Με καταστολή απαντούν στις μεγάλες κινητοποιήσεις στη ΔΕΘ

Σε κατάσταση πολιορκίας βρίσκεται εδώ και τρεις ημέρες η Θεσσαλονίκη, καθώς αστυνομικές δυνάμεις έχουν στρατοπεδεύσει σε κάθε γωνιά της πόλης, δημιουργώντας έκρυθμο κλίμα, αφού οι προκλήσεις και το κλίμα τρομοκρατίας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Περισσότεροι από 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους, κατά τη διάρκεια των μεγάλων διαδηλώσεων που αναμένονται σήμερα το απόγευμα. Διμοιρίες έχουν κυκλώσει περιμετρικά τη ΔΕΘ και τα πανεπιστήμια, ενώ άνδρες των ομάδων Δέλτα και Δίας πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους σε πεζούς και μηχανάκια. Αποκλεισμένο είναι και το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, στο οποίο έχει καταλύσει ο πρωθυπουργός και αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ σε τακτά χρονικά διαστήματα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις κλείνουν δρόμους της πόλης, εντείνοντας το κλίμα τρομοκρατίας που έχει δημιουργηθεί. Δεν είναι λίγα τα περιστατικά το τελευταίο διήμερο που πολίτες ενοχλούνται από την ασφυκτική αστυνομική παρουσία και ζητούν επιτακτικά την αποχώρησή τους από κεντρικά σημεία της πόλης. Μηχανές της αστυνομίας με αναμμένους τους φάρους, άντρες των ΜΑΤ με αντιασφυξιογόνες μάσκες και δεκάδες ασφαλίτες με αυτόματα όπλα στα χέρια, αποτελούν καθημερινή εικόνα για τους Θεσσαλονικείς, θυμίζοντάς τους τις ημέρες του Ιούνη του 2003.

Επιτέθηκαν με το “καλημέρα”
Χθες το πρωί μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και συνδικαλιστές των πρωτοβάθμιων σωματείων προσπάθησαν να προσεγγίσουν το λιμάνι, όπου και διεξάγονταν το Υπουργικό Συμβούλιο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τους διαδηλωτές τουλάχιστον 2 τετράγωνα μακριά, από τον χώρο που βρίσκονταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, απαγορεύοντας τη διέλευση της πορείας.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις σχεδόν μίας ώρας και αφού είχε προηγηθεί χαμηλής έντασης επίθεση από τα ΜΑΤ στους διαδηλωτές, επιτράπηκε η συνέχιση της πορείας, που έφτασε μέχρι την κεντρική πύλη του λιμανιού. Εποχικοί πυροσβέστες και εργαζόμενοι του ΟΤΕ, βρίσκονταν στο σημείο και υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τους διαδηλωτές, αποδοκιμάζοντας ταυτόχρονα τις αστυνομικές δυνάμεις. Οι αστυνομικοί, σε μια πρωτοφανή επίδειξη δύναμης έκαναν σαφές ότι πορείες και διαδηλώσεις απαγορεύονται. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων σε συνδικαλιστή του Εργατικού Κέντρου, που ζήτησε να περάσει τον κλοιό για να διαδηλώσει: «Οι διαδηλώσεις απαγορεύονται».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!