Ο αντιμεταναστευτικός νόμος SB1070 που ψήφισαν οι ρεπουμπλικανοί νομοθέτες (πλην ενός) της Αριζόνα και υπέγραψε η κυβερνήτης Τζ. Μπρούερ στα τέλη του περασμένου μήνα, έχει προκαλέσει πολύ μεγάλη αντίδραση τόσο μέσα στις ΗΠΑ όσο και εκτός. Ο νόμος επιβάλλει στις αστυνομικές αρχές να συλλαμβάνουν όποιο άτομο μπορεί να προκαλέσει τη «λογική υποψία» ότι είναι παράνομος μετανάστης. Έξι ειδικοί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ καταδίκασαν το νόμο υποστηρίζοντας ότι παραβιάζει διεθνείς κανόνες που είναι δεσμευτικοί για τις ΗΠΑ «στοχοποιώντας εθνικές μειονότητες». Τι συνιστά «λογική υποψία»;

Η νομικός Μάρτζορι Κον (Legal News and Research) γράφει: «Όταν ρωτήθηκε πώς είναι ένα άτομο που δεν έχει νόμιμα χαρτιά, η κυβερνήτης απάντησε “Δε γνωρίζω πώς είναι”.(…) Βεβαίως είναι απίθανο ότι οι αξιωματικοί θα σταματήσουν έναν Ιρλανδό ή Γερμανό μετανάστη. Συνεπώς, αυτός ο νόμος ποινικοποιεί τους σκούρους ανθρώπους που περπατούν στους δρόμους της Αριζόνα».

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να μηνύσουν την αστυνομία, τους δήμους ή όποια άλλη αρχή αν πιστεύουν ότι δε συλλαμβάνουν αρκετούς παράνομους μετανάστες. Είναι ευνόητο ότι αυτό θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κοινωνική κατάσταση. Τα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα της πολιτείας, ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών και οι άμεσες συνέπειές τους, η κατακόρυφη μείωση των θέσεων εργασίας, υποθάλπουν την πεποίθηση ότι οι μετανάστες είναι αθέμιτοι ανταγωνιστές για τις όλο και λιγότερες δουλειές αφού κατά κανόνα πληρώνονται λιγότερο ή και καθόλου, ιδίως αυτοί που μεταφέρονται από τα δουλεμπορικά δίκτυα και τροφοδοτούν φάρμες, βιομηχανίες αλλά και υπηρεσίες στις ακριτικές περιοχές.

 

Ανθρώπινα απομεινάρια

Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται από την πολιτική του Ομπάμα ο οποίος παλινδρομεί συνεχώς, ως προς τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, που θα εγγυόταν τη νομιμότητα εκατομμυρίων μεταναστών που ήδη είναι ενσωματωμένοι στην οικονομική δομή ως άγρια εκμεταλλευόμενο εργατικό δυναμικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Πρωτομαγιά οργανώσεις νόμιμων αλλά και παράνομων μεταναστών διοργάνωσαν μεγάλες και ενωτικές διαδηλώσεις από το Λος Άντζελες, το Σικάγο, το Ντάλας μέχρι το Μιλγουόκι, ζητώντας τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.

Η μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης σχετίζεται άμεσα με τις επιπτώσεις της Βορειοαμερικανικής Συμφωνίας Ελεύθερων Συναλλαγών ΗΠΑ-Καναδά-Μεξικού (ΝΑΦΤΑ) σε κοινωνίες όπως αυτή του Μεξικού. Στα δεκαέξι χρόνια που έχουν περάσει, το άνοιγμα του Μεξικού στα φθηνά επιδοτούμενα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ έχει οδηγήσει στην καταστροφή των φτωχών μεξικανών αγροτών και στην απελπισμένη αναζήτηση εργασίας στο βορρά. Για την Αριζόνα το Μεξικό αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά που απορρόφησε το 2009 το ένα τρίτο των συνολικών της εξαγωγών, αξίας 4,5 δισ. δολαρίων. Αυτό μεταφράζεται σε μια ατέλειωτη ροή κατεστραμμένων αγροτών και εργατών προς τα αμερικανικά σύνορα που δεν μπορεί να τη σταματήσει ούτε το ύψους 3,5 μέτρων σιδερένιο τείχος το οποίο έχει υψώσει η Εθνοφρουρά της Αριζόνα στα σύνορα.

Το σφράγισμα των παραδοσιακών διόδων διάβασης των συνόρων, η στρατιωτικοποίηση της μεθοριακής περιοχής και ο εξαναγκασμός των μεταναστών να διαβαίνουν τα σύνορα από απόμακρες, απομονωμένες και θανάσιμες περιοχές οδηγεί σε «παράπλευρες απώλειες» κατά την αμερικανική λογική. Κι αυτές εκδηλώνονται με το ανατριχιαστικό φαινόμενο των «ανθρώπινων υπολειμμάτων». Όταν οι άνθρωποι πεθαίνουν μέσα στην έρημο, είναι δύσκολο να καθοριστεί ο χρόνος θανάτου αν το σώμα δε βρεθεί γρήγορα. Έτσι οι γιατροί της περιοχής, κομητειών Πίμα, Γιούμα και Κότσις, μετρούν τον αριθμό από τα ανθρώπινα απομεινάρια που τους φέρνουν κάθε μήνα. Τον περασμένο Μάρτιο μια οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων με έδρα την Τούσον, η Coalicion de Derechos Humanos, ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπινων υπολειμμάτων που βρέθηκαν στη μεθόριο Αριζόνα-Σονόρα από τον Οκτώβριο του 2009, αναλογούσαν σε 85 ανθρώπους, μια αύξηση κατά 60% από τον προηγούμενο χρόνο. Και αυτός δεν είναι ο συνολικός αριθμός αφού δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από γειτονικές πολιτείες. Μ.Ν.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!