Στήνονται εταιρίες με στόχο τη δημόσια περιουσία. Του Νίκου Ορνιθόπουλου

Η αρχική ιδέα για την ίδρυση της εταιρίας του Ολύμπου ανήκει σε έναν Έλληνα καθηγητή που διαβιεί στην Ιταλία. Μετά από τρεις συναντήσεις (τον Δεκέμβρη του 2008 στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, τον Γενάρη του 2009 στη Ρώμη και τον Μάρτη του 2009 στην Πρυτανεία του ΑΠΘ) γεννήθηκε το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης.
Το προσχέδιο, που υπέγραφε τριμελής Συντονιστική Επιτροπή του εγχειρήματος, που αποτελούνταν από δυο δημάρχους της Πιερίας και τον πρύτανη του ΑΠΘ Αναστάσιο Μάνθο, περιείχε εκτενή αναφορά στους στόχους της εταιρίας και στις ποικίλες δραστηριότητές της που ξεκινούσαν από τη δημιουργία «Διεθνούς Κέντ ρου Ανθρωπιστικών Σπουδών και Ερευνών για τη διάσωση, ανάδειξη, διάδοση και καλλιέργεια των διαχρονικών αξιών του αρχαιοελληνικού πολιτισμού», μέχρι την «εκπόνηση κάθε είδους αναπτυξιακών, οικονομικών και τεχνικών μελετών», τη «δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων» και την «κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρίες».
Το σχέδιο αυτό, στην αρχική του μορφή και το πρώτο καταστατικό με τη συμμετοχή της ΤΕΔΚ Πιερίας, του Δήμου Κατερίνης, του Δήμου Δίου, του Δήμου Παραλίας, του Δήμου Ανατολικού Ολύμπου και του Επιμελητηρίου Πιερίας –που ήταν οι έξι μέτοχοι της νεοσύστατης εταιρίας με τον διακριτικό(!) τίτλο «Όλυμπος-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία ΟΤΑ»– δεν ευδοκίμησε.
Έτσι στις 11/07/2012, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, 29 φυσικά πρόσωπα αλλά και ΟΤΑ, με τελευταία την Αντιπεριφέρεια Πιερίας, συνέστησαν μία Μη Κερδοσκοπική εταιρία με την επωνυμία «Σχολείο Ολύμπου-Πιερίων».
Η εταιρία αυτή, όπως αναφέρει και το καταστατικό της, αυτοορίζεται ως «θεσμικός Σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα πολιτισμού» και για τον σκοπό αυτό θα χρειαστεί να οργανώσει γραφεία και εγκαταστάσεις για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των μελών και την επιτέλεση των σκοπών της εταιρίας. Ήδη, απ’ ό,τι γνωρίζουμε, έχουν ζητήσει και λάβει από τους ΟΤΑ χάρτες και περιουσιακά στοιχεία με προφανή σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για τους σκοπούς μιας ιδιωτικής εταιρίας.
Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Νίκος Σικλόγλου (20/7/2012), ένας από τους πρώτους που σχεδίασαν τη Σχολή Ολύμπου και εκ των ιδρυτικών μελών της νέας Μη Κερδοσκοπικής εταιρίας: «Αρχίζουμε πλέον την υλοποίηση του σκοπού μας με τον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ιδεών –ευθύνη κυρίως– των αρχιτεκτονικών σχολών της Ρώμης και των αρχιτεκτονικών σχολών όλου του κόσμου, σε χώρους, κτίρια και εκτάσεις που θα μας παραχωρήσουν άμεσα για χρήση οι τρεις εταίροι μας Δήμοι της Πιερίας (Δήμος Δίου-Ολύμπου, Δήμος Κατερίνης, Δήμος Πύδνας-Κολινδρού).
Godland όπως Disneyland
Είναι πλέον προφανές ότι ο σκοπός τους δεν είναι «η συστηματική μελέτη, η έρευνα, η διάσωση, η διάδοση και η προβολή στοιχείων της Ελληνικής Ιστορίας και του Ελληνικού Πολιτισμού και η ανάδειξη της επί χιλιετηρίδες συνέχειας του ελληνικού γένους καθώς και η προβολή του Ελληνισμού μέσα από κάθε διάστασή του», όπως αναφέρει το καταστατικό τους.
Άλλωστε, δεν είναι εύκολο να γίνεις μέλος σε αυτή την μη κερδοσκοπική εταιρία γιατί πρέπει τον νέο εταίρο να τον «προτείνουν εγγράφως πέντε (5) ιδρυτικά μέλη»!
Ο στόχος είναι ορατός. Η αρπαγή δημοτικής και δημόσιας περιουσίας με τη συνεργία των τοπικών αρχόντων και η επίτευξη επιχειρηματικών σχεδίων στον Όλυμπο και τα Πιέρια με το πρόσχημα της ανάδειξης του Ελληνικού πολιτισμού. Το όραμα κάποιων για τη δημιουργία godland στα πρότυπα της Disneyland στον Όλυμπο βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο και προσπαθούν να το περάσουν από την πίσω πόρτα.
Μετά από τις ακτές της Πιερίας, την προσπάθεια να μολύνουν τους πρόποδες του Ολύμπου με βιομηχανικά απόβλητα, θέλουν να απλώσουν το χέρι τους και στον Εθνικό Δρυμό.
Ανάπτυξη μπορεί να γίνει μόνο σε όφελος του λαού και με προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα τους αφήσουμε να καταστρέψουν τον Όλυμπο και τα Πιέρια. Θα μας βρίσκουν συνέχεια απέναντι τους.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!