Στον αέρα 85.000 στεγαστικά δάνεια – Νέο κύμα ανέργων και έρχεται κλείσιμο δεκάδων ξενοδοχείων και παιδικών σταθμών. Του Μάριου Διονέλλη

Επιλογές που δεν θα καθοριστούν από την ελληνική κυβέρνηση προβλέπει μιλώντας στον Δρόμο, ο Ηλίας Αθανασίου, πρόεδρος των εργαζομένων στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ): «Ο υπουργός κ. Κουτρουμάνης μας έδωσε γενικόλογες υποσχέσεις για ένταξη των προγραμμάτων του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας σε άλλον οργανισμό ή ακόμα και για τη σύσταση ενός νέου φορέα. Δεν είπε, όμως, κάτι συγκεκριμένο. Και εφόσον η κατάργησή μας αποφασίστηκε από την τρόικα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα εγκρίνουν οποιαδήποτε άλλη μορφή. Ας μη γελιόμαστε, είναι σαφές ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται στην Ελλάδα και τόσο οι εργαζόμενοι όσο και όλοι οι κλάδοι που ενισχύονται από τον ΟΕΚ παραμένουμε κυριολεκτικά στον αέρα».

Έσπευσαν οι τράπεζες
Πράγματι, η ανακοίνωση για την κατάργηση των δύο οργανισμών αφήνει στον αέρα περίπου 85.000 εργαζόμενους που έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια με επιδότηση από τον ΟΕΚ και πλέον υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθούν με το σύνολο της αποπληρωμή τους. «Οι επιδοτήσεις ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού και του δανείου», λέει ο κ. Αθανασίου και συμπληρώνει πως κατά μέσο όρο κάθε οικογένεια θα επιβαρυνθεί με 200 έως 350 ευρώ, αν δεν βρεθεί άλλος οργανισμός να τους καταβάλει την επιδότηση, ενώ αποκαλύπτει πως ήδη πολλές τράπεζες έστειλαν σε δανειολήπτες ειδοποιήσεις για επαναδιατύπωση των όρων της σύμβασης. «Υπάρχουν δικαιούχοι που έλαβαν σημείωμα από τις τράπεζές τους για αλλαγή των όρων αποπληρωμής. Ακόμα δεν πρόλαβαν να υπογραφούν οι αποφάσεις για την κατάργηση του ΟΕΚ και οι τράπεζες έσπευσαν να προστατευτούν. Αν δεν υπάρξει εναλλακτικός φορέας, οι άνθρωποι αυτοί θα μείνουν έρμαια στα νύχια του τραπεζικού συστήματος», λέει ο κ. Αθανασίου.

Απειλούσαν να αυτοκτονήσουν για να μην απολυθούν
Το τέρας της ανεργίας αναμένεται να τραφεί και από τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία, αφού στο δρόμο κινδυνεύουν να μείνουν οι περισσότεροι από τους 1.400 εργαζόμενους και στους δύο οργανισμούς, τόσο στην Αθήνα όσο και σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας, αφού δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τη μετάταξη ή ένταξή τους σε άλλο φορέα. Όπως λέει ο πρόεδρος των εργαζομένων, μεγάλο μέρος τους βρίσκονται σχετικά κοντά στη συνταξιοδότηση και δεν θα έχουν καμία ελπίδα να βρουν αλλού δουλειά, ενώ η υπάρχουσα διασπορά των υπηρεσιών θα δημιουργήσει νέες στρατιές ανέργων σε κάθε πόλη. Την αγανάκτησή του εκφράζει στον Δρόμο ο Αντώνης Βασιλείου, προϊστάμενος του παραρτήματος του ΟΕΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης. «Δεν μας έχουν πει το παραμικρό. Δεν έχω τι να πω στους 17 εργαζόμενους εδώ που περιμένουν μια απάντηση για το μέλλον τους, αφού και εμένα δεν με έχει ενημερώσει κανείς», λέει χαρακτηριστικά. Στην Αθήνα, με τραγικό τρόπο περιέγραψε την απόγνωση των εργαζομένων μια γυναίκα υπάλληλος του ΟΕΚ αλλά και ο σύζυγός της που την Τετάρτη απειλούσαν να πέσουν στο κενό από το κτίριο του Οργανισμού στην οδό Σολωμού, καθώς δεν θα μπορούν στο εξής να φροντίσουν την οικογένειά τους και τα δύο παιδιά τους, ένα εκ των οποίων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας. Ο σύζυγος πείστηκε νωρίς να αποχωρήσει από το παράθυρο, ενώ η αυτοκτονία της γυναίκας απετράπη, τελικά, μετά από 5 ώρες και με παρέμβαση ψυχολόγων αλλά και των συναδέλφων της, χωρίς ωστόσο να έχει δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημά της.

Λουκέτο σε μικρά ξενοδοχεία
Όπως δηλώνει στον Δρόμο από την Κρήτη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Γιώργος Πελεκανάκης, τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού της Εργατικής Εστίας ενίσχυαν κυρίως μικρές ξενοδοχειακές μονάδες στην περιφέρεια οι οποίες, μοιραία τώρα, οδηγούνται στο κλείσιμο. «Μιλάμε για μείωση 3 έως 4 εκατομμυρίων διανυκτερεύσεων εσωτερικού τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, που ενίσχυαν 2.700 ξενοδοχεία, κυρίως μικρής κλίμακας και εξασφάλιζαν δουλειά σε χιλιάδες εργαζόμενους. Επιπλέον, θα εξαλειφθεί το όφελος της παράτασης της τουριστικής περιόδου, αφού τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού πραγματοποιούνταν κυρίως σε low season, από Μάρτιο έως Ιούνιο και Σεπτέμβρη-Οκτώβρη. Το τέλος των προγραμμάτων θα σημάνει, με μαθηματική ακρίβεια, και το τέλος των ξενοδοχείων αυτών». Και στη Χαλκιδική όμως οι ξενοδόχοι παρουσίασαν στοιχεία που δείχνουν το μέγεθος της ζημιάς. Σε συνέντευξη Τύπου της τοπικής Ένωσης Ξενοδόχων τονίστηκε πως μόνο για το νομό τους θα υπάρξει μείωση εσόδων της τάξης των 4 εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας πολλαπλό κοινωνικό θέμα, ανεργία, αλλά και τουλάχιστον αντίστοιχη μείωση εσόδων του κράτους από ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές και φόρους.

Οργανισμοί-φιλέτα
Πίσω από την κατάργηση του ΟΕΚ κρύβεται και η προσπάθεια να μπει χέρι στα αποθεματικά ενός υγιούς οργανισμού, καθώς αυτά αγγίζουν τα 650 εκατομμύρια ευρώ, από εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, όπως λέει ο κ. Αθανασίου, κάνοντας λόγο και για τις τεράστιες οφειλές του ΙΚΑ που αγγίζουν τα 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ (1 δισ. ευρώ στην Εργατική Εστία και 2,2 δισ. ευρώ στον ΟΕΚ), τα οποία οδεύουν προς διαγραφή. «Πρόκειται για ένα οργανωμένο σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους σε πολλά επίπεδα. Είναι υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε τους πολίτες για το σχέδιο αυτό και σχεδιάζουμε κοινές δράσεις και διαμαρτυρίες με τους εμπλεκόμενους φορείς», λέει ο κ. Αθανασίου, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού η αποτίμηση της περιουσίας του ανεβαίνει ακόμα περισσότερο αν συνυπολογιστεί και η αξία των ακινήτων, αφού ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας διαθέτει 176 κτίρια ενώ ο ΟΕΚ χιλιάδες κτίρια, αίθουσες, οικόπεδα και καταστήματα με συνολική αξία περίπου 12 δισ. ευρώ!

Πλήττονται η οικογένεια και ο πολιτισμός
Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις και στην κοινωνική πρόνοια, καθώς με την ευθύνη της Εργατικής Εστίας λειτουργούν 25 βρεφονηπιακοί σταθμοί σε όλη την Ελλάδα που χτίστηκαν και λειτουργούν με λεφτά των εργαζομένων και φιλοξενούν 2.500 παιδιά στηρίζοντας την εργαζόμενη μητέρα. Τη Δευτέρα οι εργαζόμενοι στον ΟΕΚ θα πραγματοποιήσουν νέα συνέλευση, ενώ μέσα στην εβδομάδα ετοιμάζεται κοινή κινητοποίηση με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων από τους παιδικούς σταθμούς όλης της Ελλάδας, δυναμώνοντας την αντίδραση όλης της κοινωνίας για την κατάργηση των προγραμμάτων.
Τέλος, ο πολιτισμός και ο χώρος του βιβλίου αναμένεται επίσης να πληγούν, καθώς μέσω της Εργατικής Εστίας δίνονταν κουπόνια για δωρεάν είσοδο σε θέατρα αλλά και για αγορά βιβλίων, με αποτέλεσμα να υποστούν ισχυρό πλήγμα τόσο οι θεατρικές επιχειρήσεις όσο και οι εκδοτικοί οίκοι, πέρα ασφαλώς από τις προφανείς συνέπειες στον πολιτισμό της χώρας.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!