Η τρόικα επέτρεψε στον Σαμαρά να ανακοινώσει μια μεγάλη του… επιτυχία

Τα κατάφερε ο πρωθυπουργός, έστω και μετά από μερικά απρόοπτα σαρδάμ σε δημόσια μετάδοση (ελλείψει ΕΡΤ), να ανακοινώσει στον ελληνικό λαό τη μείωση του ΦΠΑ στα εστιατόρια και, μάλιστα, δοκιμαστικά μέχρι το τέλος του έτους. Και περιαυτολόγησε με θριαμβικό ύφος επειδή έφτασε να έχει, επιτέλους, ένα… καλό νέο για τον ελληνικό λαό. Επέλεξε, μάλιστα, να κάνει και ειδικό πρωθυπουργικό διάγγελμα για να ανακοινώσει ένα τόσο σπουδαίο νέο. Πρακτικά, προσπάθησε να πιστωθεί ως προσωπική τη μεγάλη αυτή… επιτυχία, όπως εξάλλου προσπάθησε να κάνει και λίγη ώρα αργότερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος τού (ήταν-κάποτε-ένα-κόμμα) ΠΑΣΟΚ.
Είναι, βεβαίως, προφανές ότι ο πρωθυπουργός ποντάρει στην… κοντή μνήμη, γιατί διαφορετικά θα έπρεπε να πει στον ελληνικό λαό ότι ο ΦΠΑ στην εστίαση ήταν στο 13% μέχρι που η τρόικα αποφάσισε ότι πρέπει να πάει στο 23%, προ διετίας. Κι επίσης ότι τώρα η τρόικα αποφάσισε να επιτρέψει στον κ. Σαμαρά να δοκιμάσει την τύχη του με το 13%, μήπως και καταφέρει να αυξήσει τα δημόσια έσοδα που πάνε από το κακό στο χειρότερο. Κανείς, όμως, δεν πιστεύει ότι θα αυξηθεί η κίνηση στα εστιατόρια από την 1η Αυγούστου που θα μειωθεί ο ΦΠΑ, ακριβώς γιατί οι πελάτες δεν έχουν χρήμα για να καταναλώσουν – ούτε πριν την 1η Αυγούστου είχαν, ούτε μετά την 1η Αυγούστου θα έχουν. Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, όπως επίσης και λόγω της ακριβής ενέργειας και των χαρατσιών, οι εστιάτορες δεν έχουν χρήμα ώστε να αποδώσουν στο κράτος ακόμη και αυτόν τον μειωμένο ΦΠΑ – ούτε πριν την 1η Αυγούστου είχαν, ούτε μετά την 1η Αυγούστου θα έχουν.
Επομένως τι μένει από το θριαμβευτικό διάγγελμα;
Η ικανοποίηση να ανακοινωθεί άλλο ένα σαμαρικό success story, η προειδοποίηση ότι αν δεν πετύχει η μείωση του ΦΠΑ τότε η τρόικα θα τον επαναφέρει στο 23%, καθώς και η εικόνα ενός πρωθυπουργού που επαίρεται επειδή η τρόικα τον άφησε να υποδυθεί -έστω και για λίγο- τον επιτυχημένο. Ο πρωθυπουργός, όπως και οι επιτελείς του Μαξίμου, ξέρουν καλά, ακόμη κι αν δεν το λένε, ότι στη μαζική εστίαση μόνο τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ΦΠΑ μεγαλύτερο του 23% (Ουγγαρία, Δανία, Ρουμανία). Επίσης ότι δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν στην εστίαση ΦΠΑ μικρότερο του 13%. Μια ματιά στα νούμερα δείχνει, επίσης, ότι υπάρχουν χώρες που έχουν στην εστίαση μονοψήφιο ΦΠΑ. Η… περιφανής νίκη του πρωθυπουργού, επομένως, σχετικοποιείται αν κοιτάξει κανείς τα δεδομένα. Αυτό, βεβαίως, δεν εμποδίζει κανέναν να προσπαθεί να φτιάχνει κλίμα. Το περίεργο είναι ότι το κυβερνητικό επιτελείο συνεχίζει στο ίδιο τροπάρι, μολονότι όσες φορές προσπάθησε να φτιάξει κλίμα, δεν του βγήκε: Συναντήσεις με τις πολυεθνικές, επενδύσεις από το εξωτερικό, επανεκκίνηση μεγάλων έργων, χαράτσι μέσω ΔΕΗ, ήταν λίγες μόνο από τις περιπτώσεις αυτές. Το επόμενο φιάσκο μπορεί να ακούει στο όνομα ΦΠΑ…                         

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!