Ο Γιώργος Παπακωσταντίνου άξιος συνεχιστής των πιο χαρακτηριστικών ΠΑΣΟΚικών… παραδόσεων. Του Δημήτρη Υφαντή

Το γενεαλογικό δέντρο του τέως υπουργού των Οικονομικών, όπως και το… πλούσιο βιογραφικό του δεν θα έπρεπε να εκπλήσσουν. Εκπλήσσουν, όμως, γιατί δεν ήταν γνωστά. Οι «δαιμόνιοι» ρεπόρτερ των εκδοτικών συγκροτημάτων εκθέτουν σε δημόσια θέα τους «σκελετούς από τη ντουλάπα», μόνο όσων το αδίστακτο σύστημα υποχρεώνεται να θυσιάσει, για να διαιωνίσει την εγκληματική του κυριαρχία. 

Δυσκολεύεται κανείς να ξεχωρίσει. Τι είναι το πιο προκλητικό; Η απροσχημάτιστη απόπειρα συγκάλυψης και το βρόμικο πλυντήριο, ώστε να μείνουν στο απυρόβλητο οι Παπανδρέου, Βενιζέλος και Σαμαράς; Ή μήπως όσα βλέπουν το φως για το αμαρτωλό οικογενειακό περιβάλλον και το παρελθόν του πιο νευραλγικού προσώπου της μοιραίας κυβέρνησης Παπανδρέου;
Εξιλαστήριο θύμα ο Γ. Παπακωσταντίνου, που έχτισε «πολιτική» καριέρα, ως ιμάντας και εκτελεστικό όργανο μιας αδίστακτης κρατικής και οικονομικής ολιγαρχίας, φαύλης, οικογενειοκρατικής και μαφιόζικης. Θα ήταν ασυγχώρητος ευφημισμός. Ε, λοιπόν όχι και θύμα. Δικαίως συγκεντρώνει πάνω του όλη την οργή και την αγανάκτηση, ως πρωτεργάτης του Μνημονίου και ταυτόχρονα έμβλημα της θανάσιμης αποφοράς ενός πολιτικού συστήματος που, ενώ αποσυντίθεται, επιβιώνει ακόμη χάρις στην τρικομματική συγκυβέρνηση του Α. Σαμαρά.
Σε όλες σχεδόν τις καραμπινάτες υποθέσεις βρόμικου χρήματος, αμαρτωλών συναλλαγών του Δημοσίου με «εθνικούς προμηθευτές», ακόμη και στο πολύ μεγάλο κόλπο της στημένης εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ, το ονοματεπώνυμο του τέως υπ. Οικονομικών, συχνά και των στενών συγγενών του εμφανίζεται σε κάποια περίοπτη θέση. Στη διαδρομή της διαπλοκής από Τσουκάτο μέχρι Χριστοφοράκο και από Μαντέλη μέχρι Τσοχατζόπουλο και βέβαια Σημίτη και Βενιζέλο, αλλιώς ειπωμένο από Siemens μέχρι Ολυμπιάδα και ΟΣΕ, εξοπλιστικά και υποβρύχια, ο Γ. Παπακωσταντίνου ήταν παρών με τη μία ή την άλλη ιδιότητα. Μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ την περίοδο 2000-2002, των αμαρτωλών συμβάσεων, ειδικός γραμματέας για την «Κοινωνία της πληροφορίας», όπου ενέκρινε όλες τις συμβάσεις της Siemens και τις άλλες βρόμικες προμήθειες, οικονομικός σύμβουλος του Σημίτη για την είσοδο της χώρας στο ευρώ, όλα αυτά ο ίδιος, πριν αξιωθεί στη θέση του πιο στενού συνεργάτη του Γ. Παπανδρέου. Μαζί οι δυο τους συνάντησαν τους υψηλά ιστάμενους της Τράπεζας HSBC στο Νταβός, τρεις μήνες μετά την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ των μεγαλοκαταθετών σε αυτήν ακριβώς την Τράπεζα.
Ομοίως λαμπρό και το οικογενειακό ιστορικό: Ο σύζυγος της μιας του ξαδέρφης διετέλεσε μεσάζοντας οπλικών συστημάτων, μέχρι και στην εταιρία που κατασκεύασε το «Παπανικολής» (ξέρετε, αυτό που γέρνει…), ενώ για την τελική παραγγελία υποβρυχίων από την εν λόγω εταιρία υπέγραψαν ποιοι εν μέσω Μνημονίου και αιματηρών περικοπών; Οι Παπακωσταντίνου και Βενιζέλος, ως συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Άμυνας! Και βεβαίως η ξαδέρφη του διορίστηκε… αξιοκρατικά στο Δ.Σ. του ΤΑΙΠΕΔ, εκεί όπου ξεκοκαλίζονται εκατομμύρια ευρώ για την αποδελτίωση και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου.
Προκύπτουν ορισμένα εύλογα ερωτηματικά. Και τι θα γίνει τώρα; Δεν είναι ο μόνος ένοχος, προφανώς, όμως θα πληρώσει έστω αυτός; Και γιατί από όλα θα πληρώσει; Για τη διαγραφή των συγγενών του από τη λίστα, που δικάζεται το πολύ ως… πλημμέλημα, αυτός που διετέλεσε βασικός κρίκος σε όλη την πορεία που κατέληξε μεθοδευμένα στον αμύθητο προκλητικό πλουτισμό των γνωστών ολιγαρχών στις προμήθειες, τα κανάλια, τα μεγάλα έργα, ενώ η χώρα βούλιαξε στη χρέωση και τώρα υποθηκευμένη οδηγείται σε ανθρωπιστική καταστροφή και λεηλασία; Και οι… άλλοι πού βρίσκονται; Ο Τσουκάτος ομολόγησε το χρηματισμό ενός ολόκληρου κυβερνητικού κόμματος και δεν άνοιξε ρουθούνι, ο Άκης έχει καταπιεί τις απειλές του στην «θαλπωρή» του Κορυδαλλού, ο Μαντέλης ελεύθερος, ο Χριστοφοράκος στη Γερμανία.
Κι από την άλλη πλευρά ασυλία καλύπτει με επιμελημένη φροντίδα σιωπής και αμνησίας τη γαλάζια εταίρα της διαπλοκής, παρά τα ποικίλα και καραμπινάτα σκάνδαλα: από τη νεοδημοκρατική εμπλοκή στη Siemens, τις υποκλοπές, τους κουμπάρους και τα δομημένα ομόλογα ώς το Βατοπαίδι και τα πρόσφατα με τις λοβιτούρες του ΕΟΤ, όπου πρωταγωνιστούν  στενοί συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Είναι όλα αυτά το αρνητικό αντίτυπο της πασοκικής καταβαράθρωσης. Η ομερτά και η συνενοχή απομένουν τα μόνα συνεκτικά υλικά για το βαθύ σύστημα, που κλυδωνίζεται, που απειλείται και άρα είναι πιο επικίνδυνο από ποτέ, στις νέες ιδιότυπες συνθήκες της κατοχικής επιτροπείας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!