Σε 17 άτομα αναμένεται να ασκηθεί δίωξη, καθώς θεωρούνται υποκινητές της μεγάλης λαϊκής παρέλασης. του Γιάννη Βορινού.

Μετά τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, όπου η λαϊκή κινητοποίηση αγανάκτησης για την κυβερνητική πολιτική ακύρωσε τη στρατιωτική παρέλαση, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, μετά από εισαγγελική παραγγελία, αναζήτησε τους «υπαίτιους» και τους «υποκινητές», αυτούς που «κατάφεραν» να βγάλουν χιλιάδες κόσμου στους δρόμους και να ανοίξουν το δρόμο ακόμα και για την… παραίτηση του Παπανδρέου.
Μετά από 17 μέρες έρευνας, εργασίας και συνεργασίας διαφόρων τμημάτων της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης που μέρα-νύχτα παρακολούθησαν ξανά και ξανά το οπτικό υλικό των γεγονότων της 28ης Οκτωβρίου, η ΓΑΔΘ κατέληξε στην «ταυτοποίηση» 17 πολιτών που, σύμφωνα με τους «εγκέφαλους» της Ασφάλειας, προέβησαν σε αξιόποινες πράξεις. Η δικογραφία βρίσκεται καθ’ οδόν για το γραφείο του εισαγγελέα, ο οποίος θα κρίνει το αν και το σε ποιους θα ασκήσει διώξεις και με ποιες κατηγορίες.
Σύμφωνα με την «εισήγηση» της ΓΑΔΘ κάποιοι από τους 17 θα πρέπει να κατηγορηθούν για πλημμελήματα -με πιθανότερη κατηγορία αυτή της στάσης- και κάποιοι για κακουργήματα(!) χωρίς να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για ποιο κακούργημα μιλάμε.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης -προφανώς με κριτήριο το ποιο τμήμα της αναγνώρισε ποιον από τους χιλιάδες που βρέθηκαν στη Μεγάλου Αλεξάνδρου εκείνη τη μέρα- έχει διαχωρίσει τους 17 πιθανούς κατηγορούμενους σε τρεις ομάδες. Τους 11, τους 4 και τους 2.
Στην πρώτη και μεγαλύτερη ομάδα η Ασφάλεια έχει εντάξει ανθρώπους που ανήκουν και δραστηριοποιούνται στο χώρο της Αριστεράς, των εργατικών συνδικάτων και των κινημάτων των πλατειών και των γειτονιών. Με λίγα λόγια, η «ταυτοποίηση» των 11 πρέπει να έγινε κάπως έτσι: «Αυτόν τον ξέρω, τον λένε έτσι, μένει εκεί και ανήκει στην τάδε οργάνωση/κόμμα/πρωτοβουλία/συνδικάτο».
Οι 11 είναι συνδικαλιστές, μέλη αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Είναι αγωνιστές στο δρόμο, στο κίνημα, στο σωματείο, με ονοματεπώνυμο. Ο Θανάσης Αγαπητός, ο Ηλίας Σμήλιος, ο Παναγιώτης Καρύδης, ο Λευτέρης Αρβανίτης, που κάλυψε για τον Δρόμο τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου στη Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Νίκος Καρανίκας και ο Δημήτρης Γκαζής. Στους 11 είναι ακόμα οι Γ.Τ., Α.Σ., Α.Π., Α.Μ. και ο Π.Α. που δημοσιεύουμε μόνο τα αρχικά τους.
Η δεύτερη ομάδα, των 4, περιλαμβάνει φιλάθλους του Ηρακλή, πιθανότατα από την αγωνιζόμενη Αυτόνομη Θύρα 10, που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αστυνομίας όχι για περιστατικά οπαδικής βίας, αλλά για τις κινητοποιήσεις της κόντρα στο ποδοσφαιρικό κατεστημένο, για την αλληλεγγύη της στους 300 μετανάστες απεργούς πείνας, αλλά και για τη συμμετοχή της σε απεργιακές διαδηλώσεις. Οι 4 είναι οι Γ.Ε., Ι.Φ., Α.Γ. και ο Β.Α.
Στην τρίτη ομάδα, των 2, η Ασφάλεια έχει εντάξει τον Κ.Κ. και τον Π.Κ. που σύμφωνα με την «ταυτοποίηση» φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα.

 

Σφοδρές αντιδράσεις από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς
«Η νέα κυβέρνηση κατοχής, απαγγέλει κατηγορίες σε 17 συμπολίτες μας από τις χιλιάδες λαού που, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης παρέλασης, υπερασπίστηκαν το σύγχρονο νόημα του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου. Όσο και να προσπαθήσει να βάλει τη Δημοκρατία, μαζί με τις ζωές και το μέλλον του ελληνικού λαού, στο απόσπασμα, δεν θα τα καταφέρει. Όσο η πραξικοπηματική και ευρω-διορισμένη κυβέρνηση θα επιμένει στο ‘μονόδρομο’ της χρεοκοπίας και της υποτέλειας, η καταστολή και οι αντιδημοκρατικές εκτροπές θα είναι τα τελευταία όπλα της. Ο λαϊκός ξεσηκωμός μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη διέξοδο της χώρας. Εδώ και τώρα να σταματήσει κάθε έρευνα και δίωξη σε βάρος όσων στις 28 Οκτωβρίου υπερασπίστηκαν τη Δημοκρατία και την Ανεξαρτησία», δηλώνει σε ανακοίνωση της η ΚΟΕ Θεσσαλονίκης.
«Παραμονή του Πολυτεχνείου και η συγκυβέρνηση των μνημονιακών κομμάτων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και (των νοσταλγών της χούντας) ΛΑΟΣ δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο: όχι μόνο στερεί από το λαό το ψωμί, το δικαίωμα στη ζωή, το δικαίωμα στην Παιδεία αλλά στερεί, ποινικοποιεί και το βασικό πολιτικό δικαίωμα του λαού: την ελευθερία να διεκδικεί, να δηλώνει την αντίθεσή του στην κυβερνητική πολιτική, να διαδηλώνει!», αναφέρει η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων.
Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης σημειώνει ότι «η συμμετοχή των πολιτών στις πλατείες, στις γενικές απεργίες, στις παρελάσεις έφεραν την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου. Να γνωρίζουν οι κρατούντες ότι οι λαϊκοί αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Και αυτή τη φορά η καταστολή δεν θα περάσει. Το νέο Πολυτεχνείο ζωγραφίζεται στα όνειρα των νέων ανθρώπων και επωάζεται στους κοινωνικούς αγώνες. Οι νόθες κυβερνήσεις δεν έχουν μέλλον. Εκλογές και γενικός ξεσηκωμός τώρα».
«Οι διαδηλωτές της 28ης Οκτώβρη στην Θεσσαλονίκη και σε όλη την Ελλάδα αποκατέστησαν το πραγματικό νόημα του ‘Όχι’. Στη Θεσσαλονίκη ειδικά έκανε ‘παρέλαση’ ο ίδιος ο λαός που διατράνωσε το σύγχρονο ‘Όχι’ στα μνημόνια, στην τρόικα, στη δικτατορία των τραπεζών και των αγορών», δηλώνει σε ανακοίνωση της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!