Πάνω από 24 εκατομμύρια άνθρωποι στην υποσαχάρια Αφρική είναι φορείς του Aids και 600 έως 1.000 πεθαίνουν καθημερινά. Εκατομμύρια βρέφη γεννιούνται οροθετικά και εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν ορφανά. Κι όμως, ο πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄, στην περσινή επίσκεψή του σε αρκετές αφρικανικές χώρες, επαναλάμβανε με έμφαση ότι «η αντισύλληψη συμβάλλει στην πτώση της σεξουαλικής ηθικής» και «η παραδοσιακή διδασκαλία της εκκλησίας έχει αποδείξει ότι η πίστη θα εμποδίσει την εξάπλωση του Αids»!

Σε όλη την Αφρική, σύμφωνα με στοιχεία του Βατικανού, οι πιστοί της Καθολικής Εκκλησίας αυξήθηκαν από 12% (1978) σε 17%, αλλά το Αids συνεχίζει να θερίζει, ευνοημένο και από τις παναφρικανικές καμπάνιες της εκκλησίας υπέρ της αποχής και εναντίον της χρήσης προφυλακτικών! Κόντρα στις προσπάθειες διεθνών οργανισμών και ορισμένων κυβερνήσεων, όπως της Νότιας Αφρικής, που μοιράζουν δωρεάν προφυλακτικά στους πολίτες.
Ειδικά η δήλωση του πάπα ότι «μπορεί τα προφυλακτικά να δημιουργούν κινδύνους στην υγεία και να μεγαλώνουν το πρόβλημα του Αids» προκάλεσε ακόμα και την αντίδραση Γερμανών, Γάλλων και Ολλανδών υπουργών, που τη θεώρησαν βλαπτική ως και ανεύθυνη. Οι εθελοντές και οι νοσηλευτές που εργάζονται στην Αφρική φρίκαραν. Η πολιτική του Βατικανού στην κυριολεξία τινάζει στον αέρα τις προσπάθειές τους να ενημερώσουν και να περιθάλψουν τους εκτεθειμένους στο Αids φτωχούς Αφρικανούς, που επηρεάζονται πολύ από αυθεντίες σαν τον πάπα, περιοδεύοντα με κουστωδία μεγαλύτερη και σίγουρα -σε επίπεδο τελετών και ενδυμασιών- εντυπωσιακότερη απ’ αυτές που συνοδεύουν αρχηγούς κρατών.
Όπως δήλωσε απογοητευμένη η Ρεμπέκα Χόουντς, της οργάνωσης Εκστρατεία Ενεργούς Φροντίδας, στη Νότια Αφρική, «η αντίθεση του πάπα στα προφυλακτικά σημαίνει ότι το θρησκευτικό δόγμα είναι πιο σημαντικό γι’ αυτόν από τις ζωές στην Αφρική». Αλλά και ορισμένοι φωτισμένοι κληρικοί διαφωνούν. Είτε επειδή θεωρούν την αντισύλληψη και το προφυλακτικό μικρότερο από δύο κακά είτε γιατί ζουν από πολύ κοντά τον πόνο και τη συμφορά που φέρνει το Αids. Από τις λίγες εξαιρέσεις, ο επίσκοπος Κέβιν Ντόουλινγκ, 16 χρόνια στην Αφρική, αντιτίθεται θαρραλέα στην πολιτική του Βατικανού. «Δεν έχω το δικαίωμα να στερώ τη ζωή από τους ανθρώπους, αρνούμενος τη χρήση προφυλακτικών», είπε στην Ντέμπορα Κοτζ. «Ακόμα και οι γυναίκες που εκδίδονται δεν το κάνουν επειδή είναι πρόστυχες, αλλά για καθαρή επιβίωση, σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας. Κάθε μέρα γίνονται κηδείες νέων ανθρώπων που γεννήθηκαν με τον ιό. Το ποσοστό μόλυνσης είναι 25-30%. Τα προφυλακτικά εμποδίζουν πολύ αποτελεσματικά τη μετάδοση του ιού, εάν τα χρησιμοποιείς σωστά και πάντα». Αλλά δεν είναι μόνο η Καθολική Εκκλησία που καταδικάζει σε θάνατο τους Αφρικανούς. Πολλές αφρικανικές χώρες αγωνίζονται για το δικαίωμά τους να παράγουν και να διαθέτουν φάρμακα σε προσιτές τιμές κόντρα στα δυτικά μονοπώλια, που κερδοσκοπούν επιβάλλοντας το copyright στην περίθαλψη.
Οι προβλέψεις που κάνει ο ΟΗΕ είναι απελπιστικές. Εάν δεν υπάρξει ριζική αναστροφή, σε δεκαπέντε χρόνια θα πεθάνουν 80 εκατ. από Aids και άλλα 90 εκατ. θα είναι φορείς στην Αφρική. Μια ήπειρο που οι πλούσιες χώρες ληστεύουν συστηματικά τον ορυκτό της πλούτο, αλλά δεν χρειάζονται τους κατοίκους της, όπως τους χρειάζονταν την εποχή της δουλείας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!