Τυνησία. Λαϊκή εξέγερση και δεκάδες νεκροί σε συγκρούσεις με την αστυνομία που χτυπάει στο ψαχνό. Πληροφόρηση με το σταγονόμετρο. Είναι τόσο φτωχή που ακόμη και ο αριθμός των νεκρών είναι θολός. Σε μια άλλη πιο καθυστερημένη χώρα με λιγότερες υποδομές και διεθνή πρόσβαση, την Ακτή Ελεφαντοστού, είχαμε τον τελευταίο μήνα εξαιρετική πληροφόρηση για τον αριθμό νεκρών και τραυματιών, γλαφυρές περιγραφές των κυβερνητικών βιαιοτήτων και μια Διεθνή Αμνηστία που καλεί σε διεθνή επέμβαση και προειδοποιεί τους κυβερνητικούς πως θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους. Στην Τυνησία τίποτε απ’ αυτά….
Αντίστροφα τώρα. Δημοψήφισμα στο Σουδάν για την απόσχιση νότιων περιοχών του μετά από αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ που μόνες αυτές (και καμιά άλλη χώρα) αποκαλούν την εκεί ένοπλη διαμάχη ως «γενοκτονία». Εξαιρετική δημοσιογραφική κάλυψη των εκλογών, αποστολή του Τζορτζ Κλούνεϊ για να σιγουρευτούμε ότι το δημοψήφισμα θα είναι αδιάβλητο. Εκλογές είχαμε και στην Τυνησία το 2009. Μάλλον δεν το προσέξατε, γιατί όπως και τις άλλες φορές, όπως και στην Αίγυπτο ή την Αλγερία, οι πρόεδροι εκλέγονται με ποσοστά 90% και κάτι, αφού οι αρχές πρακτικά απαγορεύουν με διάφορους έμμεσους και άμεσους τρόπους στην αντιπολίτευση να μετρήσει τις δυνάμεις της. Για τα διεθνή ΜΜΕ αυτές οι απολυταρχικές «δημοκρατίες» δεν είναι άξιες λόγου και προσοχής. Συνολικά, η πολιτική πληροφόρηση από όλη τη ζώνη του Μαγκρέμπ ρέει με το σταγονόμετρο, ίσως γιατί είναι μια ζώνη σχετικά μοιρασμένη και ελεγχόμενη…
Το Σουδάν έχει κάνει το λάθος να πάει με την Κίνα. Και διαθέτει ένα πλούσιο σε υδρογονάναθρακες υπέδαφος. Στο Νταρφούρ οι ΗΠΑ υπολογίζουν 300 χιλιάδες νεκρούς την προηγούμενη δεκαετία, η σουδανική κυβέρνηση 10 χιλιάδες. Στην ελληνική τηλεόραση έχουν προβληθεί σχετικά ντοκιμαντέρ. Στην Ακτή Ελεφαντοστού είχαμε για ένα μήνα καθημερινή ενημέρωση από τα διεθνή Μedia και ακριβέστατο αριθμό θυμάτων. Η δύσμοιρη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό δεν είχε ποτέ την τύχη να έχει παραπάνω από μια-δυο ειδήσεις το μήνα την προηγούμενη δεκαετία. Περίεργο, γιατί εκεί εξελίσσεται ο πιο πολύνεκρος πόλεμος μετά το Β’Παγκόσμιο Πόλεμο με πεντέμισι εκατομμύρια νεκρούς μέχρι τώρα. Κανένα ντοκιμαντέρ. Ελάχιστοι το γνωρίζουν. Τον πόλεμο υποστηρίζουν Βρετανία και ΗΠΑ που μιλούν για γενοκτονία στο Νταρφούρ. Ποιες χώρες έχουν στηρίξει τη Λ.Δ. του Κονγκό; Ζιμπάμπουε, Αγκόλα, Σουδάν. Είναι από τις χώρες που έχουν καλές σχέσεις με την Κίνα. Και όλως τυχαίως τα διεθνή Μedia ασχολούνται συχνά-πυκνά μαζί τους, για παράδειγμα κάθε φορά που γίνονται εκλογές στη Ζιμπάμπουε… Μια από τις χώρες που στέλνουν στρατό ενάντια στη Λ.Δ. του Κονγκό είναι και η Ρουάντα. Αυτός που εμπόδισε τον ΟΗΕ το 1994 να μιλήσει για γενοκτονία και να την εμποδίσει όσο αυτή εξελισσόταν στη Ρουάντα, ήταν οι ΗΠΑ… που σήμερα μιλούν για γενοκτονία στο Νταρφούρ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!