Φουντώνει ο αγώνας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και της νομιμότητας. Του Ηλία Σταθάτου

Πόσα ακούει ο Έλληνας πολίτης, ειδικά την τελευταία περίοδο, για την «ανομία». Την ανομία φυσικά, των κινητοποιήσεων που στρέφονται ενάντια στη μνημονιακή τάξη πραγμάτων. Τι γίνεται όμως όταν το ίδιο το κράτος σφυρίζει αδιάφορα μπροστά στην παρανομία των επιχειρηματικών συμφερόντων, και μάλιστα, ανεπίσημα, την καλλιεργεί; Και όταν τα προαναφερθέντα οδηγούν στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών;
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα παραπάνω αποτελεί η περίπτωση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή. Ενός από τους τελευταίους μεγάλους ελεύθερους δημόσιους αδόμητους χώρους εκτάσεως 4.000 στρεμμάτων, από τα οποία περίπου τα 1.400 στρέμματα αποτελούν τον πυρήνα, είναι υπερτοπικής σημασίας και ζωτικός χώρος για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου.
Ο χώρος αυτός βεβαίως δεν έμεινε έξω από το «μεγάλο παζάρι» του ξεπουλήματος και της απεμπόλησης κάθε δικαιώματος για ποιότητα ζωής. Έτσι, στον πυρήνα του, βρίσκεται ένα μεγαθήριο τσιμέντου. Το γήπεδο του Μπάντμιντον αρχικά κατασκευάστηκε ως λυόμενο για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων και κατοχυρώθηκε ανεμπόδιστα με το Π.Δ. 187/2011 μέχρι το 2024. Δύο οικοδομικές άδειες ενέκριναν την επέκταση και την παραπέρα τσιμεντοποίηση του χώρου, ώστε να γίνει από προσωρινό και λυόμενο, μόνιμο. Έπειτα από προσφυγή της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπ.αρ. 1970/2012 απόφαση της Ολομέλειας η επέκταση του Μπάντμιντον κρίθηκε παράνομη, καθιστώντας το κτίριο ουσιαστικά αυθαίρετο και το χώρο «ζωτικό για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου». Παρόλα αυτά, το κράτος αγνόησε την απόφαση. Στην πράξη, το Σχέδιο Γενικής Διάταξης, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσει να γίνεται το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή πραγματικότητα, δεν εφαρμόζεται. Σαν να μην έφταναν αυτά, σχεδιάζεται και η κατασκευή γκαράζ 1.000 θέσεων στην Κεντρική Πλατεία.
«Η θεσμοθέτηση του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι μεγάλη νίκη, και ήρθε μετά από πολύχρονους αγώνες» λέει στον Δρόμο η Ελένη Πορτάλιου, δημοτική σύμβουλος στην Αθήνα με την Ανοιχτή Πόλη. Όπως όμως σημειώνει η ίδια, «από τη θεσμοθέτηση έως την εφαρμογή, υπάρχει απόσταση. Χρειάζεται μελέτη, και πράσινο στο έδαφος. Και πρέπει να γίνει σταδιακά, με βήματα. Ως πρώτο βήμα, πρέπει θεσμοθετηθεί να μην μπαίνουν οχήματα στο Πάρκο! Και δεύτερο, και πιο σημαντικό, να λυθεί το ζήτημα της παράνομης μετατροπής του λυόμενου κτίσματος των Ολυμπιακών Αγώνων, σε μόνιμο. Χιλιάδες τόνοι τσιμέντου και θέσεις παρκινγκ, σε ένα ακαλαίσθητο κτίριο, που το ΣτΕ αποφάνθηκε πως πρέπει να φύγει, αλλά η απόφασή του δεν υλοποιείται. Οι κάτοικοι σκέπτονται να ξαναπροσφύγουν στο ΣτΕ για τη… μη εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ. Ο Δήμος της Αθήνας, που έχει στην ιδιοκτησία του μεγάλα μέρη του Πάρκου, πρέπει να αρχίσει να τα φροντίζει. Πρέπει κάποιος να κάνει την αρχή… Με τη στάση του, το Δημόσιο ουσιαστικά βοηθά τους καταπατητές!».
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, κάτοικοι και φορείς της περιοχής συνεχίζουν να αντιστέκονται. Με σύνθημα «Το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή πρέπει να ζήσει και θα ζήσει!», το Συντονιστικό που έχει δημιουργηθεί απαιτεί την άμεση εφαρμογή της υπ.αρ. 1970/2012 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, την κατεδάφιση του Μπάντμιντον, τη ματαίωση της κατασκευής γκαράζ, σύσταση δημόσιου φορέα διαχείρισης του Πάρκου και επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος, παύση και απομάκρυνση από το Πάρκο όλων των ετερόκλητων και ασύμβατων λειτουργιών, όπως π.χ. τα Γραφεία της ΕΠΟ.
Για να διεκδικήσουν μάλιστα όλα όσα ζητούν, ετοιμάζουν από τώρα μια μεγάλη συγκέντρωση στο Μετρό Πανόρμου και πορεία στο ΥΠΕΚΑ, τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου. Λεπτομέρειες γι’ αυτή την εκδήλωση, σε επόμενα φύλλα του Δρόμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!