Στην Ελλάδα βρέθηκε αυτές τις ημέρες ο Ραούλ Ζιμπέκι προσκαλεσμένος από την ομάδα που εκδίδει το περιοδικό Αλάνα, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Αυτονομίες και χειραφετήσεις. Η Λατινική Αμερική σε κίνηση.

Ο Ρ. Ζιμπέκι είναι συντάκτης της ουρουγουανής εφημερίδας Brecha και αρθρογραφεί σε πολλά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Λατινικής Αμερικής. Συμμετέχει ως καθηγητής και ερευνητής κοινωνικών κινημάτων σε κέντρα εναλλακτικής εκπαίδευσης και συνεργάζεται ενεργά με κοινωνικά κινήματα, ομάδες γειτονιάς και εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης.  Στη Λατινική Αμερική έχουν κυκλοφορήσει μια σειρά από βιβλία του, ανάμεσα στα οποία είναι τα: Territorios en resistencia. Cartografia politica de las periferias latinoamericanas (Εδάφη σε αντίσταση. Πολιτική χαρτογραφία της αστικής περιφέρειας στη Λατινική Αμερική), Dispersar el poder: los movimientos como poderes antiestatales (Διαχέοντας την εξουσία: τα κινήματα ως αντικρατικές εξουσίες), Genealogia de la revuelta: Argentina (Γενεαλογία της εξέγερσης: Αργεντινή), La mirada horizontal: movimientos sociales y emancipacion (Η οριζόντια ματιά: κοινωνικά κινήματα και χειραφέτηση), Los arroyos cuando bajan, los desafios del zapatismo (Όταν κατεβαίνουν τα ρυάκια, οι προκλήσεις του ζαπατισμού).

Τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής αποτελούσαν ανέκαθεν σημεία αναφοράς για τον υπόλοιπο κόσμο, τόσο σε περιόδους εξεγέρσεων όσο και σε περιόδους «νηνεμίας», καθώς συνιστούν ελπιδοφόρα εργαστήρια συλλογικής δράσης, αντιστάσεων, εγχειρημάτων αυτοοργάνωσης και θεωρητικών αναζητήσεων. Πρόκειται για κινήματα –ή, καλύτερα, για κοινωνίες «εν κινήσει», σύμφωνα με τη διατύπωση του Ρ. Ζιμπέκι– που εξεγείρονται καθώς ωθούνται στο περιθώριο από ένα αδηφάγο σύστημα κυριαρχίας που επεκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η εξέγερσή τους, άλλοτε ορατή, πολεμική, άλλοτε σιωπηλή και υπόγεια, ξεκινάει από την ανάγκη για επιβίωση και επεκτείνεται στην αναζήτηση ενός κόσμου διαφορετικού, ενός κόσμου που πρέπει να επινοήσουν καθημερινά. Αμφισβητώντας και συχνά υπερβαίνοντας κόμματα, συνδικάτα και κρατικούς θεσμούς, μεριμνούν για την ικανοποίηση των αναγκών τους: από τη στέγαση, την εκπαίδευση, την ιατρική περίθαλψη, την παραγωγή και τη διακίνηση προϊόντων έως τα μέσα ενημέρωσης και τις πολιτισμικές εκφράσεις. Ένας νέος κόσμος, με έντονα τα στοιχεία του πειραματισμού και της αβεβαιότητας, αναζητείται, δημιουργείται εδώ και τώρα∙ μέσα από διαδικασίες και μορφές οργάνωσης στις οποίες υπάρχουν εν σπέρματι τα χαρακτηριστικά μιας άλλης κοινωνίας, όπου έννοιες όπως η αυτονομία, η οριζοντιότητα, η συλλογικότητα, η αλληλεγγύη και η αξιοπρέπεια έχουν ιδιαίτερο βάρος.
Ο Ρ. Ζιμπέκι προσεγγίζει μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου –ως κοινωνικός αγωνιστής και όχι ως αποστασιοποιημένος μελετητής– τους αγώνες κοινωνικής χειραφέτησης και τις νέες μορφές οργάνωσης στους κατειλημμένους και οικειοποιημένους χώρους των ιθαγενών, των αγροτών και των περιθωριοποιημένων κατοίκων των πόλεων. Ανιχνεύει τις κατακτήσεις, τις δυσκολίες, τα όρια και τις προοπτικές των κινημάτων που αναπτύχθηκαν στη Λατινική Αμερική από τη δεκαετία του ‘80 κι έπειτα, τις σχέσεις τους με το κράτος και τα πολιτικά κόμματα. Αλλά δεν αρκείται μόνο σε αυτό. Ερευνά και αναλύει τις καθημερινές κοινωνικές πρακτικές αυτοδιαχείρισης, την αξία των κοινωνικών δεσμών και την πολιτική κουλτούρα αυτών των «εν κινήσει» κοινωνιών.

Η μετάφραση του βιβλίου έγινε συλλογικά από την ομάδα έκδοσης του περιοδικού Αλάνα και τα έσοδα θα διατεθούν στους Αυτόνομους Εξεγερμένους Ζαπατιστικούς Δήμους.
Ν.Τ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!