Χαιρετίζουμε τον παλλαϊκό ξεσηκωμό στο Σύνταγμα. Αυτές τις μέρες που κυβέρνηση – τρόικα γράφουν το Μνημόνιο 2, εμείς γράφουμε ιστορία. Με μια πολιτική «Σοκ και Δέος» θέλουν να καταδικάσουν στην εξαθλίωση και την ανέχεια πλατιά κοινωνικά στρώματα, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σ’ ένα απέραντο εργαστήρι που οι μαθητευόμενοι μάγοι του νεοφιλελευθερισμού χρησιμοποιούν ως πείραμα τον ελληνικό λαό, επιφυλάσσοντας προφανώς την ίδια τύχη και για όλους τους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης.

Ανατρέπουν τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος του κεφαλαίου, αναιρούν θεμελιώδη δικαιώματα και ετοιμάζονται να ξεπουλήσουν σε μια χούφτα ξένους και ντόπιους επιχειρηματίες τη δημόσια περιουσία, καθιστώντας βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το φως και το νερό, εμπορεύματα.
Τα σχέδια τους δε θα περάσουν. Θα σκοντάψουν στο τεράστιο κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας που έχει πλημμυρίσει τους δρόμους και τις πλατείες της χώρας.
Η οργή μας απεγκλωβίστηκε από τα κλειστά γραφεία και σπίτια και βαδίζει στο δρόμο της συλλογικής έκφρασης και διεκδίκησης. Απέκτησε φωνή και έσπασε τη βιτρίνα της επίπλαστης συναίνεσης που προσπαθούν να φτιάξουν. Εργαζόμενοι, άνεργοι, φοιτητές, συνταξιούχοι ενώνονται σ’ ένα κίνημα πρωτόγνωρο, πλουραλιστικό και αμεσοδημοκρατικό, στέλνοντας μήνυμα ανυπακοής και βάζοντας θεμέλια για τη λαϊκή αυτοοργάνωση και την αυτοδιαχείριση.
Εμείς είμαστε μαζί τους. Δεν είμαστε οι μεγαλόσχημοι και αδρά αμειβόμενοι δημοσιογράφοι που λειτουργούν ως think thank του συστήματος με μοναδικό σκοπό την προώθηση της μνημονιακής πολιτικής, τη συκοφάντηση των κοινωνικών αγώνων και τη χειραγώγηση της συλλογικής συνείδησης. Είμαστε εργαζόμενοι και άνεργοι, δημοσιογράφοι, τεχνικοί και διοικητικοί στον κλάδο των ΜΜΕ, αντιμέτωποι διαρκώς με το φάσμα της επισφάλειας, την εργοδοτική τρομοκρατία και τη λογοκρισία.
Δεν είμαστε «Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι», που αντιγράφουν δελτία τύπου των υπουργείων και κρύβονται πίσω από τα ΜΑΤ στις διαδηλώσεις. Είμαστε διαδηλωτές, «αγανακτισμένοι», θύματα της ίδιας πολιτικής και παλεύουμε για την ανεξαρτησία της δουλειάς μας και για μια ενημέρωση που θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες.
Εμείς διαλέξαμε πλευρά. Αυτή της αντίστασης και της ανατροπής. Αναγνωρίζουμε τους εαυτούς μας ως κομμάτι του κινήματος που αναπτύσσεται και θέτουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεσή του.
Ρεπορτάζ μας ο δρόμος
Χρέος μας η αντίσταση και η αλληλεγγύη

Διακλαδική Πρωτοβουλία
Εργαζομένων – Ανέργων στα ΜΜΕ

Μ.Π.

 

Τακτικοί ελιγμοί στη υπηρεσία της εργοδοσίας

Πρακτικές από το πρόσφατο συνδικαλιστικό παρελθόν ξεσήκωσαν συγκεκριμένες παρατάξεις στο Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ στις δυο πρώτες συνεδριάσεις του νέου οργάνου με θέμα τη συγκρότηση προεδρείου. Τη στιγμή που οι εργοδότες στο σύνολο των ΜΜΕ πιέζουν ασφυκτικά και περνάνε μειώσεις μισθών και τις ατομικές συμβάσεις, οι παρατάξεις που διακρίθηκαν την περασμένη 4ετία για την απουσία και την πειθήνια συμπεριφορά τους έναντι των ιδιοκτητών στα ΜΜΕ, κωλυσιεργούν μιλώντας εξ ονόματος του κλάδου και του σωματείου, σαμποτάροντας τη διαδικασία ψηφοφοριών στη συγκεκριμένη πρόταση που κατέθεσε η «Συσπείρωση» για τη συγκρότηση αναλογικού-αντιπροσωπευτικού προεδρείου.Αυτό που δεν λένε και μπουρδουκλώνουν με γενικόλογες επαναστατικές κορώνες περί «κόκκινων γραμμών» ή της συμμετοχής όλων των παρατάξεων στο προεδρείο, είναι ότι στο παρασκήνιο κυοφορούνται σενάρια συγκρότησης προεδρείου σε πολύ στοχευμένη κατεύθυνση. Της υποταγής στις εντολές των εργοδοτών που έχουν ζητήσει να επικυρώσει η ΕΣΗΕΑ με σύμβαση τη μείωση των μισθών που επιβάλλονται αυτό το διάστημα σε όλα τα ΜΜΕ. Τα τερτίπια που έχουν χρησιμοποιηθεί δείχνουν πως αυτή η λύση θα εκβιαστεί με κάθε τρόπο.                                       

M.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!