Μεγάλη νίκη του κινήματος υπεράσπισης των Τούρκων πολιτικών προσφύγων αποτελεί η απόρριψη από το Συμβούλιο Εφετών Χαλκίδας το αίτημα της Τουρκίας για έκδοση της Havva Suicmez.

Για την υπεράσπιση της Tουρκάλας αγωνίστριας στη Θεσσαλονίκη, όπου διέμενε και είναι ιδιαίτερα αγαπητή, είχε δημιουργηθεί τους προηγούμενους μήνες ένα μεγάλο κίνημα συμπαράστασης, με στόχο την αποφυγή έκδοσής της. Άλλωστε, η σύλληψή της στη Θεσσαλονίκη είχε προκαλέσει σάλο, καθώς η «Εμινέ», όπως ήταν γνωστή στην πόλη, είχε αναπτύξει πολιτική και κινηματική δράση.
Η Havva Suicmez είχε ζητήσει και είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα με το όνομα Gilmaz Gonul, από το 2001. Ηδη ανακλήθηκε το πολιτικό της άσυλο καθώς διαπιστώθηκε, έπειτα από στοιχεία τα οποία έστειλε η Τουρκία, ότι το αληθινό της όνομα είναι Havva Suicmez, πράγμα το οποίο η Ηavva αποδέχθηκε και προτίθεται να καταθέσει εξ υπαρχής αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου με τα πραγματικά της στοιχεία, καθώς οι λόγοι για τους οποίους είχε ζητήσει και είχε λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα είναι οι ίδιοι. H Havva Suicmez έχει δηλώσει ήδη στις Aρχές πως ο λόγος που την οδήγησε στη δήλωση ψευδούς ονόματος ήταν ο φόβος, όπως έχει συμβεί σε πληθώρα περιπτώσεων πολιτικών προσφύγων που δεν λαμβάνουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.
Η Havva κατηγορείται για την υπόθεση της έκρηξης της Τριανδρίας στη Θεσσαλονίκη το 2010 και της αποδίδονται οι κατηγορίες της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, της κατοχής εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους και της κατοχής πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων. Ο μόνος λόγος για τον οποίο βαρύνεται με τις εν λόγω κατηγορίες είναι ότι συνόδευσε τον Τούρκο ομοεθνή της, ο οποίος σκοτώθηκε στον χώρο της έκρηξης, να παραδώσει τα κλειδιά του σπιτιού του (άλλου διαμερίσματος και όχι του διαμερίσματος που έγινε η έκρηξη) στον ιδιοκτήτη.
Την Πέμπτη εκδικάσθηκε το αίτημα για έκδοσή της και απορρίφθηκε με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, ο οποίος θεώρησε ότι η δίωξή της είναι πολιτική, ότι είναι επί της ουσίας πολιτική πρόσφυγας παρ’ όλο που ανακλήθηκε το πολιτικό της άσυλο και ότι το αίτημα για έκδοσή της βασίζεται σε σαθρά στοιχεία όπως καταθέσεις ομοεθνών της (έγινε μνεία ότι ζητήθηκε η έκδοσή της ακόμη και για το γεγονός ότι συμμετείχε σε απεργία πείνας στην Τουρκία), αλλά και ότι κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια στην Τουρκία και καταστρατηγούνται τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης. Αναφέρθηκε, επίσης, από τον εισαγγελέα ότι «αν κριθεί» ότι οι πράξεις που τέλεσε στοιχειοθετούν αδικήματα σύμφωνα με το Ελληνικό Δίκαιο, θα πρέπει εδώ να δικασθεί και να εκτίσει την ποινή της.

Λ.Αρβ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!