Έγκυος γυναίκα, μητέρα, παιδί στα χρόνια της ανθρωπιστικής κρίσης

Το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας είναι πολλά. Ωστόσο, κάποιες πτυχές αυτών όχι απλώς σοκάρουν, αλλά φανερώνουν ένα τεράστιο κίνδυνο για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη. Σύμφωνα με δηλώσεις των Γιατρών του Κόσμου, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν σχετικά με τη δυσκολία πρόσβασης των ανασφάλιστων εγκύων γυναικών και παιδιών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, από το 2008 έως το 2011 παρατηρείται αύξηση των νεκρών εμβρύων. Όπως αναφέρει η κ. Μαΐλη, παιδίατρος των ΓτΚ, το γεγονός σχετίζεται με την πτώση του ΑΕΠ, την πολύ υψηλή ανεργία των γυναικών, αλλά δυστυχώς και με την αύξηση του καπνίσματος στην εγκυμοσύνη από τις άνεργες γυναίκες και στο γεγονός ότι οι τελευταίες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τον απαιτούμενο ιατρικό έλεγχο. Ο κ. Κώσταλος, καθ. Νεογνολογίας, εθελοντής των ΓτΚ υπογραμμίζει πως «η έλλειψη εμβολίων οδηγεί στην εξάπλωση των ασθενειών και πολλές φορές στο θάνατο. Η ισχύουσα κατάσταση στην Υγεία δεν επιτρέπει τον εμβολιασμό όλων των παιδιών και την προστασία τη δική τους αλλά και γενικότερα της δημόσιας Υγείας».
«Η κοινωνία προστατεύεται, προς το παρόν, από τις προηγούμενες γενιές που είναι εμβολιασμένες» σημειώνει η κ. Μαΐλη, προσθέτοντας πως «καθημερινά, καταγράφουμε παιδιά, δύο χρόνων, τριών χρόνων, που δεν έχουν κάνει ούτε ένα εμβόλιο. Προς το παρόν, αυτά τα παιδιά προστατεύονται, δεν ξέρουμε μέχρι πότε όμως. Σε λίγο καιρό μπορεί να μην προστατεύονται – και αυτό πραγματικά είναι μια υγειονομική βόμβα».
Συγκεκριμένα, στη Θεσσαλονίκη, όπως μας πληροφορεί η Σ. Γκαρανέ, διευθύντρια του παραρτήματος των ΓτΚ της πόλης μας, τα τελευταία δύο χρόνια η επισκεψιμότητα στο πολυϊατρείο έχει αυξηθεί ραγδαία. Μιλάμε για σταθερά 1.800 ασθενείς το μήνα. Από αυτούς το 60-65% είναι Έλληνες ενώ το ποσοστό των ανήλικων ασθενών είναι 30 με 40% του συνολικού πληθυσμού. Ποσοστό που τριπλασιάζεται τους μήνες του φθινοπώρου και της άνοιξης, καθώς είναι η περίοδος των εμβολιασμών. Η κ. Γκαρανέ τονίζει «πως δεν έρχονται μόνο πολύ φτωχοί άνθρωποι που δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν τα φάρμακα, αλλά πλέον όλοι όσοι είναι άνεργοι και κατ’ επέκταση ανασφάλιστοι». Όλους αυτούς τους ασθενείς στη Θεσσαλονίκη εξυπηρετεί ένας μεγάλος αριθμός εθελοντών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους: περίπου 100 γιατροί, 70 βοηθοί γιατρών και 150 διοικητικοί.
Τέλος, η κ. Γκαρανέ υπογραμμίζει πως το κόστος των εμβολίων και των φαρμάκων είναι τεράστιο. Ωστόσο, ανεκτίμητο μπροστά στην δημόσια Υγεία της χώρας και των παιδιών μας. Γι’ αυτό το λόγο οι Γιατροί του Κόσμου καλούν τους πολίτες στις 20 Δεκέμβρη να φτιάξουν όλοι μαζί ένα δέντρο αλληλεγγύης και αντίστασης από γάλα! Στα Προπύλαια, στην Πάτρα, στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη (πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, από τις 10 π.μ.) μας προτρέπουν να πάμε να τους γνωρίσουμε και να προσφέρουμε ένα κουτί γάλα. Επίσης, μπορούμε να προσφέρουμε βρεφικά γάλατα (σκόνη), παιδικές τροφές, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά, λάδι και ζάχαρη. Όλοι μπορούν να βοηθήσουν.

Α.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!