Να μειωθεί τώρα ο φόρος στο πετρέλαιο. Οργή στην Κρήτη για τις αδικίες με το επίδομα. Του Μάριου Διονέλλη

Την… εγκληματική διάσταση των πολιτικών της τρικομματικής κυβέρνησης αποκάλυψε η κακοκαιρία που σάρωσε ολόκληρη τη χώρα τις προηγούμενες ημέρες. Η επιμονή Στουρνάρα να αρνείται τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το σκηνικό της αιθαλομίχλης από τα τζάκια στα αστικά κέντρα και οι εξόφθαλμες αδικίες, σε σχέση με το επίδομα θέρμανσης, συνθέτουν ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό για τη διαβίωση των κατοίκων της χώρας.

Τα παράλογα του επιδόματος
Η Κρήτη, που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρόσφατης κακοκαιρίας, διαμαρτύρεται για την αδικία του νόμου με τον οποίο ορίστηκαν οι χωρικές ζώνες για το επίδομα θέρμανσης. Όπως αναφέρουν στον Δρόμο κάτοικοι, δήμαρχοι και βουλευτές του νησιού, οι θερμοκρασίες που καταγράφονται στις ορεινές περιοχές είναι αντίστοιχες με αυτές των ηπειρωτικών περιοχών της χώρας, όπως η Αλεξανδρούπολη και η Λάρισα, και θα έπρεπε να επιδοτούνται αντίστοιχα. Κι όμως, με βάση τον νόμο Στουρνάρα και οι τέσσερις νομοί της Κρήτης μπήκαν στη Δ’ Ζώνη μαζί με τους Νομούς Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, καθώς επίσης και με τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού.
Σύμφωνα με το νόμο, για τις περιοχές αυτές η μέγιστη κατανάλωση είναι τα 600 λίτρα και η υψηλότερη αποζημίωση είναι τα 180 ευρώ, ενώ με νεώτερη απόφαση αλλά με τα ίδια κριτήρια καθορίστηκε και η ενίσχυση προς τους δήμους για την προμήθεια πετρελαίου στα σχολικά κτίρια.

Ψίχουλα
«Είναι ψίχουλα και μόνο ελάχιστοι θα καταφέρουν να τα πάρουν», λέει ο κ. Γιώργος Χαιρέτης κάτοικος των Ανωγείων Ρεθύμνου σε μία από τις χειρότερες μέρες του φετινού χειμώνα, με το θερμόμετρο στην κεντρική πλατεία του χωριού να δείχνει 0 βαθμούς. «Ας έρθει εδώ πάνω ο Στουρνάρας να καταλάβει αν κάνει κρύο στην Κρήτη», λέει ο κτηνοτρόφος Μανώλης Μανουράς, που την ημέρα εκείνη δεν κατάφερε να φτάσει στα ζωντανά του από τη σφοδρή χιονόπτωση. Ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης μας δείχνει τα στοιχεία από μετεωρολογικούς σταθμούς όλης της Ελλάδας. «Τα Ανώγεια έχουν ίδιες μετρήσεις με τον σταθμό της Αλεξανδρούπολης, η μέση θερμοκρασία το χειμώνα είναι δύο βαθμούς χαμηλότερη από της Θεσσαλονίκης», μας λέει. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στο Οροπέδιο Λασιθίου, στον Ομαλό Χανίων, στη Βιάννο, στον Αποκόρωνα και στα χωριά των Αστερουσίων.

Παρέμβαση από τους Κρητικούς του ΣΥΡΙΖΑ
Το θέμα έφεραν εκ νέου στη Βουλή οι πέντε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη με κοινή τους ερώτηση, υπενθυμίζοντας στον υπουργό Οικονομικών πως οι κάτοικοι αυτών των περιοχών είναι κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι, μεγάλης ηλικίας και χαμηλού εισοδήματος που καθημερινά δίνουν τη μάχη της επιβίωσης. Στην κοινή ερώτηση των βουλευτών Μιχάλη Κριτσωτάκη, Μαίρης Διακάκη, Κωστή Δερμιτζάκη, Ανδρέα Ξανθού και Γιώργου Σταθάκη τονίζεται επίσης πως οι δήμοι αδυνατούν να καλύψουν το κόστος θέρμανσης των σχολικών μονάδων, αφού η σημαντική άνοδος των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, μετά και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση τόσο των δήμων όσο και των σχολικών επιτροπών έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους.
Επίσης, ζητούν να περιληφθεί το κριτήριο της «ορεινότητας» στην κατά τα άλλα   «στοχευμένη» έκτακτη επιχορήγηση για τις ανάγκες θέρμανσης των σχολικών μονάδων, που πρόσφατα ψηφίστηκε, αλλά μόνο για την ηπειρωτική Ελλάδα.

Και τροπολογία για το φόρο
Την ίδια στιγμή και μετά την παταγώδη αποτυχία της εξίσωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του φόρου στα προηγούμενα επίπεδα, κάνοντας λόγο για ζήτημα επιβίωσης των πολιτών εν μέσω του χειμώνα, ζητώντας και τη σταδιακή κατάργηση κάθε φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αποδεικτικό της λανθασμένης πολιτικής είναι και το τεράστιο έλλειμμα που δημιουργείται στα κρατικά ταμεία από τα έσοδα της φορολογίας, μετά την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης σε ποσοστά που αγγίζουν το… 80%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2012, την περίοδο Οκτώβριος-Δεκέμβριος πωλήθηκαν 330.000 κυβικά μέτρα πετρελαίου θέρμανσης, την ώρα που για την ίδια περίοδο πέρυσι η κατανάλωση ήταν 1.319.000 κυβικά μέτρα!
Την κατάργηση της φορολογίας στο πετρέλαιο θέρμανσης ζήτησαν επίσης οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΚΚΕ, ενώ αντιδράσεις για την επιμονή του κ. Στουρνάρα στις επιταγές της τρόικας για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασαν ακόμα και βουλευτές της συγκυβέρνησης, όπως ο Μ. Βαρβιτσιώτης από τη Ν.Δ. και ο Πάρις Κουκουλόπουλος από το ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, προς το παρόν ο υπουργός Οικονομικών παραμένει αμετακίνητος υλοποιώντας τις εντολές της Μέρκελ εις βάρος του χειμαζόμενου ελληνικού λαού.

Κερασάκι η αιθαλομίχλη
Τη χαριστική βολή για τις επιλογές της κυβέρνησης αλλά, δυστυχώς, και για τους πολίτες δίνει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης από την καύση ξύλων σε τζάκια και ξυλόσομπες, καθώς είναι πλέον η μόνη λύση που απέμεινε στους πολίτες. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση οδηγεί σε ραγδαία αύξηση των επικίνδυνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα με τους γιατρούς να προειδοποιούν για μόνιμες αναπνευστικές βλάβες, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Ακόμα και τώρα όμως η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από προσχηματικά μέτρα για επιδότηση της μετατροπής των απλών τζακιών σε ενεργειακά, κάνοντας πως δεν ακούει τις παραινέσεις για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο, παραινέσεις που προέρχονται ακόμα και από τα ίδια τα στελέχη της όπως η υφυπουργός Υγείας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης-παρωδίας που πραγματοποιήθηκε για το θέμα στο ΥΠΕΚΑ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!