Κλαίρη, Παιανία
Με απασχολεί ιδιαίτερα το να υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ, να υπάρχει δημοκρατία μέσα στο κόμμα. Παρά το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας με είχε απογοητεύσει τον τελευταίο καιρό, την Τετάρτη μου άρεσε πολύ, ιδιαίτερα και οι αναφορές στις γερμανικές αποζημιώσεις. Για το συνέδριο; Εγώ πρώτα από όλα θέλω να αλλάξει αυτή η κατάσταση, και πιστεύω ότι αν δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να κατακτήσει την κυβέρνηση, αλλά κυρίως να βοηθήσουμε την κατάσταση με τον κόσμο μέσα στο κόμμα, να γίνει πιο δημοκρατικό, και να μην υποχωρεί από αυτά που έλεγε μέχρι τώρα, να μην αφήνει τις θέσεις του. Μέχρι τώρα καλά πάμε, μετά να δούμε!

Aθηνά Γιαννουλάκη, Χανιά
Από όσα έχω ακούσει μέχρι στιγμής, δεν προκύπτει με σιγουριά ο προσανατολισμός με βάση τον οποίο θα πάμε στο νέο φορέα. Προσωπικά ελπίζω ότι πάμε σε έναν ΣΥΡΙΖΑ του ενός μέλους, μιας ψήφου, σε έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολλών που δεν θα έχει ειδικά προνόμια για κανέναν, που στα κεντρικά Όργανα, όπως η Κεντρική Επιτροπή θα έχει ανακλητότητα, περιορισμό στις θητείες, και οι βουλευτές μας το ίδιο, καταχτώντας έτσι ένα νέο ήθος, μια δημοκρατία στη λειτουργία μας. Και όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι, ελπίζω και θέλω να ακούσω εδώ μέσα όλες τις προτάσεις για μια κυβέρνησης της Αριστεράς, για τους πολλούς και για την κατάργηση των Μνημονίων.

Χριστίνα, Νεολαία
Ελπίζω μετά το συνέδριο να έχουμε καταλήξει σε ένα κόμμα το οποίο θα είναι για τις ανάγκες του λαού και κομμάτι του λαού, και θα τον υπηρετεί και θα έχουν λόγο όχι μόνο όσοι είναι γραμμένοι, αλλά πολλοί περισσότεροι, θα αποτελεί υπόθεση πολλών. Θεωρώ ότι οι αποφάσεις πρέπει να είναι ριζοσπαστικές ώστε να κινηθούμε προς τα μπρός, προς τον σοσιαλισμό και όχι να προσπαθήσουμε να διαχειριστούμε ό,τι μας πετάξουν. Και εννοείται: όσο γρηγορότερα πέσει αυτή η κυβέρνηση, τόσο το καλύτερο για όλους.

Έκτορας Καββαδίας, Αθήνα
Στο πρώτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, φτιάχνεται ένα σκαρί. Ένα καράβι το οποίο θα κληθεί να ταξιδέψει στη θάλασσα της πολιτικής. Δικιά μου θέληση και πεποίθηση, αυτό που θέλω να πιστεύω είναι πως αυτό το σκαρί θα είναι ικανό να αντέξει τρικυμίες, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες στα ταξίδια του, δυσκολίες που θα έρθουν, γηγενείς ή απ’ έξω. Αυτό το σκαρί εγώ θέλω να έχει μια ξεκάθαρη πορεία. Πορεία προς τα αριστερά. Και αριστερό είναι ό,τι εξυπηρετεί τον ελληνικό λαό, και ο ελληνικός λαός θέλει ρήξεις και ανατροπές. Δεν θέλει ένα κόμμα που θα έρθει να διαχειριστεί με τον έναν ή τον άλλον τρόπο το σύστημα, αλλά θα θέλει να το ανατρέψει. Κάποια στιγμή να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Έτσι βλέπω αυτό το συνέδριο. Ελπίζω ότι το Σάββατο και την Κυριακή θα επικρατήσει η σύνεση, θα γίνουν οι απαραίτητοι συμβιβασμοί, ώστε και η κοινωνία θα βρει το έρεισμα που χρειάζεται, αλλά και εμείς να ξέρουμε πού πάμε.

Γεωργία, Κλαδική Παιδείας και Έρευνας
Περιμένω να δω πώς όλα αυτά θα συμμαζευτούν και θα αποτελέσουν τα τελικά αποτελέσματα του συνεδρίου, ή οι τελικές θέσεις θα φτιαχτούν κάπου έξω και όχι εδώ, στην αίθουσα… Υπάρχει αυτός ο φόβος.

Χρήστος, Ανατολική Αττική
Το συνέδριο είναι ένα πολύ θετικό γεγονός, απλώς υπάρχουν αρκετά προβλήματα που πρέπει να λυθούν. Για μένα το μεγάλο πρόβλημα είναι η συγκεκριμενοποίηση των θέσεων, και εγώ ο ίδιος έχω κάνει πολλές προτάσεις, για το θέμα της ανεργίας, το κλείσιμο των επιχειρήσεων, τα θέματα της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς είναι εντελώς ασαφείς οι Θέσεις μας. Ασχολούμαστε τώρα με τις συνιστώσες… Δεν το θεωρώ τόσο σημαντικό, παρόλο που διαφωνώ με τις συνιστώσες. Η Αριστερά έχει ένα ελάττωμα, δυστυχώς, τρώει τις σάρκες της μέσα από ανιαρές συζητήσεις, χωρίς να παραγνωρίζω την σημασία της θεωρίας.
Το θέμα είναι ότι πρακτικά δεν δίνουμε απαντήσεις στον κόσμο, τι θα κάνει αύριο. Ο εργαζόμενος, ο μικρομεσαίος, όταν βάλει λουκέτο στην επιχείρησή του, σου λέει: αύριο εγώ τι θα κάνω; Ποιος θα με βοηθήσει;

Κώστας Πετράτος, Κεφαλονιά
Το Συνέδριο ξεκίνησε με πολλές προσδοκίες από τον κόσμο που συμμετέχει σε αυτό, αν και καταγράφηκε στα αρνητικά η απουσία του συντρόφου Μανώλη Γλέζου την πρώτη ημέρα, που στενοχώρησε πολλούς και μάλιστα για προβλήματα οργανωτικού τύπου, που θα έπρεπε να έχουν ξεπεραστεί πριν από την έναρξη ενός ιδρυτικού Συνεδρίου. Παρόλα αυτά, από όσες τοποθετήσεις έχω ακούσει μέχρι τώρα, θεωρώ ότι είναι ένα δημοκρατικό συνέδριο και στο τέλος η αποτίμησή του θα είναι θετική τόσο σε πολιτικές πρωτοβουλίες, όσο και σε ριζοσπαστικό προσανατολισμό, όχι μόνο για τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον ελληνικό λαό. Πιστεύω ότι θα βγούμε και τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία, πολύ πιο πλούσιοι σε δημοκρατία και από τις Θέσεις που έχουν τεθεί σε επεξεργασία και θα ψηφιστούν στο τέλος του Συνεδρίου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!