Με εντολή του υπουργείου Παιδείας και υπό την πίεση της Χρυσής Αυγής

Απίθανες σκηνές εκτυλίχθηκαν την Τρίτη το πρωί στο Γαλλικό Ινστιτούτο, χώρο διεξαγωγής των εξετάσεων πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας, όταν κατά τη διάρκεια τους εισέβαλαν στο χώρο άντρες της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και του Αλλοδαπών, διέκοψαν τη διαδικασία και πραγματοποίησαν ελέγχους στα νομιμοποιητικά έγγραφα των μαθητών και στο ποινικό τους μητρώο.
Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται με την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας και η πλειοψηφία των μαθητών προέρχονται από το Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας του ΑΠΘ.
Στην αίθουσα επικράτησε πανικός με μετανάστες να προσπαθούν να βρουν τα έγγραφά τους, καθηγητές να αντιδρούν χωρίς όμως να μπορούν να παρέμβουν και τους άντρες της Ασφάλειας να πραγματοποιούν μια επιχείρηση που θύμιζε Ξένιο Δία. Οι καθηγητές που επιτηρούσαν τις εξετάσεις κάνουν λόγο για προσπάθεια τρομοκράτησης τόσο των ιδίων, όσο και των μαθητών τους και δηλώνουν πως πρόκειται για το τέλος του σχολείου ελληνικής γλώσσας του ΑΠΘ. «Δεν υπάρχει μετανάστης που θα πατήσει ξανά το πόδι του στο ΑΠΘ», δηλώνουν οι καθηγητές, «καθώς ο φόβος πλέον είναι δεδομένος και το σχολείο μετατράπηκε σε παγίδα για τους μαθητές μας». Παράλληλα, τονίζουν ότι ούτε οι μαθητές, ούτε οι επιτηρητές ήταν ενήμεροι για την πραγματοποίηση του ελέγχου.
Τελικά βεβαιώθηκαν τρεις μετανάστες εις βάρος των οποίων υπήρχαν κάποιου τύπου καταδικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι προσήχθησαν μετά το τέλος των εξετάσεων και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Υπό την πίεση της Χρυσής Αυγής
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, στην πρυτανεία του ΑΠΘ έφτασαν τις προηγούμενες ημέρες διάφορα απειλητικά δημοσιεύματα από έντυπα προσκείμενα στη Χρυσή Αυγή, τα οποία έκαναν λόγο για «εξετάσεις ελληνικής γλώσσας παράνομων μεταναστών», ενώ έφταναν στο σημείο να προαναγγείλουν επέμβαση δική τους, προκειμένου να ελεγχθούν τα χαρτιά των μαθητών.
Υπό την πίεση της Χρυσής Αυγής, λοιπόν, οι διοργανωτές των εξετάσεων και η ΕΛΑΣ αποφάσισαν να υποκαταστήσουν τις ακροδεξιές οργανώσεις και όχι να προστατέψουν την ακαδημαϊκή διαδικασία. Πραγματοποίησαν τον έλεγχο με κάθε επισημότητα και για πρώτη φορά από το 1970 που λειτουργεί το σχολείο ελληνικής γλώσσας, οι εξετάσεις έγιναν με γνώμονα την «καθαρότητα» των συμμετεχόντων.

ΑΠΘ: Καμία ανάμειξη
Απάντηση εξέδωσε η πρυτανεία του ΑΠΘ, σχετικά με δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για επέμβαση της αστυνομίας σε εξετάσεις γλωσσομάθειας του σχολείου Ελληνικής Γλώσσας. Μάλιστα αρχικά οι πληροφορίες έκαναν λόγο για απόφαση του πρύτανη του ΑΠΘ Γιάννη Μυλόπουλου να πραγματοποιηθεί ο έλεγχος στους μετανάστες ή και για προηγούμενη σχετική ενημέρωσή του από τις αστυνομικές Αρχές.
Σύμφωνα με το ΑΠΘ: Οι εξετάσεις για χορήγηση πιστοποίησης της ελληνικής γλώσσας διεξάγονται από το υπουργείο Παιδείας και σε αυτές συμμετέχει το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας. Το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας και πρόεδρός του έχει οριστεί, από το υπουργείο, ο κ. Καζάζης, καθηγητής του ΑΠΘ. Οι έλεγχοι οι οποίοι διεξήχθησαν για την ταυτοποίηση των εξεταζόμενων, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, αποφασίστηκαν με ευθύνη της διοίκησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, κατόπιν έγκρισης του υπουργείου Παιδείας για να διασφαλιστεί η νομιμότητα των εξετάσεων.
Από την πλευρά του, ο Ιωάννης Καζάζης, πρόεδρος του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι πράγματι έγινε έλεγχος αλλά από την πολιτική υπηρεσία του αεροδρομίου και διέψευσε την ύπαρξη συλλήψεων. «Η πολιτική υπηρεσία του αεροδρομίου έλεγξε με το ειδικό μηχάνημα το γνήσιο του διαβατηρίου των εξεταζόμενων» σημείωσε. Τόνισε, δε, ότι ο έλεγχος αυτός πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος καθώς οι εν λόγω εξετάσεις έγιναν για το δίπλωμα Β1 που δίνει στους επιτυχόντες το δικαίωμα της επί μακρόν διαμονής στη χώρα βάσει του υφιστάμενου νόμου.
Αναφορικά με το ποιος πήρε την απόφαση για τη διενέργεια των ελέγχων κατά τις εξετάσεις, απάντησε πως έγινε με ευθύνη της διοίκησης του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας και κατόπιν έγκρισης του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η νομιμότητα στις εξετάσεις. Διευκρίνισε, δε, ότι το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας είναι υπηρεσία του υπ. Παιδείας αποκεντρωμένη στη Θεσσαλονίκη.

Στο κενό οι ισχυρισμοί
Οι ισχυρισμοί του κ. Καζάζη αντί να κλείσουν το ζήτημα, άνοιξαν το θέμα και έβαλαν στο τραπέζι το ζήτημα των ευθυνών του υπουργείου, καθώς πλέον διαφαίνεται ότι ο έλεγχος στους μετανάστες ήταν κεντρική απόφαση της κυβέρνησης. Προφανώς οι ισχυρισμοί του κ. Καζάζη για έλεγχο από πολιτικό προσωπικό, χαρακτηρίζονται ανακριβείς και αστείοι από νομικούς και αντιρατσιστικές οργανώσεις που ασχολήθηκαν με το θέμα. Ταυτόχρονα, όπως έγινε γνωστό, πληθαίνουν οι καταγγελίες για παρόμοια περιστατικά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, χωρίς μέχρι αυτή τη στιγμή να πάρει θέση ο υπουργός Παιδείας ή η ΕΛΑΣ.

Λ. Αρβ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!