Ο Όμιλος Φίλων Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς διοργανώνει κύκλο συζητήσεων με θέμα «Οικολογία και κρίση – για τη σχέση της κοινωνίας με τη φύση».

Στόχος του Ομίλου είναι να επαναφέρει τη συζήτηση για την Οικολογία και να δείξει ότι η Οικολογία δεν είναι πολυτέλεια αλλά κρίσιμη παράμετρος για την παραγωγική ανασυγκρότηση συνολικά και ειδικά μέσα στη σημερινή συγκυρία της κρίσης. Η Οικολογία ως προϋπόθεση για την παραγωγική ανασυγκρότηση προσθέτει κριτήρια για τη διερεύνηση επιλογών που θα καθορίσουν την αναπαραγωγή των συνθηκών παραγωγής και ευρύτερα την κοινωνική αναπαραγωγή.
Πολλές φορές στα κείμενα και τις διακηρύξεις της Αριστεράς η Οικολογία αντιμετωπίστηκε ως ένας αναγκαίος επιθετικός προσδιορισμός χωρίς όμως να ακολουθεί πάντοτε η επεξεργασία που απαιτείται προγραμματικά ώστε ο προσδιορισμός αυτός να ενταχθεί αποτελεσματικά στο ευρύτερο σχέδιο της Αριστεράς. Για να συμβάλουμε στην επεξεργασία αυτή, επικεντρωθήκαμε στα πεδία της ανάπτυξης/αποανάπτυξης, στις έννοιες της αρμονίας και της ισορροπίας στην Οικολογία, και σε θεωρητικές και παραδειγματικές εκδοχές της διαλεκτικής σχέσης μεταξύ της κοινωνίας και της φύσης.
Η πρώτη συζήτηση του κύκλου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου με θέμα την πρόταση της απο-ανάπτυξης (Γιώργος Καλλής, Καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης) και την οικοαριστερή προσέγγιση στην απο-ανάπτυξη (Τάσος Χοβαρδάς, Επισκέπτης Λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας). Η δεύτερη συζήτηση έγινε την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου και οργανώθηκε γύρω από την έννοια της αρμονίας και της ισορροπίας ως οργανώτρια αρχή του πράσινου λόγου (Νίκος Νικήσιανης, Διδάκτορας Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ) και τις συνθήκες ανάδυσης του πράσινου λόγου (Γιάννης Σταυρακάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ).
Η τρίτη και τελευταία συζήτηση του κύκλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου στις 19:00 στην Αίθουσα συνεδριάσεων του 10ου ορόφου στο Κτίριο Βιολογίας του ΑΠΘ. Ομιλητές θα είναι ο Γιώργος Στάμου, Καθηγητής Οικολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τίτλος εισήγησης: «Για τη σχέση της κοινωνίας με τη φύση») και ο Σπύρος Ψαρούδας, Διευθυντής της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης «Καλλιστώ» (τίτλος εισήγησης: «Παραγωγική διαδικασία και προστατευόμενες περιοχές»).

Τάσος Χοβαρδάς

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!