Πανελλαδική Σύσκεψη Ανανεωτικής Πτέρυγας ΣΥΝ

Σε διήμερη Πανελλαδική Σύσκεψη με τη συμμετοχή άνω των 400 στελεχών της, η οποία έληξε στις 21/2, η Ανανεωτική Πτέρυγα αποφάσισε σύμφωνα με ανακοίνωσή της τα εξής:

Να συμμετάσχει στο έκτακτο συνέδριο του ΣΥΝ και να προβάλει τις θέσεις και τις ιδέες της. Να καταθέσει συνολική πολιτική πλατφόρμα με άξονες: ρεαλιστικό πρόγραμμα διεξόδου από την κρίση, τον αριστερό ευρωπαϊσμό, τη συνεργασία με τους Οικολόγους-Πράσινους που θα είναι ανοικτή σε δυνάμεις της Αριστεράς, την ευέλικτη πολιτική συμμαχιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επίσης, θα διεκδικήσει να αποκρουστεί η «ρευστοποίηση του ΣΥΝ» και να τεθούν τα πολιτικά της όρια «σε ό,τι αφορά την μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα και να διεκδικήσουμε ξεκάθαρη απόφαση από το Έκτακτο Συνέδριο στο ζήτημα αυτό».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ορισμένα από τα βασικά σημεία της εισήγησης, όπως αυτά που αφορούν:

Το ΣΥΡΙΖΑ και τις σχέσεις ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ:

– «Οι αποφάσεις της 3ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν αρνητική τομή στην πορεία του. Στις πολιτικές επιλογές και θέσεις του σχήματος ήρθε να προστεθεί και η απόφαση για θέσπιση ενιαίας κάρτας-μέλους, η διαμόρφωση κινήσεων του ΣΥΡΙΖΑ στο πρωτοβάθμιο επίπεδο (πολιτικές κινήσεις και ενδιάμεσα όργανα) που διαμορφώνει μια εντελώς καινούργια πραγματικότητα. Το συμμαχικό πολιτικό σχήμα μετατρέπεται σε κομματικό σχηματισμό εντός του 2010».

– «Ο εγκλωβισμός του ΣΥΝ, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ, σε αριστερίστικη ατζέντα, αντισυστημικές πολιτικές θέσεις, ιδεολογική αδράνεια απέναντι στον εξτρεμισμό και σε εκδηλώσεις βίας, ακραίο αντιευρωπαϊσμό, επιλογές που παρουσιάστηκαν ως νέα ενότητα, έχει βαθύνει τα ρήγματα και την κατάτμηση στον χώρο που παραδοσιακά εξέφρασε ο ΣΥΝ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως σχήμα, έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του. Ζητάμε απεμπλοκή του ΣΥΝ από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Για την ΕΕ:

– «Η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων –και στην εθνική τους διάσταση– ταυτίζεται με τη σταθερή και ενεργό θέση της χώρας στην Ευρωπαϊκή  Ένωση. Καταγγελία κάθε σκέψης υπαναχώρησης από το ευρώ και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτό. Οικοδόμηση συμμαχιών σε επίπεδο κρατών και πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων για κοινές δράσεις και ενωτικές πολιτικές διεξόδου από την κρίση με αλληλεγγύη».

Για την κριτική της κυβερνητικής πολιτικής:

– «Ο πειθαναγκασμός της κυβέρνησης σε αλληλοδιάδοχες λήψεις μέτρων που οι αγορές και τα κέντρα εξουσίας της Ε.Ε. επιβάλλουν για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων μακροχρόνιων προβλημάτων, των ελλειμμάτων και του χρέους, που παροξύνονται από την οικονομική κρίση, μαρτυράει έλλειψη σχεδίου και σταθερότητας επιλογών. Τα πακέτα των μέτρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί και αυτά που έρχονται, ουσιαστικά, ανατρέπουν το προεκλογικό πρόγραμμα με το οποίο εξελέγη το ΠΑΣΟΚ, με ακραίες περιπτώσεις, σε ό,τι αφορά μειώσεις μισθών και αυξήσεις εμμέσων φόρων».

Για τη μελλοντική πορεία:

– Για την προετοιμασία της νέας πορείας» απαιτείται η «ήττα των αριστερίστικων απόψεων και πολιτικών επιλογών, εντός και εκτός ΣΥΝ». Βασικός φορέας αυτής της προσπάθειας αλλά όχι ο μόνος μπορεί να είναι η Ανανεωτική Αριστερά.

Μία από τις κεντρικές θέσεις της Ανανεωτικής Πτέρυγας είναι ο «νέος αριστερός μεταρρυθμισμός», για τον οποίο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί εκτενέστερα στο https://www.ananeotiki.gr/el/readText.asp?textID=4364

Εκεί μπορεί επίσης να βρει όλη την απόφαση και την εισήγηση.

7 η Πανελλαδική Σύσκεψη ΚΚΕ (μ-λ)

Τη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου θα διεξαχθεί η 7η Συνδιάσκεψη του ΚΚΕ (μ-λ) η οποία, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «θα εξετάσει τις πολιτικές εξελίξεις και θα ασχοληθεί με το ζήτημα της Αριστεράς», όπως προβάλλει σήμερα.

«Οι εξελίξεις παγκόσμια αλλά και η κρίση που ξέσπασε στο ιμπεριαλιστικό – καπιταλιστικό σύστημα», όπως εκτιμά το ΚΚΕ (μ-λ), έφεραν στο προσκήνιο με επιτακτικό τρόπο το ήδη επίκαιρο θέμα της σύγχρονης Αριστεράς.

«Ο πρόσφατος Δεκέμβρης, αλλά και τα νεολαιίστικα και εργατικά ξεσπάσματα των προηγούμενων χρόνων» έφεραν στο προσκήνιο με έντονο τρόπο το ζήτημα της σύγχρονης κομμουνιστικής Αριστεράς.

Μιας Αριστεράς που «θα πρέπει να βρει τρόπους να απευθυνθεί στους καταπιεζόμενους», να κάνει πιο επίκαιρους τους στόχους της και το λόγο της, και να χαράξει δρόμους κοινής δράσης, ώστε να συγκλίνουν όλες οι επιμέρους αντιστάσεις στο ποτάμι της ανατροπής του κόσμου του κεφαλαίου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!