Δίχως στοιχεία διώκονται κάτοικοι για την επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός. Του Λευτέρη Αρβανίτη

Ποινική δίωξη για επτά κακουργήματα και έντεκα πλημμελήματα άσκησε η εισαγγελέας Χαλκιδικής Μαγδαληνή Γαλάταλη σε βάρος 20 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής, που φέρονται να εμπλέκονται στην καταδρομική επίθεση στο εργοτάξιο της «Ελληνικός Χρυσός» στις Σκουριές. Πρόκειται για τα 20 άτομα που κλήθηκαν να καταθέσουν ανωμοτί, ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων, στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Οι 20 εμπλεκόμενοι αρνούνται οποιαδήποτε ανάμειξή τους στο περιστατικό και καταγγέλλουν δικονομικά λάθη.
Τα κακουργήματα για τα οποία κατηγορούνται είναι μεταξύ άλλων αυτά της εγκληματικής οργάνωσης, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης και του εμπρησμού.
Οπως έγινε γνωστό, η δίωξη είναι κατά παντός υπευθύνου (in rem) και θα προσωποποιηθεί από τον ανακριτή, στον οποίο θα κληθούν οι κατηγορούμενοι να απολογηθούν.
Οι 20 κατηγορούμενοι είναι κάτοικοι της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς. Στα υπομνήματα που παρέδωσαν οι συνήγοροί τους στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης, αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση, ενώ κατήγγειλαν περιστατικά «αστυνομικής αυθαιρεσίας» στη Χαλκιδική μετά την επίθεση στις Σκουριές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για δύο από τους 20, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης θεωρεί ότι προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις εμπλοκής στην εμπρηστική επίθεση του εργοταξίου. Σε βάρος τους φέρονται να προέκυψαν ευρήματα από τα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας. Μάλιστα, για τον έναν αναφέρεται ότι ταυτοποιήθηκε DNA που του πήραν στη διάρκεια προσαγωγής, με γενετικό υλικό από σκούφο που βρέθηκε στην περιοχή μετά την επίθεση. Για τον δεύτερο, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι ταυτοποίησαν την κυνηγετική καραμπίνα που κατείχε, με όπλο που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μέσω των ευρημάτων βαλλιστικής εξέτασης.
Όπως τονίζουν νομικοί κύκλοι, αυτά τα δύο στοιχεία δεν είναι αρκετά για τη στοιχειοθέτηση κατηγορίας, καθώς πρόκειται για κινητά στοιχεία και μάλιστα πολύ κοντά στον τόπο διαμονής τους. Για τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους στη δικογραφία, τα στοιχεία που προκύπτουν είναι αστεία, όπως αναφέρουν και οι δικηγόροι, καθώς οι κατηγορίες βασίζονται σε μια στρεβλή διαδικασία που ακολούθησε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, η εμπλοκή τους βασίζεται στην καταγραφή τηλεφωνικών κλήσεων στην ευρύτερη περιοχή την ώρα της επίθεσης. Δεν πρόκειται όμως για καταγραφή συνομιλιών που να αποδεικνύουν κάτι, αλλά για καταγραφή μόνο κλήσεων. Μάλιστα και παρ’ όλο που η δικογραφία περιλαμβάνει περίπου 800 σελίδες και 40 DVD και CD, κάποια από τα οποία έχουν οπτικοακουστικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του εργοταξίου της «Ελληνικός Χρυσός», δεν προκύπτουν για κανέναν από τους 20 ενοχοποιητικά στοιχεία.

Αναστάτωση στους κατοίκους
Όπως είναι φυσικό η νέα αυτή εξέλιξη προκάλεσε αναστάτωση στους κατοίκους της περιοχής, σε μια στιγμή μάλιστα που η δύσκολη κατάσταση του περασμένου μήνα φαίνεται να είχε εκτονωθεί.
«Δεν ξαναμπαίνουμε στα σπίτια μας» δηλώνουν οι κάτοικοι της Ιερισσού οι οποίοι από την στιγμή που έμαθαν ότι ασκήθηκαν διώξεις βγήκαν στους δρόμους. Κάτοικοι απ’ όλα τα χωριά συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία. «Πρόκειται για σκευωρία» δηλώνει κάτοικος της Ιερισσού και τονίζει ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε να συλλάβουν δικό μας άνθρωπο».
Όπως μάλιστα τονίζουν, το πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως η Δικαιοσύνη και η αστυνομία φαίνεται πως βρίσκονται στην υπηρεσία μιας εταιρίας. Διαφορετικά δεν εξηγείται, τονίζουν οι κάτοικοι, η δίωξη δίχως κανένα στιβαρό στοιχείο, εναντίον 20 νέων ανθρώπων.

Συνεχίζεται η επικοινωνιακή επίθεση της εταιρίας
Κάθε μέσο χρησιμοποιείται πλέον για τη δυσφήμηση του αγώνα των κατοίκων. Τελευταίο θύμα της επικοινωνιακής αυτής επίθεσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη. Πιο συγκεκριμένα, όπως «αποκαλύφθηκε» στην εκπομπή Ζούγκλα της Πέμπτης, με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, τον Οκτώβριο του 1998, υπέγραψε με την επαγγελματική της ιδιότητα ως Δασολόγος, σύμβαση μισθώσεως έργου με την εταιρία TVX HELLAS, προκειμένου να αναλάβει την αναδάσωση των πρανών, των τεχνητών λιμνών διαύγασης στη Λεκάνη Σεβαλιέ του Μαντέμ Λάκκου. Προφανώς η είδηση συνοδεύτηκε από τον ανάλογο σχολιασμό για ασυνεπή στάση της βουλευτού που από την πρώτη στιγμή δίνει τη μάχη με τους κατοίκους της περιοχής, ενάντια στα μεταλλεία. Φυσικά, όπως τόνισε η κυρία Ιγγλέζη, «αυτό έγινε το 1998 και ήμουν ελεύθερη επαγγελματίας δασολόγος και ήταν μια αποκατάσταση περιβάλλοντος, μία δενδροφύτευση, δυστυχώς και τότε, παρόλο που έγινε η μελέτη από δύο επιστήμονες δασολόγους –συμμετείχε κι ένας ακόμη δασολόγος της περιοχής- με πολύ μεγάλη φροντίδα, στη συνέχεια ελάχιστα (σ.σ. δέντρα) απέμειναν». Μπορεί η εκστρατεία λάσπης να μην έπιασε αυτή τη φορά, αλλά στο τέλος δεν μπορεί, κάτι θα μείνει.

Ο αγώνας συνεχίζεται
Οι κάτοικοι της Βορείου Χαλκιδικής δεν το βάζουν κάτω και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να παγώσει για πάντα το έργο. Σήμερα διοργανώνουν εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Ιερισσό, ενώ προσανατολίζονται σε σειρά παρεμβάσεων το προσεχές διάστημα. Μάλιστα την ερχόμενη Παρασκευή, διοργανώνουν μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στο Ιβανώφειο με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!