Πάτρα: Την πρώτη της συνέλευση πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία Αγ. Σοφίας-Αγ. Διονυσίου, με τη συμμετοχή νεολαίων, εργαζόμενων και συνταξιούχων που ενημερώθηκαν για την πανελλαδική δράση των επιτροπών. Αντάλλαξαν την οργή τους για όσους κερδοσκοπούσαν τόσα χρόνια και τώρα ζητούν θυσίες από το λαό, ενώ άνοιξαν ζητήματα από την ανεργία, την ακρίβεια και τις καθημερινές δυσκολίες ώς τη διεκδίκηση ελεύθερων χώρων. Η ανάγκη οργάνωσης και δράσης ήταν ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης που προετοίμασε την παρέμβαση στην απεργία και αποφάσισε εξορμήσεις στη λαϊκή αγορά της περιοχής, ενώ σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα και λαϊκό γλέντι.

Κόρινθος: Υπάρχει άλλος δρόμος, υποστήριξε ο οικονομολόγος Δ. Καζάκης σε εκδήλωση της Επιτροπής Ενάντια στα Μέτρα. Μετά από δύο πετυχημένες εκδηλώσεις σε Κιάτο και Ξυλόκαστρο, η εκδήλωση, παρά τις ενστάσεις που εκφράστηκαν για το ζήτημα της εξόδου από το ευρώ, συνοδεύτηκε από γόνιμη συζήτηση για το ποιες δυνάμεις και πώς πρέπει να διεκδικήσουν μια άλλη πρόταση διεξόδου από την κρίση, ενώ ακούστηκαν ιδέες δράσεων για το επόμενο διάστημα και συζητήθηκε η δυνατότητα συναντήσεων με άλλες επιτροπές από την Πελοπόννησο και την Αθήνα, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή εμπειριών και συντονισμός.

Ρέθυμνο: Υπέρ της άρνησης πληρωμής του χρέους και της εξόδου από την Ευρωζώνη, επιχειρηματολόγησε ο Δ. Καζάκης, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων. Από την πλευρά του ο οικονομολόγος Γ. Μηλιός υποστήριξε την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην κοινωνία, μέσα από την ανάπτυξη του αγώνα για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ως προϋπόθεση για να διατυπωθούν, με όρους κινήματος, αιτήματα σχετικά με το χρέος και το ευρώ. Η συζήτηση που ακολούθησε επικεντρώθηκε στο ποια πρέπει να είναι η στάση των σωματείων και της Αριστεράς, προκειμένου να μην πληρώσει την κρίση ο λαός.

Πετράλωνα-Θησείο: Αρκετά ζωντανή συζήτηση για τις δράσεις της επιτροπής στην περιοχή, έγινε στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι Πετραλώνων και Θησείου. Οργανώθηκε η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Τρίτης, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση τοπικής διαδήλωσης και νέας συνέλευσης, ενώ θα επιχειρηθεί και συγκρότηση επιτροπής εκπαιδευτικών για τη δωρεάν βοήθεια μαθητών. «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε», λέει στον Δρόμο, ο Βαλάντης Στεργίου «οι λαϊκές συνελεύσεις και οι επιτροπές στις γειτονιές μπορούν να γίνουν όπλο για την έκφραση και τον αγώνα του λαού. Αρκεί να είναι πλατιές και να έχουν δυναμική διαρκούς διεύρυνσης, να δίνουν διέξοδο συμμετοχής στο λαό και να μην υποκαθιστούν, ως δήθεν πρωτοπορίες, τη λαϊκή θέληση και δράση. Και αυτά θα γίνουν μόνο όταν οι δράσεις και ο λόγος τους γίνονται αποδεκτές, αγκαλιάζονται, αποτελούν παράδειγμα, για όλη την κοινωνία».

Νέος Κόσμος: Ο Λόφος Λαμπράκη, το δημοτικό καφενείο και τα παγκάκια του πάρκου, γέμισαν από αρκετές εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συνέλευσης Κατοίκων Λόφου Λαμπράκη την περασμένη Κυριακή.
Απλός λαϊκός κόσμος της γειτονιάς, εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και οικογένειες με τα παιδιά τους, ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν την επιτροπή, συζήτησαν για τα όσα βιώνουν καθημερινά και την αντίδραση που πρέπει να οργανωθεί και ζήτησαν να ενημερώνονται για τις δράσεις της κίνησης.

Θεσσαλονίκη: Αρκετός κόσμος της περιοχής συμμετείχε στην ανοιχτή συνέλευση κατοίκων στην κεντρική Πλατεία της Νεάπολης. Απλός κόσμος που απέδειξε, σύμφωνα με τον κ. Θ. Κουτσούλα, «πως υπάρχει έλλειψη τέτοιων δράσεων που να δίνουν λόγο στον απλό κόσμο και να ανοίγουν διαύλους επικοινωνίας και δράσης». Σημαντική είναι, επίσης, πάντα σύμφωνα με τον κ. Κουτσούλα, η εμπιστοσύνη που δείχνει ο κόσμος στην κίνηση αλλά και τις δικές του δυνάμεις.
Με την προωθητική συμμετοχή και μελών από τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες Τούμπας και Ωραιόκαστρου, η συνέλευση διερεύνησε και ιδέες δράσεων για το επόμενο διάστημα που, παρά τη θερινή –λεγόμενη- ραστώνη, φέτος αναμένεται να έχει άλλο χρώμα.

Σε δρόμους πάρκα και πλατείες

Η ανοιχτή Πρωτοβουλία πολιτών Θησείου Πετραλώνων καλεί τους κατοίκους σε τοπικό συλλαλητήριο στους δρόμους των γειτονιών ενάντια στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο την Τρίτη, 6 Ιουλίου, στις 19:30 στον ηλεκτρικό σταθμό Πετραλώνων, από την πλευρά των Κάτω Πετραλώνων.

Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής τη Δευτέρα, 5 Ιουλίου, στις 20:00, στο πρώην στρατόπεδο Σπυρούδη, Πνευματικό Κέντρο δήμου Αγίας Παρασκευής.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!