Πώς εξαϋλώθηκαν σε λίγους μήνες 110 εκατομμύρια του ΕΔΟΕΑΠ

Ενδεικτική των συνεπειών του PSI (αλλά όχι μόνο), για το οποίο η κυβέρνηση Παπαδήμου και ο Ευ. Βενιζέλος προσωπικά έδωσαν σκληρή διαπραγματευτική μάχη και κατέβαλαν κόπο και ιδρώτα, είναι η περίπτωση του (Iδιωτικού Δικαίου) ασφαλιστικού ταμείου των δημοσιογράφων. Ο ΕΔΟΕΑΠ, που καλύπτει ασφαλιστικά τους δημοσιογράφους και το διοικητικό προσωπικό των ημερήσιων εφημερίδων είναι από εκείνα τα Ταμεία που στην παλιά εποχή αποκαλούνταν «ευγενή».
Σήμερα, και εξαιτίας του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων-PSI, βρίσκεται να έχει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας και να περικόπτει ένα τεράστιο μέρος των παροχών προς τους ασφαλισμένους του. Η δε (εκλεγμένη) διοίκησή του δοκίμασε μάλιστα μια δυσάρεστη έκπληξη όταν προ μερικών εβδομάδων ανακάλυψε ότι από τα αποθεματικά (που διαθέτει στην Τράπεζα της Ελλάδος) δεν έχει λαμβάνειν παρά μόνο λίγα εκατομμύρια, όπως αποκάλυψε στους ασφαλισμένους μόλις την περασμένη Δευτέρα.
Πώς όμως τα 115 εκατ. που είχε ο ΕΔΟΕΑΠ στις 9 Μαρτίου έγιναν σήμερα 5,6 εκατ.; Ως εξής: Μετά το PSI τα 115 εκατ. «κουρεύτηκαν» κι έγιναν 59 εκατ.
Όλα σε ομόλογα (εκ του νόμου), που η πραγματική τους όμως (αγοραία) αξία στην περίπτωση ρευστοποίησής τους ήταν στις 12 Μαρτίου 35 εκατ. (περίπου 40% της ονομαστικής). Στη συνέχεια και μέχρι τις 23 Απριλίου, ο ΕΔΟΕΑΠ «τράβηξε» πέντε φορές χρήματα συνολικού (με τη ρευστοποίηση) ύψους 25 εκατ. Και τώρα του μένουν διαθέσιμα που αν ρευστοποιηθούν σήμερα θα του αποφέρουν απλώς 5,6 εκατ.(!) όταν οι ετήσιες ανάγκες του για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση ανέρχονται σε 60 εκατ.
Μην αναζητήσει κανείς εφαρμογή της απλής αριθμητικής σε αυτές τις πράξεις, καθώς το κόλπο, που κρατάει βεβαίως από το 1997, έχει στηθεί για να υπηρετήσει τον τζόγο επί της περιουσίας των ασφαλισμένων, κι όχι την αριθμητική. Τα Ταμεία υποχρεούνται (Ν2469/1997) να συνεισφέρουν τα διαθέσιμά τους στο Κοινό Κεφάλαιο των ΝΠΔΔ και Ασφαλιστικών Φορέων, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος επενδύοντάς το σε τίτλους του Ελληνικού Δημοσίου. Όταν τα Ταμεία παίρνουν για τις ανάγκες τους από αυτό το Κοινό Κεφάλαιο, δεν γίνεται ανάληψη από έναν κλασικό καταθετικό λογαριασμό, γίνεται ρευστοποίηση (όπως στο χρηματιστήριο) τίτλων του Δημοσίου ανάλογα με τις τιμές που δίνει η αγορά. Κι επειδή η αγορά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα τα θεωρεί περίπου κουρελόχαρτα, τα αγοράζει με ψίχουλα, κι έτσι οι ασφαλισμένοι χάνουν τα αβγά και τα πασχάλια. Στα ζάρια λοιπόν η περιουσία των Ταμείων, κανονικά και με το νόμο.
Με ανακοίνωσή της πάντως η Διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ διαμαρτύρεται και απειλεί με νομικές ενέργειες «κατά της Διοίκησης της ΤτΕ, κατά του διοικητή κ. Γεώργιου Προβόπουλου και κατά παντός υπευθύνου». Κατόπιν εορτής βεβαίως (και με αόριστο ορίζοντα τελεσιδικίας, όταν όλα θα είναι τετελεσμένα), καθώς καμία πτυχή της υπόθεσης δεν ήταν απρόβλεπτη από τον καιρό που η κυβέρνηση Σημίτη ψήφιζε τον 2469/97.
Οι διοικήσεις όλων των ασφαλιστικών ταμείων ήξεραν εδώ και πολλά χρόνια (αλλά δεν διαμαρτυρήθηκαν ποτέ) και για την αναγκαστική τοποθέτηση των αποθεματικών τους στην ΤτΕ και για την πιθανότητα η περιουσία τους να εξατμιστεί μέσω της ρευστοποίησης στην αγοραία αξία. Έπρεπε, όμως, να δουν προ των πυλών τον κίνδυνο του λουκέτου, με το διαβόητο PSI που εξαϋλώνει οριστικά την περιουσία των ασφαλισμένων, για να διαμαρτυρηθούν (μερικές εξ αυτών)…

Μ.Λ.Μ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!