Ποιοι ξέρουν; Εν προκειμένω, ο χρηματοοικονομικός κολοσσός UBS.

Όπως συνόψισε ο Μ. Παναγιωτάκης στην Αυγή, ο ελβετικός όμιλος σε έκθεσή του φανερώνει πως στη διάρκεια ενός μόνο έτους, του περασμένου, ο αριθμός μιας χούφτας μεγιστάνων του πλούτου αυξήθηκε και η μυθική τους περιουσία διογκώθηκε. Το άρθρο, όμως, αναπαράχθηκε μόνο σε ηλεκτρονικές σελίδες «ειδικού σκοπού». Λες κι αφορά ένα ορισμένο μόνο ακροατήριο αριστερής… απόκλισης ή ιδιαίτερης ενασχόλησης με τα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα.
Τα «επίσημα» ΜΜΕ αναδεικνύουν ως πρώτες ειδήσεις αποκλειστικά τις φιέστες ελεημοσύνης των εφοπλιστών με δωρεές-ψίχουλα στο κράτος (ούτε αυτές αποδίδουν) και τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με επικεφαλής πολυεθνικών, που σπεύδουν να επωφεληθούν από τη μετατροπή της χώρας σε φτηνή αποθήκη, transit – διέλευσης των προϊόντων τους.
Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά. Παραθέτουμε από το άρθρο του Μ.Π.: «…η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει, φαίνεται, κατακτήσει πολύ καλές επιδόσεις στην παραγωγή ζάπλουτων. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της UΒS για τα Άτομα Εξαιρετικά Υψηλής Καθαρής Αξίας (Ultra High Net Worth Individuals – UHNWI), τα άτομα δηλαδή που έχουν προσωπική περιουσία άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων (εξαιρουμένης της κύριας κατοικίας), η αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας που ανήκουν σε αυτή την οικονομική κατηγορία ήταν θεαματική στην ήπειρό μας: Ο αριθμός τους ξεπέρασε τους 58.000 (με αύξηση σχεδόν 9% από πέρυσι) και ο συνολικός τους πλούτος ξεπέρασε τα 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια (αυξανόμενος κατά πάνω από 10% σε σχέση με πέρυσι)… οι αριθμοί για τους πλουσιότερους των πλουσίων ευημερούν: 700 περίπου περισσότεροι από πέρυσι και 700 δισεκατομμύρια πιο πλούσιοι όλοι μαζί.
Οι 455 Έλληνες που συμπεριέλαβε η έκθεση της UΒS ως UHNWI το 2012, φέτος έφτασαν τους 505 (αύξηση 11%) , ενώ η συνολική αξία της περιουσίας τους ανέβηκε κατά 20%, από τα 50 στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου από τα 37 στα 45 δισεκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αυξήσεις στον αριθμό (μαζί με την Γερμανία την Ρουμανία και την Πορτογαλία) στην Ε.Ε. και τη μεγαλύτερη αύξηση της αξίας της περιουσίας των μεγιστάνων στην Ευρώπη μετά την (επίσης υπό καθεστώς λιτότητας) Ρουμανία…».
Παράλληλα, σε ντοκιμαντέρ του ARTE για τους φορολογικούς παραδείσους αναφέρονται στοιχεία για καταθέσεις Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες στο ιλιγγιώδες ποσό των 200 δισ. ευρώ.
Αυτοί ξέρουν. Πώς να μην ξέρουν «αυτοί»; Ο λαός, όμως, για πόσο φαντάζονται πως θα μένει τυφλός, όταν κάτω από το μαύρο πέπλο της καταστροφής που τυλίγει τη χώρα, η πόλωση της ανισότητας και της εκμετάλλευσης τεντώνεται στα άκρα;

Θητεία Τυμβωρύχου
εκτελεί η «σειρά» του ’69
.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!