Ο διευθυντής του σχολείου του Μίλερ Βάλεϊ, στο Πρέσκοτ της Αριζόνας, ζήτησε από τους καλλιτέχνες που φιλοτεχνούσαν την καινούργια «οικολογική» τοιχογραφία να κάνουν πιο «ανοιχτό» το δέρμα του Μάριο. Ο Μάριο είναι ένας από τους μαθητές, Λατίνος, που πόζαραν για τους καλλιτέχνες και κοσμεί την τοιχογραφία με το σκούρο δέρμα του.

Ο πολύχρωμος τοίχος, όμως, που ζωγραφίστηκε για να προωθήσει τη μετακίνηση με ποδήλατα και το σεβασμό στο περιβάλλον, ήταν πολύ έγχρωμος για τα γούστα του δημοτικού συμβούλου Στιβ Μπλερ. Έτσι, στη ραδιοφωνική εκπομπή του, εξέφρασε αποδοκιμασία για το χρώμα του δέρματος του Μάριο. Φρόντισε, μάλιστα, να διαβεβαιώσει τους ακροατές ότι «δεν είναι ρατσιστής», πριν κάνει την εξής ακατάληπτη παρατήρηση: «Θα σας πω ότι ζωγραφίζοντας ένα μαύρο στο μέσον αυτής της τοιχογραφίας, με βάση το ποιος είναι σήμερα ο πρόεδρος αυτής της χώρας και την ιστορία αυτής της κοινότητας, που όταν ήμουν παιδί είχε τέσσερις μαύρες οικογένειες –με τις οποίες ήμουν φίλος επί χρόνια–, το να ζωγραφίζει κανείς ένα μαύρο πρόσωπο στο μεγαλύτερο μέρος αυτού του τοίχου, θα με έκανε να ρωτήσω “γιατί”»;
Επί δύο μήνες οι ζωγράφοι έπρεπε να υφίστανται τις κραυγές των διερχόμενων οδηγών που τους φώναζαν ότι «βεβηλώνουν το σχολείο» και «βγάλτε το μαύρο από τον τοίχο», παρακινημένοι ίσως από την εκπομπή του Μπλερ. Ο διευθυντής του σχολείου έλαβε σοβαρά υπ’ όποψιν του τα παράπονα και ζήτησε από τον επικεφαλής των ζωγράφων να κάνει πιο ανοιχτό το δέρμα του Μάριο. Ύστερα απ’ αυτό, οργανώθηκαν διαμαρτυρίες και στο τέλος ο διευθυντής, ανεβασμένος πάνω στη σκαλωσιά, μπροστά από έναν πιο «ανοιχτόχρωμο» Μάριο, παραδέχτηκε ότι «κάναμε λάθος που ζητήσαμε να ζωγραφιστεί έτσι το δέρμα του παιδιού», ενώ ο κόσμος του φώναζε «εσύ έκανες λάθος». Κι έτσι ο διευθυντής κατέληξε «επιστρέφουμε στο αρχικό θέμα». Το «θέμα» ήταν το δέρμα του Μάριο.
Στο εν λόγω σχολείο το 33% των 380 μαθητών είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, το 6% αφροαμερικανικής, το 3% ινδιάνικης και το 1% ασιατικής.
Ο ραδιοσταθμός ακύρωσε την εκπομπή του Μπλερ.
Θα έπρεπε να υπενθυμίσουμε ότι η Αριζόνα είναι η πολιτεία που ψήφισε, πριν από λίγους μήνες, έναν απεχθή νόμο για τους μετανάστες, βάσει του οποίου η αστυνομία μπορεί να σταματά όποιον πιστεύει ότι είναι λαθραίος, να τον συλλαμβάνει και να δικάζεται με συνοπτικές διαδικασίες. Στις ΗΠΑ, εξαιτίας αυτού του αντιμεταναστευτικού νόμου, πολλές πόλεις, όπως το Λος Άντζελες, αποφάσισαν να κάνουν εμπάργκο στην Αριζόνα.
Κανείς δεν ρώτησε τον Μάριο πώς αισθάνθηκε που τον απεικόνισαν με πιο λευκό δέρμα. Ίσως το αγόρι θα ήθελε να εμφανιστεί πιο ανοιχτόχρωμο, ώστε να μην κινδυνεύει να συλληφθεί κάθε φορά που έβγαινε από το σπίτι του χωρίς χαρτιά…

Πηγή: El Mundo Ισπανία

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!