Αρχική πολιτική αριστερά Αριστερές διαδρομές τ. 12

Αριστερές διαδρομές τ. 12

Μαρξισμός 2010, Εργατική απάντηση στην κρίση

 

«Μαρξισμός 2010» 13-16 Μαΐου στην ΑΣΟΕΕ

Στον «Μαρξισμό 2010», τετραήμερο που διοργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις 13-16 Μαΐου στην ΑΣΟΕΕ, θα καταθέσουν τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους μια σειρά διανοουμένων και αγωνιστών, σύμφωνα με την εφημερίδα του ΣΕΚ, Εργατική Αλληλεγγύη. Μεταξύ αυτών θα είναι ο Άλεξ Καλλίνικος ηγετικό μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος της Μ. Βρετανίας και πανεπιστημιακός. Οι διεθνείς συμμετοχές θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες στο πλαίσιο των τρεχουσών εξελίξεων και της κατάστασης που διαμορφώνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες με την κρίση των κρατικών χρεών και την αντεργατική πολιτική των ευρωπαϊκών και εθνικών ελίτ. Στο «Μαρξισμό 2010» θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από το Μπλόκο της Αριστεράς στην Πορτογαλία, το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (ΝΡΑ) της Γαλλίας, το δίκτυο Marx21 στην Die Linke της Γερμανίας.

Οι διοργανωτές επιδιώκουν να αποτελέσει ο «Μαρξισμός 2010» το φόρουμ όπου οι αντικαπιταλιστές κι οι επαναστάτες θα συζητήσουν τις προοπτικές της εργατικής αντίστασης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ομιλητές θα είναι επίσης πανεπιστημιακοί, όπως ο Ευτύχης Μπιτσάκης, ο Μάκης Καβουριάρης, ο Γιάννης Μαΐστρος, ο Λάζαρος Απέκης, ο Κώστας Βεργόπουλος, ο Νίκος Θεοχαράκης. Αγωνιστές των κινημάτων και της Αριστεράς θα πάρουν επίσης το λόγο από το βήμα των συζητήσεων. Ανάμεσά τους, οι Κώστας Παπαδάκης, Μαρία Στύλλου, Αντώνης Δραγανίγος, Πέτρος Κωσταντίνου, Παναγιώτης Σωτήρης, Βαγγέλης Χωραφάς από το περιοδικό Monthly Review, Δημήτρης Σαραφιανός, Τάσος Β. Αναστασιάδης, Τάσος Σ. Αναστασιάδης, Πάνος Γκαργκάνας.

Επίσης θα διοργανωθούν συζητήσεις με εκπροσώπους μεταναστευτικών κοινοτήτων όπως από το Πακιστάν, τη Σενεγάλη,

το Αφγανιστάν, τις Γυναίκες της Αφρικής, αλλά και με συνδικαλιστές όπως ο Βασίλης Συλαϊδής κι ο Γιάννης Θεοχάρης από την Intracom, εργαζόμενοι της ELITE, ο Νίκος Καββαδίας πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικής υγείας του Πειραιά, ο Κώστας Καταραχιάς κι ο Γιάννης Κούτρας από την ΟΕΝΓΕ. Στις συζητήσεις θα συμμετέχουν επίσης δημοσιογράφοι όπως ο Μωυσής Λίτσης, ο Κώστας Σαρρής, ο Νάσος Μπράτσος, ο Λέανδρος Μπόλαρης, η Κατερίνα Θωϊδου, η Λένα Βερδέ.

 

Ομιλητής και ο Χάρβεϊ

Στο τετραήμερο «Μαρξισμός 2010» θα συμμετέχει ως ομιλητής και ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ. Ο αγγλικής καταγωγής, Αμερικανός μαρξιστής είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα δυο βιβλία του που κυκλοφορούν από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, Ο Νέος Ιμπεριαλισμός (2006) και Νεοφιλελευθερισμός – Ιστορία και Παρόν (2007), τα οποία έχουν βρει μεγάλη απήχηση μεταξύ των αναγνωστών. Τον περασμένο Απρίλιο κυκλοφόρησε στην Αμερική το τελευταίο του βιβλίο Το Αίνιγμα του Κεφαλαίου, το οποίο δεν έχει ακόμη μεταφραστεί στα ελληνικά, αλλά έχουν γίνει προδημοσιεύσεις του. Με τα εν λόγω βιβλία του παρουσιάζει τις εξελίξεις στον καπιταλισμό κατά τις τελευταίες δεκαετίες, από τη σκοπιά του μαρξισμού.

Ο Ντέιβιντ Χάρβεϊ είναι καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έχει γράψει εκτενώς για θέματα που αφορούν την πολιτική οικονομία της παγκοσμιοποίησης, την αστικοποίηση και την πολιτισμική αλλαγή.

 

Εργατική απάντηση στην κρίση

Με αυτό τον τίτλο οργανώνεται συζήτηση από την Πρωτοβουλία για τη συγκρότηση Πανελλαδικής Ταξικής Κίνησης, τη Δευτέρα 10 Μαΐου, 6.30 μ.μ., στην αίθουσα Συλλόγου Εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδας, Σίνα 16.

Θα μιλήσουν ο οικονομολόγος Δημήτρης Καζάκης και ο Τάκης Κυπραίος. Θα παρέμβουν συνδικαλιστές από εργατικούς χώρους.

 

Πανελλαδική Συνάντηση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

Στις 8 και 9 Μαϊου στη Νομική της Αθήνας πραγματοποιείται η 9η Πανελλαδική Συνάντηση της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης.

Σχόλια

Exit mobile version