ήθη οδηγούμαστε μοιραία σε μια αυτοκαταστροφική μορφή κανιβαλισμού, εναλλακτική;

 

Εν βρασμώ,

Γκαούρ

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!