Κίνδυνος «λουκέτου» σε κλινικές και σε Κέντρα Υγείας λόγω έλλειψης νοσηλευτών και γιατρών.

Να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ζητά από το αρμόδιο υπουργείο και τους εμπλεκόμενους φορείς η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Ζακύνθου (ΕΝΙΖ). «Ο κίνδυνος να κλείσουν προσεχώς τα Κέντρα Υγείας Κατασταρίου και Βολιμών φαίνεται να είναι «ψεγάδι» μπροστά στην υπαρκτή απειλή για τη λειτουργία του ίδιου του νοσοκομείου», λέει στον Δρόμο ο πρόεδρος της ΕΝΙΖ Νίκος Ποταμίτης.

Η κατάσταση στο ΕΣΥ της περιοχής έχει φτάσει στο απροχώρητο κυρίως λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και γιατρών συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Όπως υπογραμμίζει ο κ. Ποταμίτης, ο αριθμός των νοσηλευτών στη Ζάκυνθο υπολείπεται κατά δύο τρίτα από εκείνον που προβλέπεται ώστε η λειτουργία του νοσοκομείου να είναι ασφαλής. Από την πλευρά τους, οι υγειονομικές αρχές της περιοχής προσπαθούν να… μαζέψουν νοσηλευτές από τα Κέντρα Υγείας ώστε να μη σπάσει και «η τελευταία γραμμή άμυνας, το νοσοκομείο».

Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο υπάρχει μόνο ένας καρδιολόγος, που εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα, ένας ακτινολόγος, που μία εβδομάδα κάθε μήνα βρίσκεται εκτός καθηκόντων λόγω άδειας ακτινοπροστασίας, με αποτέλεσμα το νοσηλευτικό ίδρυμα να μένει ακάλυπτο.

«Τα προβλήματα πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο» λέει ο πρόεδρος της ΕΝΙΖ, τονίζοντας ότι, συνολικά, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη λειτουργία της Καρδιολογικής και Παθολογικής Κλινικής, της Παιδιατρικής, του Ακτινολογικού αλλά και του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Μάλιστα, σημειώνει ότι ενόψει της τουριστικής περιόδου και της αύξησης του πληθυσμού στο νησί τα προβλήματα θα οξυνθούν.

«Γιατί δεν αντιμετωπίζουν την κατάσταση σαν μια φυσική καταστροφή που πρέπει να πάρουν έκτακτα μέτρα;» θέτει το ερώτημα, συμπληρώνοντας ότι μέχρι στιγμής «το υπουργείο κωφεύει».

 

Κοπτοραπτική… λύση

Πέρα όμως από τη συνειδητή… κώφωση, το υπουργείο Υγείας επιδίδεται και στην… κοπτοραπτική. Έτσι, το σύστημα που πάει να εφαρμόσει με το μάζεμα νοσηλευτών από τα Κέντρα Υγείας της Ζακύνθου προς το νοσοκομείο του νησιού, φαίνεται ότι είναι το πρότυπο και για την κάλυψη των κενών σε ιατρικό προσωπικό. Σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου, η Καρδιολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών έχει ήδη «ενοχληθεί» προκειμένου να στέλνει κάθε εβδομάδα, εκ περιτροπής, έναν επιμελητή καρδιολόγο στη… Ζάκυνθο, γεγονός που έχει ήδη δημιουργήσει αντιδράσεις. Είπατε τίποτα για… ορθολογισμό;

Κατερίνα Παγουλάτου

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!