Το κύμα συμπαράστασης έδειξε το δρόμο του αγώνα και της αλληλεγγύης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους αφέθηκε χτες, Παρασκευή (23/4), ο Μάριος Ζέρβας, μετά από δύο μήνες παράνομης κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού. Μια προφυλάκιση προκλητικά εκδικητή, η οποία ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.

Ο Μάριος έζησε στο πετσί του την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλλει κλίμα τρόμου μπροστά στις κινητοποιήσεις που έρχονται, εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής, την οποία επιβάλλουν οι «κηδεμόνες» της, ΔΝΤ και Ε.Ε.

Τι κι αν οι μάρτυρες πιστοποιούσαν την αθωότητά του; Τι κι αν οι φωτογραφίες αποκάλυπταν ξεκάθαρα τη σκευωρία της αστυνομίας; Ο Μάριος προφυλακίστηκε επιδεικτικά, προς «γνώση και συμμόρφωση».

Το κύμα συμπαράστασης, όμως, που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, έστω και μετά από δυο μήνες, ανάγκασε την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της να ελευθερώσουν το Μάριο Ζέρβα, δείχνοντας ότι οι αγώνες και η αλληλεγγύη είναι πάντα τα πλέον αποτελεσματικά όπλα.

Μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν την αποφυλάκισή του, η αδελφή του, Γιάννα Ζέρβα, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο ανέφερε ότι «περιμένουμε να ξεμπλοκάρει ο μηχανισμός γραφειοκρατίας και να δοθεί η απόφαση όσο το δυνατόν αμεσότερα επί της προσφυγής για την αποφυλάκιση του Μάριου». Αναφερόμενη στην κατάσταση του αδελφού της υπογράμμισε: «Είναι αρκετά καλά, με τα πάνω και τα κάτω του φυσικά. Παραμένει ωστόσο δυνατός. Του μεταφέρουμε τις κινήσεις αλληλεγγύης που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα, γεγονός που τον συγκινεί και του δίνει μεγάλη δύναμη. Αυτό που κάνει πλέον είναι να περιμένει, είναι σε φάση αναμονής για να αποφυλακιστεί. Αν εμείς περιμένουμε μία, αυτός περιμένει χίλιες».

 

Ψήφισμα στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Όλες τις προηγούμενες μέρες, σωματεία, οργανώσεις, φορείς και απλοί άνθρωποι με κάθε τρόπο διατράνωσαν την απαίτηση για άμεση αποφυλάκιση. Άμεση εκδίκαση της προσφυγής κατά της απόφασης για την προφυλάκιση και άδεια στην αρραβωνιαστικιά του για να μπορέσει –επιτέλους- να τον συναντήσει ήταν μερικά από τα αιτήματα του συντονιστικού των Πρωτοβάθμιων Σωματείων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, της ΑΔΕΔΥ, της ΟΙΕΛΕ, της ΟΛΜΕ και της Επιτροπής Αλληλεγγύης, σε μια προαναγγελθείσα παρέμβασή τους, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ανήμερα της μαύρης επετείου, της 21ης Απριλίου, η αντιπροσωπεία, όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου, «παρά την αρχική άρνηση της ηγεσίας του υπουργείου να δεχτεί τα μέλη της, τελικά συναντήθηκε με τον υφυπουργό Δικαιοσύνης, κ. Κατσιφάρα, το Γενικό Γραμματέα και τον Ειδικό Γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, στους οποίους μετέφεραν το αίτημα των σωματείων αλλά και ευρύτερα των εργαζομένων και της κοινωνίας, για την άμεση απελευθέρωση του Μάριου Ζέρβα καταγγέλλοντας το εντεινόμενο κλίμα αυταρχισμού κα την προσπάθεια ποινικοποίησης της μαζικής πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης, όπως επίσης την προκλητική στάση των ΜΑΤ που δε δίστασαν, τη μέρα που συμπληρώνονται 43 χρόνια από την Απριλιανή Δικτατορία, να παρεμποδίσουν για αρκετή ώρα την προσέγγιση των εκπροσώπων των μαζικών φορέων στο υπουργείο».

Παράλληλα, απαίτησαν την παρέμβαση του υπουργείου προκειμένου να συνεδριάσει το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο, το οποίο εδώ και 40 ημέρες μένει αδρανές απέναντι στην προσφυγή κατά της απόφασης για την προφυλάκιση του Μάριου.

Από τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του υπουργείου επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν ως προς τα αιτήματα, δηλώνοντας ωστόσο ότι θα συνεκτιμήσουν την παρέμβαση των μαζικών φορέων και των διαμαρτυρόμενων πολιτών. Η μόνη δέσμευσή τους αφορούσε την άδεια επίσκεψης για την αρραβωνιαστικιά του Μάριου Ζέρβα.

 

Ανακοίνωση από την Εναλλακτική παρέμβαση

Ξεχωριστή ανακοίνωση για την υπόθεση του Μάριου Ζέρβα εξέδωσε τις προηγούμενες μέρες και η Εναλλακτική Παρέμβαση του ΔΣΑ με την οποία επιτίθεται στην «τυφλή Δικαιοσύνη» και την αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων. «Υπόθεση ζαρντινιέρα, διαδηλωτής με τα πράσινα παπούτσια, …ολοένα και περισσότεροι σκωπτικοί τίτλοι έρχονται στο νου μας, αναλογιζόμενοι τις φορές που η Δικαιοσύνη στέκεται «τυφλή» μπροστά σε φωτογραφικό υλικό που αποτυπώνει την αθωότητα του κατηγορουμένου – ειδικά όταν αυτός είναι διαδηλωτής – και την αυθαιρεσία των αστυνομικών οργάνων» αναφέρει μεταξύ άλλων η Εναλλακτική Παρέμβαση.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!