10ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Λάρισας
 
Άρχισε χθες και ολοκληρώνεται αύριο το αντιρατσιστικό φεστιβάλ της Λάρισας, που διοργανώνεται στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Είναι η δέκατη στη διοργάνωση, καθώς το πρώτο φεστιβάλ έγινε στην πόλη το 2004. Το πρώτο που μάλιστα οι διοργανωτές τότε εύχονταν να είναι και το… τελευταίο, αφού ο αντιρατσισμός έχει νόημα μόνο εφόσον υπάρχει ο ρατσισμός, η χρησιμοποίηση των μεταναστών σαν φθηνό καύσιμο.
Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, λένε οι διοργανωτές, «είναι ο καπιταλισμός της κρίσης που για να εξασφαλίσει τα δικά του πλεονάσματα και τον νέο γύρο συσσώρευσης (το λένε ανάπτυξη), πετάει σαν πλεόνασμα εκατομμύρια ανθρώπους. Δημιουργεί και μετά εκμεταλλεύεται τις μεταναστευτικές ροές, με το σύγχρονο δουλεμπόριο, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργεί τη μισαλλοδοξία, ώστε να στραφούν οι ανίσχυροι, ο ένας απέναντι στον άλλον, παρά όλοι μαζί ενάντια του. Και φαίνεται να το πετυχαίνει βγάζοντας από την εφεδρεία την πιο κτηνώδη μορφή του, τον φασισμό».
«Πονάμε, για τον σύντροφο μας τον Παύλο (Φύσσα), τον Γιακούμπ, τον Ντιάε, τον Ατίφ, τον Αριβάν, τον Μαζίρ, τον Ζαχιντούλ, τον Ασράφ, γι’ αυτούς που τα ονόματά τους δεν μάθαμε ποτέ, που δολοφονήθηκαν από τις συμμορίες των ναζί, από μπάτσους και λιμενικούς σε “τυχαίες εκπυρσοκροτήσεις”, “αδιευκρίνιστες συνθήκες” και “ανεξήγητες αυτοκτονίες” (πάνω από πενήντα άνθρωποι τα τελευταία δέκα χρόνια), για τα εκατοντάδες νεκρά παιδιά, τις γυναίκες και άνδρες που πνίγηκαν στο Αιγαίο. Αλλά δεν πενθούμε, δίνουμε μόνο μια υπόσχεση: Να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να τσακίσουμε τον φασισμό και τις ρίζες του. Να αντιπαλεύουμε κάθε στιγμή τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία. Να ανοίγουμε δρόμους αλληλεγγύης και να δημιουργούμε αυτοοργανωμένα εγχειρήματα».
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!