Νέα συνάντηση με αναμενόμενα αποτελέσματα

Την Πέμπτη 26 Γενάρη πραγματοποιήθηκε νέα σύσκεψη δυνάμεων της Αριστεράς σε συνέχεια αυτής που έγινε πριν 10 μέρες, με πρωτοβουλία του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής. Παρά το συντροφικό κλίμα, στη σύσκεψη δεν υπήρξαν προχωρήματα, αλλά, μάλλον, μια επανάληψη γνωστών απόψεων. Έτσι, προκειμένου να μην τελειώσει χωρίς αποτέλεσμα και αυτή η προσπάθεια, αποφασίστηκε να συνεχιστεί η συζήτηση μετά από μία εβδομάδα. Ήδη όμως εκφράζονται επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της διαδικασίας να καταλήξει σε αποφάσεις που να έχουν ουσιώδη σημασία, να έχουν απήχηση στο λαό. Και κυρίως να είναι εντός του πολιτικού χρόνου. Καθώς η αίσθηση που αποκομίζει κανείς από τις συναντήσεις αυτές είναι ότι υπάρχει άπειρος χρόνος –κάτι εντελώς αντίθετο με αυτό που ισχύει στην πραγματικότητα.
Στην τελευταία σύσκεψη εκτέθηκε στην αρχή μια πρόταση από την ΚΟΕ να υπάρξει μια ανοιχτή μετωπική σύγκλιση δυνάμεων τόσο από την Αριστερά όσο και ευρύτερα, ενάντια στην επερχόμενη νέα Δανειακή Σύμβαση. Αυτή είναι το κεντρικό ζήτημα της επόμενης περιόδου και, εάν υπογραφεί, θα καθορίσει την πορεία του τόπου για πολλές δεκαετίες. Ο εκπρόσωπος της ΚΟΕ σημείωσε ότι σε αυτήν την κατεύθυνση θα μπορούσε να συμβάλει η συγκεκριμένη σύσκεψη με μια κοινή δήλωση που θα υπογραφτεί από όλες τις πλευρές. Έδωσε, μάλιστα, έμφαση λέγοντας ότι στις συνθήκες που βρισκόμαστε είναι αναγκαίο όλες οι δυνάμεις να κάνουν αποφασιστικά βήματα, κι ένα τέτοιο βήμα θα ήταν να αποφασίσουν ότι κάτω από μια κοινή πολιτική δήλωση μετωπικής αντίστασης στη νέα Δανειακή Σύμβαση θα έπρεπε να υπάρχουν οι υπογραφές τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ –και να γίνει προσπάθεια να έρθει και το ΚΚΕ.
Εκ μέρους της ΚΕΔΑ ο Γ. Θεωνάς παρουσίασε μια πρόταση για την αριστερή ριζοσπαστική προγραμματική κατεύθυνση, για το αν δηλαδή υπάρχει «άλλος δρόμος» και τι περιεχόμενο πρέπει να δώσει σε αυτόν η Αριστερά. Με ένα μεστό λόγο πρότεινε την προβολή συγκεκριμένων στόχων και πολιτικών, οι οποίες απαντούν στις ανάγκες της χώρας και του λαού, στις οποίες ταυτόχρονα συμφωνούν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς. Σημείωσε, επίσης, το χαρακτήρα του επείγοντος αλλά και εφικτού που έχει αυτή η πρόταση.
Στη συνέχεια ο Αλ. Βερναρδάκης, εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, επανέφερε προηγούμενη πρόταση για πολιτικό συλλαλητήριο της Αριστεράς, προτείνοντας αυτό να έχει κεντρική αιχμή την αντίθεση στη νέα Δανειακή Σύμβαση. Αποφάσεις επί όλων αυτών αναμένονται στις επόμενες συναντήσεις.

Μ.Μ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!