Μια πραγματική αγωνία, μια αναγκαία απάντηση

Την περασμένη εβδομάδα στην εφημερίδα Εποχή, δημοσιεύτηκε άρθρο για τη συγκρότηση Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και για τη σχετική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ας πούμε εξαρχής ότι το σχετικό άρθρο δεν ενημερώνει πραγματικά για το τι έγινε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ούτε για το ποια είναι η κατάσταση στους Νέους του ΣΥΡΙΖΑ. Αν κάποιο μέλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν γνωρίζει τι γίνεται και διαβάσει το άρθρο, θα συμπεράνει ότι η Γραμματεία αποφασίζει να προχωρήσει η συγκρότηση της Νεολαίας, η διαδικασία έχει ξεκινήσει, σε λίγο καιρό έρχεται συνδιάσκεψη, όλα πάνε καλά με κάποια μικροπροβλήματα, βρισκόμαστε στην «τελική ευθεία» και κάποιοι γκρινιάρηδες διαφωνούν, δεν ψηφίζουν θετικά…. μάλλον γιατί είναι μέλη της ΚΟΕ που τον τελευταίο καιρό τα στελέχη της «τονίζουν σε κάθε ευκαιρία την ύπαρξή τους ως ξεχωριστής οργάνωσης με δικές της λειτουργίες και αποφάσεις σε κρίσιμα, για το κόμμα, ζητήματα».
Ένα βασικό χαρακτηριστικό που πρέπει να κατακτηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, με πολύ κόπο απ’ ό,τι φαίνεται, είναι η σοβαρή στάση.
Να συνομολογήσουμε ότι μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κανένα σοβαρό βήμα στη συγκρότηση της Νεολαίας παρά μόνο παραμονές συνεδρίου, η δημιουργία οργανώσεων Νέων fast track και η εκλογή αντιπροσώπων για το συνέδριο – αποτέλεσμα, μια τελείως άμαζη κατάσταση.
Να συνομολογήσουμε ότι το μόνο που υπάρχει είναι ένα Συντονιστικό Νέων αποτελούμενο από ξεχωριστά «κόμματα» στο εσωτερικό του, όπου το ένα «κόμμα» επιτίθεται στο άλλο.
Να δεσμευτούμε ότι το ζήτημα της Νεολαίας είναι ευθύνη και καθήκον συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ άρα και των οργάνων του (Γραμματεία, Κ.Ε. κ.ά.), γιατί η νεολαία αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην όλη πορεία του κόμματος ως φορέα ανατροπής και διεξόδου της χώρας.
Να συμφωνήσουμε ότι είναι αναγκαία η πιο πλατιά, μαζική απεύθυνση στη νεολαία της χώρας. Στους νέους που είναι άνεργοι, ανασφάλιστοι, μισο-εργαζόμενοι, σπουδαστές, επιστήμονες που μεταναστεύουν.
Να συζητήσουμε για την κατάσταση και τα χαρακτηριστικά της σημερινής νεολαίας, τις ανάγκες της, τους τρόπους που επικοινωνεί, τη σχέση της με την πολιτική, το πώς και γιατί κινητοποιείται. Τη φυσιογνωμία που πρέπει να έχει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το πώς θα συμμετέχει στα βασικά προτάγματα και στόχους του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν παραβλέψουμε όλα τα παραπάνω και θεωρήσουμε ότι το καθοριστικό στοιχείο είναι η «οργανωτική» συγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ (άρα: συνδιάσκεψη, εκλογή αντιπροσώπων, όργανα κλπ. – αυτό προκύπτει από τη μέχρι τώρα εξέλιξη), τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι υπάρχουν δεύτερες σκέψεις που δεν ομολογούνται καθαρά.
Δηλαδή η κατεύθυνση από κάποιους να συνεχίσουμε «μία από τα ίδια», με στενή απεύθυνση, με οξείες αντιπαραθέσεις, με κατοχύρωση συσχετισμών και μηχανισμών, μακριά από τη νεολαία της χώρας και τις ανάγκες της. Και τελικά θα έρθει και μια συνδιάσκεψη να εμπεδώσει και νομιμοποιήσει όλα αυτά. Απ’ ό,τι φαίνεται κάποιοι θεωρούν πως αυτή η αγωνία δεν αποτελεί παρά ευκαιρία της ΚΟΕ να δηλώσει ότι αποτελεί ξεχωριστή οργάνωση.
Δεν προχωράμε έτσι, σύντροφοι. Ας σοβαρευτούμε.

Α.Χ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!